Jump to content
Brian

OFFICIAL: Alienware M14x / AW 14 Owners Lounge

Recommended Posts

Well.. It's stevenx as if you couldn't tell anyway by all the Zero's and Ones denoting my name next to the thread.

This week, I am a little pleased and a little unhappy with some of my discoveries on the m14x.

I am happy to say playing on battery is fine. Balanced plus 80-90 percent CPU works great.

On a sad note, I installed my optic bay caddy and a 64gb ssd corair nova and I am just not pleased with the performance. Shows up sometimes as SATA 2 and sometimes 1. The throughput is always 1.5 which is very dissappointing. I have tried about every version if Intel RST drivers you can think of. From french sites, dell sites, intel sites, etc... If you un-install RST then the computer will allow the drive to show up but you can't write to it. You can read for a few seconds but that's it. I have tried different intel graphic drivers, cougar h67 drivers, no cougar drivers, default windows drivers...

The only thing I have not tried is a fresh load of windows and using ATA in bios instead of AHCI. I wonder if I shouldn't start searching the net for daisy chain SATA 2 cables or something. If I can find one I may see if I can do that off of the primary SSD and see if that works.

Last.. Happy Memorial Day (early) but I want to say thanks to all of our fathers, grandfathers and so on who have allowed this generation to carry on. If your not American or from America please excuse this comment as it's not meant to offend anyone.

Best wishes, StevenX

Share this post


Link to post
Share on other sites

That is some sad news about the optical drive caddy performance probs. Have you spoken to the manufacturer of the caddy about the problem. If we send heat right back at these companies for marketing their inferior product both parties will receive justice eventually. Don't be afraid to call them out on their product. Yes hope you have a good Memorial Day day too. I think more members at Tech Inferno have been having the same issue.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

It seems that "just maybe" the optical caddy isn't the issue. The M14x was advertised as SATA III capable and I have heard that other M14x owners who have obtained SATA III SSD's cannot even get the M14x to run it at SATA III regardless of the drivers. I know the HM67m is SATA III capable so it's something faulty on Dell end.

Could be a faulty MOBO or some kind of restriction Dell has on the laptop that they haven't enabled for some odd reason.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How many do we know of here called Dell out on this? Some one needs to show this to a rep... everyone exhibiting the probs. When everyones threatening refund they'll be jumping to resolve the matter. You paid for Sata 3 compatibility it better support it. In fact the M17xR3 which has similar chipsets (I could be wrong) had trouble with Sata 3... It worked eventually but needed tweaking... thank you Michael for that info!

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have found out that all optic ports are sata 1 only as dvd/bd-rom drives do not require sata 2. Next question is now I need to remember in my pics if their is a 3rd port on the Motherboard.. hmmm....

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's bull though... on a tower they would be over Sata 2 or 3 what a crock a crap! +1 rep Titangod nice digging for info... pump those reps for info lol.

Edited by mw86
  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

:Banane06:Just got my new m14x today and am having a ton of fun on it!!

For those of you that know staff sargent Im his wife, he is the one that talked me into getting an alien to begin with. LOL! His is due in tomorrow so I know he is stoked! I play City of Heroes under the same name as here. Im also going to be starting Americas Army and maybe Call of Duty not sure yet on that one...its one of Sarg's gifts so he has first play on it HEHE.

Anyways just wanted to share a little about me and also share the excitement of finally owning an alien!!!!

  • Thumbs Up 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehehe, cool! And welcome to T|I!

Have fun with your new toy, it's a great machine!

Share this post


Link to post
Share on other sites

grats again on joining T|I ! Have fun with your m14x, be sure to check out different tweaks for performance / optimization in games :P

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Congrats on the new laptop maj wifey, i think u officially doubled the female population on TI. hahah

anyways welcome to the club!!!

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
:Banane06:Just got my new m14x today and am having a ton of fun on it!!

For those of you that know staff sargent Im his wife, he is the one that talked me into getting an alien to begin with. LOL! His is due in tomorrow so I know he is stoked! I play City of Heroes under the same name as here. Im also going to be starting Americas Army and maybe Call of Duty not sure yet on that one...its one of Sarg's gifts so he has first play on it HEHE.

