Jump to content

Recommended Posts

You can directly flash it, but you won't necessarily be able to go back, at least some people bricked their system when going back using the USB method, others had success... and you won't be able to flash a newer mod than A09 afterwards, unless someone figures out something.

Share this post


Link to post
Share on other sites

svl7,

The A09 flash does not work on my M17x R4.

The program will run and do some disk I/O, the reboot the system.

Then in the BIOS boot screen, it shows an error message "Invalid Secure Image", and boot back to Windows 7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, that's why you're already on stock A08 or stock A09, check the included READ ME file, and the links in the first post. I'm trying to figure out a different way.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yeah, that's why you're already on stock A08 or stock A09, check the included READ ME file, and the links in the first post. I'm trying to figure out a different way.

Can i go from a08 unlocked To a09 unlocked?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Being on the official stock A09 BIOS currently, can I flash the modified A09 BIOS now?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Can i go from a08 unlocked To a09 unlocked?
Being on the official stock A09 BIOS currently, can I flash the modified A09 BIOS now?

Nope, as already stated several times, once you're on one of the newer bios version you won't be able to flash a modified version anymore. You can go back using the recovery method... it seems to work for some, but not for all.

Or you can contact me if you want to test something else.

  • Thumbs Up 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nope, as already stated several times, once you're on one of the newer bios version you won't be able to flash a modified version anymore. You can go back using the recovery method... it seems to work for some, but not for all.

Or you can contact me if you want to test something else.

Thanks! I'll give it a shot..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thanks! I'll give it a shot..

Did the esata/usb recovery method work for you?

I upgraded to the a09 in hopes of it lowering PCH temp's (ya i know the Tcase max is 110c, but 85c is just too unsettling for me).

Hoping the downgrade/usb recovery works =-/

Worst case scenario, it just doesnt flash the 'recovery' files or has this method bricked some machines?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nope, as already stated several times, once you're on one of the newer bios version you won't be able to flash a modified version anymore. You can go back using the recovery method... it seems to work for some, but not for all.

Or you can contact me if you want to test something else.

Can someone tell me what is different between the A08 and A09 Bios?

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

svl7, I am able to flash to unlocked A09 using the blind flash approach.

1. Using blind flash back to A05

2. Flash regular A05 using Dell stock BIOS

3. Flash unlocked A09

All the advanced A09 menus works just fine, I see a new option on A09 - UEFI boot.

Thank you svl7.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys...i have every thing default factory installed bios A05 Factory OS with Nvidia Drivers on my R4 680m but whenever i use fraps the recording is not smooth... the FPS goes down to 10-15 does anyone else have same problem.. Can upgrading to A09 solve it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hey guys...i have every thing default factory installed bios A05 Factory OS with Nvidia Drivers on my R4 680m but whenever i use fraps the recording is not smooth... the FPS goes down to 10-15 does anyone else have same problem.. Can upgrading to A09 solve it?

Doubt bios has anything to do with that. There is always fps penalties in recording. Try changing the recording settings or try MSI afterburner which includes OSD and ability to record also. See if same issue occurs on MSI Afterburner recording too.

There was a success story above of downgrade bios once on latest versions but due to secure boot its hard to say. Im not sure if all are having same results as above post. Please read link below to atleast be aware of problems secure boot causes ln these latest bios updates.

http://forum.techinferno.com/alienware/2252-information-about-bios-updates-a07-a08-higher-m14xr2-m17xr4-m18xr2.html#post29581

Paranoid Galaxy S3 on Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Doubt bios has anything to do with that. There is always fps penalties in recording. Try changing the recording settings or try MSI afterburner which includes OSD and ability to record also. See if same issue occurs on MSI Afterburner recording too.

There was a success story above of downgrade bios once on latest versions but due to secure boot its hard to say. Im not sure if all are having same results as above post. Please read link below to atleast be aware of problems secure boot causes ln these latest bios updates.

http://forum.techinferno.com/alienware/2252-information-about-bios-updates-a07-a08-higher-m14xr2-m17xr4-m18xr2.html#post29581

Paranoid Galaxy S3 on Tapatalk 2

hi!

Thanks for the info but it did not help me solve the issue... i have created new thread here... your help in matter would be appreciated heres the link:

680M Throttling in game Alienware M17x R4 Please help!

regards!

Share this post


Link to post
Share on other sites
hi!

Thanks for the info but it did not help me solve the issue... i have created new thread here... your help in matter would be appreciated heres the link:

680M Throttling in game Alienware M17x R4 Please help!

regards!

Although I happen to have an account there, my account last I knew has mysteriously become inaccessible. Our members could continue to try to help here though.

Your post as it appears:

" Hi guys!