Anyways just wanted to share a little about me and also share the excitement of finally owning an alien!!!!

Welcome aboard Sgt. Maj. Wifey, Si... I mean ma'am! And congrats on getting a proper gaming machine. :)

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

you guys are awesome Thank you so much for the warm welcome here. I must warn you tho I am a bit of a ball buster and will joke with yall to no end LOL. again Thanks for the welcome glad to be here

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welcome SGT family to the site. Hope you love the alienware notebook. All of them are quality and I doubt I will buy anything else. Please keep us posted on your experiences and let us know if you have any questions!

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you Steve,

I do have a question for you actually since I hear your the man to go to for the M14

on the left side of mine the palm rest is loose for some reason if you push on it you can feel like a give to it. It feels like it is missing a screw perhaps I'm not sure and am so afraid to take this baby apart LOL do you know if this is normal or is it something I need to look further into?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im not sure if I should of started a thread on this or not so if Im in the wrong spot plz feel free to let me know and move/ delete this post but.......

I was wondering if anyone has been having issues with their batteries?? I can have a full charge unplug it and only have aprox. 2 1/2 hours Battery time. When reading about this particular model it stated I should have up to 6 hours battery time. Im not even getting half of that. any suggestions? My settings are all set to balanced so I know its not that. Thanks for the input

SGT. MAJ. Wifey

Edit: when using battery Im not gaming or doing anything that would cause such a huge drop in battery life at all. nothing more than checking email or reading a book or facebook. So Im not understanding why the crappy battery life

Edited by sgt. maj. wifey

Share this post


Link to post
Share on other sites

SGT Wifey - 1. Palm rest. Im not sure on this as every time I have taken the machine apart and re-assembled it I have never had an issue with loose screws around the palm rest. Unless some of the plastic parts around the rest are loose im just at a loss as to what it could be. You can safely remove the spring loaded bottom screws (be careful not to strip them) and take the bottom cover off. Once off see if anything flexes or feels loose.

2. Battery performance. Top 3 things that drain the battery on this notebook. A. CPU (turbo) so make sure your battery profile has the cpu set to disable turbo and you do that by setting the cpu to 90 percent max. Technically 99 percent works but 90 percent to be safe. B. GPU - make sure battery has the dedicated GPU set to balanced and the nvidia control panel profile is set to either Intel HD or Auto. C. The LCD panel light. It has 7 brightness levels and I never keep it above the 3rd brightness (from the bottom). The lower you can keep it the better.

If you can adjust those 3 it should help increase the battery performance. Other items like alienfx eat the batteries but those are the top 3.

Good Luck,

StevenX

Share this post


Link to post
Share on other sites

I need to go into wfieys power setup and make sure all the settings are where they should be. Even with most of my system lit up I get 4 hours on battery as long as its the intel GPU not the radeon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's great Sargent... WiFi power saving can really lower internet performance so check to see the effects of the changes made. The keyboard backlight as mentioned can be turned off or dimmed even while on battery too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Stevenxowens792: Can you do me a favor and post a GPU-Z log of a GPU intense task, e.g. a gaming session? I want to figure out some things regarding the GT 650m... Since it's a Kepler card, does it come with boost clocks, dynamcic OC etc? Sorry if you already answered this somewhere, can't remember.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SVL I will post some later today. I have about 50 servers to update/migrate this morning. 5+ hours of work. anyway what I do know is that "Turbo" for the gpu is based on utilization. I have played games that used less than 60 percent of the gpu and they do not engage turbo. Games like bf3 do it automagically. Usually at 95-100 percent utilization at all times except between maps (loading screens). So Turbo is demand based. The 3 "P" states I saw in the nvidia inspector is like 0,1,2 (battery balanced power) (standard balanced power) and (performance). Only performance P state 2 allows for Turbo.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alright, cool! No need to hurry :) It would be interesting to see what happens during a demanding game like BF3, a couple of minutes log should be fine, longer is okay as well of course. And if possible a screenshot of the GPU-Z main tab, that would be awesome!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bf3 64 man server, this is just a short part as the forum will not allow the entire log. Clocks as shown 135/100 overclock = 969 gpu and 2100 memory.

Date , GPU Core Clock [MHz] , GPU Memory Clock [MHz] , GPU Temperature [°C] , GPU Load [%] , Memory Controller Load [%] , Video Engine Load [%] , Memory Usage (Dedicated) [MB] , Memory Usage (Dynamic) [MB] , VDDC [V] ,

2012-06-09 14:39:01 , 745.2 , 1050.0 , 50.0 , 0 , 0 , 0 , 674 , 185 , 0.9500 ,

2012-06-09 14:39:03 , 745.2 , 1050.0 , 50.0 , 0 , 0 , 0 , 692 , 190 , 0.9500 ,

2012-06-09 14:39:04 , 969.1 , 1050.0 , 52.0 , 99 , 30 , 0 , 690 , 276 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:05 , 969.1 , 1050.0 , 53.0 , 99 , 31 , 0 , 694 , 277 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:06 , 969.1 , 1050.0 , 54.0 , 97 , 32 , 0 , 699 , 284 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:07 , 969.1 , 1050.0 , 54.0 , 99 , 35 , 0 , 699 , 285 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:08 , 969.1 , 1050.0 , 55.0 , 98 , 32 , 0 , 700 , 285 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:09 , 969.1 , 1050.0 , 55.0 , 98 , 36 , 0 , 710 , 284 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:10 , 969.1 , 1050.0 , 56.0 , 98 , 38 , 0 , 724 , 285 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:11 , 969.1 , 1050.0 , 56.0 , 98 , 39 , 0 , 740 , 285 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:12 , 969.1 , 1050.0 , 56.0 , 99 , 34 , 0 , 745 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:13 , 969.1 , 1050.0 , 56.0 , 99 , 39 , 0 , 748 , 288 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:14 , 969.1 , 1050.0 , 56.0 , 99 , 35 , 0 , 748 , 288 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:15 , 969.1 , 1050.0 , 57.0 , 98 , 31 , 0 , 754 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:16 , 969.1 , 1050.0 , 57.0 , 99 , 41 , 0 , 755 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:17 , 969.1 , 1050.0 , 57.0 , 98 , 39 , 0 , 758 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:18 , 969.1 , 1050.0 , 57.0 , 98 , 37 , 0 , 760 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:19 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 98 , 37 , 0 , 759 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:20 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 99 , 38 , 0 , 760 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:21 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 99 , 36 , 0 , 760 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:22 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 99 , 38 , 0 , 760 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:23 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 99 , 38 , 0 , 757 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:24 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 99 , 32 , 0 , 760 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:25 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 99 , 36 , 0 , 760 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:26 , 969.1 , 1050.0 , 58.0 , 99 , 35 , 0 , 757 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:27 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 35 , 0 , 759 , 290 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:28 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 39 , 0 , 759 , 288 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:29 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 36 , 0 , 761 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:30 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 98 , 39 , 0 , 761 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:31 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 39 , 0 , 761 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:33 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 40 , 0 , 761 , 289 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:34 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 40 , 0 , 761 , 289 , 1.0120 ,

2012-06-09 14:39:36 , 969.1 , 1050.0 , 57.0 , 0 , 0 , 0 , 752 , 284 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:37 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 37 , 0 , 745 , 282 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:38 , 969.1 , 1050.0 , 60.0 , 99 , 38 , 0 , 745 , 286 , 1.0370 ,

2012-06-09 14:39:39 , 969.1 , 1050.0 , 59.0 , 99 , 38 , 0 , 745 , 286 , 1.0120 ,

  • Thumbs Up 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By velios
      Hi everyone, I was thinking of upgrading my ram from 8GB to 16GB 1600MHZ either Kingston/Crucial as my current ram usage is at always at 4GB now. Will upgrading make a lot of difference in the performance of the PC and will it improve the game play for GTA V as I am currently having massive lag with this game? 
       
      Thank you in advance.
    • By Brian
      Since we didn't have one yet, this is it. I'll update this post with the newest driver releases,and news for the R3. Please keep all M17x-R3 posts confined to this thread if possible.


      System Files Download Links System Bios Bios A03 Chipset Intel HM67 Cougar Point chipset, Intel Management Engine Interface Audio IDT 92HD73,A00. If the Dell IDT driver gives you problems, try this one. Card Reader Realtek RTS5209 Card Reader USB 3.0 NEC USB 3.0 Touchpad Synaptics TouchPad - 15.1.19, A00 Bluetooth Dell Wireless 375 Bluetooth Module - 6.3.0.6300, A00 Dell Wireless 1501 Half Mini-Card Dell Wireless WLAN 1501 Half MiniCard - 5.60.48.35, A00 Intel Wireless 6300 Intel WiFi Link 6300 - 13.3, A00 Intel WiMAX Link 6250 Intel WiMAX Link 6250 - tic TRFXW0115MUP, A06-1 Intel Wifi Link 6250 Intel Wifi Link 6250 - TRWFW1318D,A04 Atheros AR8151 Atheros AR8151 - 1.0.0.36,A00 Intel Rapid Storage (HDD) Intel Rapid Storage Technology - 10.0.0.1046,A00 Free Fall Sensor ST Microelectronics DE351DL Free Fall Sensor - 2.00.11.14, A00 AMD 6870M Display AMD Mobility Radeon HD6870 - 8.80.6-101202a-109902C-Dell.4, A00 Intel HD Graphics 3000 Intel HD Graphics 3000 - 2246, A00 nVidia Internal 3D Stereo Controller nVidia Internal 3D Stereo Controller - 266.08, A00 nVidia GeForce GTX 460M nVidia GeForce GTX 460M -266.08, A00 Alienware OSD Alienware OSD Application - 0.31.0.8C, A00 Alienware Command Center Alienware Command Center - 2.6.2.0, A00 Alienware Wallpapers Alienware Wallpapers - A01 Alienware GUISE custom theme Custom Desktop Themes - A-02 Alienguise Theme Combo-Win7   Intel Management Engine Interface
    • By gtxvsradeon
      Hi everyone,
      I have gone through a lot of pages of this forum (related to eGPU and overclocking) and they really are very useful but not able to find anything good for my laptop.
      My laptop is Alienware M14Xr1 with following configurations :
      Intel core i7 2860QM
      Nvidia GT555m (3GB)
      8GB primary memory 1600Mhz
      750GB secondary memory 7200RPM (698.4 GB usable)
      900p screen

      I want to use a eGPU setup in my system.
      Could anyone please tell me whether it is possible or not to use -
      In my system there are following ports available - 2xUSB3.0, 1xUSB2.0, 1xHDMI1.4, 1xMiniDisplayPort, 1xVGA, 1xEthernet1000mbps, (I think none of these will be helpful in eGPU setup )
      But i have heard that if you remove your wireless card then you can plug in your eGPU there. Is it true,
      Please anyone share your experience with me related to this setup.
    • By svl7
      That was quick... A09 is available on the Dell site. Or not. At least I grabbed it... if you can't access it, grab the attachement.
      Dell link: Drivers and Downloads | Dell [united States]
      Let us know how it goes. As with A08, I think you won't be able to easily downgrade to anything older than A08.
      M14x R2 - BIOS A09 -stock-.zip
    • By svl7
      Dell quietly released two new BIOS versions for the M14x, A07 and A08.
      Changes for A07 are:
      Link for A07
      And for A08 it says:
      Link for A08
      I'm not sure what the change of the SATA speed limit really means, maybe you can now get full SATA2 speed through the ODD, that would be great in case you use a caddy for a second hard drive.
      A08 seems to be simply a VBIOS update for the 555m.
      As always recently, Dell is pretty mean when it comes to information about the changes in the new BIOS revisions, these two points mentioned above are definitely important and I recommend to apply the update, but I also guess that there are some additional fixes and enhancements which aren't mentioned.
      I'm gonna take a look at both BIOS and see what I can do regarding the volt mod etc.
      Edit: Seems like A08 isn't up yet, it say file not found when I try to download it.
      Edit 2: There's absolutely no difference between the VBIOS in A08 and the VBIOS in the older versions... seems Dell messed up.
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.