Now to the problems:

I'm using Alienware M17x R4 with nvidia 2GB 680M with 3D screen but i have kept 3D OFF. I'm having multiple issues using my video card 680M which i did not have any problem when using earlier 580M in R3. The problems are:

1.> In "Dark Void" Game the FPs falls badly i fight sequence when monitored with MSI Afterburner v2.2.4 Core Clock falls from 758 to 405 then 231Mhz after sometime too also Memory clock falls from 1800Mhz to 800Mhz then suddenly to 324Mhz at few moment in game and hence the FPS goes straight from ranges from 120-40 then when core clock falls to 758(sometimes 719) - 405 - 231 and memory clock 1800 - 800 - 324Mhz the FPS goes from 120 to 40 then 10-5FPS.(this problem is specifically with this game only not any other game where clock falls to 324Mhz). it happens on particularly in fight sequence when too many enemies and too many guns shots starting from episode 1 part 2 crash site after 5-10 minutes gameplay... if you mange to cross the sequence the game works fine again and problem comes in next couple of fight sequence again.

2.> When sometimes recording few game with fraps the FPS falls from 60FPS to staright 20-10FPS for couple of seconds(2-3 seconds) and then restores back to 60FPS but this spoils recording otherwise without recording the game works smoothly without any problems also when monitored clock speeds falling again from 758-575-628-653 etc. (tried games BF3 and ACR with max resolution 1920*1080 and ultra settings)

3.> Alienfx lights not working properly it goes dark in Dark Void game and turns ON hardly sometime when hurt too bad it blinks red but mostly remains OFF and also not working in BF3 after a couple of minutes gameplay mostly when character dies it goes dark but after respawning it should tun back ON but does not i have to unplug Tactx keybaord any one USB of 2 and plug it in the lights come back fro BF3 but not in dark void...So please help me... none issues with my R3 580M.

Steps i did to rectify the problem:

1.> Updated the new MB bios from A05 to A09 modded unlocked bios from techinferno website and also tried disabling internal Graphics card(intel) to disable optimus still did not help.

2.> Updated from Dell latest version 302.77 to Nvidia latest 306.97 from nvidia website WHQL drivers with customised selecting option "Perform clean install" did not work.

3.> New Alienware Command center version was available and updated it too.

4.> Lastly reformatted and reinstalled windows 7 64-bit too with Alienrespawn keeping no cahnges saved fresh factory install with pendrive even the factory image erased...(ofcourse i tried disabling the Norton antivirus firewall etc)

Still the problem persists the same. Now my question is problem with hardware itself or some drivers issue or something else. Can someone with similar config mentioned in my signaure below try playing dark void game complete episode 1 crash site sequence itself and report do they face same problem also with BF3 lights issue too if you have tactx keyboard mouse to try. deeply appreciate your help and support guys in this matter!

Regards,

vginside

[P.s: Thanks to MickyD1234 for helping me open my first new thread.]"

I had similar issues on 580m and only on the overvolt bios. On the overvolt I would get sometimes clocks switching so I had to change the power states to match on the profile it would switch to. On 680m this is not a good idea. I think @svl7 might be able to shed light on this since he has seen the internals of the 680m vbios. I see you switched to MSI afterburner to monitor. I am not versed with 680m but many members here are like @Brian , [MENTION=119]Mr. Fox[/MENTION] and @johnksss

Paranoid Galaxy S3 on Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Although I happen to have an account there, my account last I knew has mysteriously become inaccessible. Our members could continue to try to help here though.

Your post as it appears:

" Hi guys!

Now to the problems:

I'm using Alienware M17x R4 with nvidia 2GB 680M with 3D screen but i have kept 3D OFF. I'm having multiple issues using my video card 680M which i did not have any problem when using earlier 580M in R3. The problems are:

1.> In "Dark Void" Game the FPs falls badly i fight sequence when monitored with MSI Afterburner v2.2.4 Core Clock falls from 758 to 405 then 231Mhz after sometime too also Memory clock falls from 1800Mhz to 800Mhz then suddenly to 324Mhz at few moment in game and hence the FPS goes straight from ranges from 120-40 then when core clock falls to 758(sometimes 719) - 405 - 231 and memory clock 1800 - 800 - 324Mhz the FPS goes from 120 to 40 then 10-5FPS.(this problem is specifically with this game only not any other game where clock falls to 324Mhz). it happens on particularly in fight sequence when too many enemies and too many guns shots starting from episode 1 part 2 crash site after 5-10 minutes gameplay... if you mange to cross the sequence the game works fine again and problem comes in next couple of fight sequence again.

2.> When sometimes recording few game with fraps the FPS falls from 60FPS to staright 20-10FPS for couple of seconds(2-3 seconds) and then restores back to 60FPS but this spoils recording otherwise without recording the game works smoothly without any problems also when monitored clock speeds falling again from 758-575-628-653 etc. (tried games BF3 and ACR with max resolution 1920*1080 and ultra settings)

3.> Alienfx lights not working properly it goes dark in Dark Void game and turns ON hardly sometime when hurt too bad it blinks red but mostly remains OFF and also not working in BF3 after a couple of minutes gameplay mostly when character dies it goes dark but after respawning it should tun back ON but does not i have to unplug Tactx keybaord any one USB of 2 and plug it in the lights come back fro BF3 but not in dark void...So please help me... none issues with my R3 580M.

Steps i did to rectify the problem:

1.> Updated the new MB bios from A05 to A09 modded unlocked bios from techinferno website and also tried disabling internal Graphics card(intel) to disable optimus still did not help.

2.> Updated from Dell latest version 302.77 to Nvidia latest 306.97 from nvidia website WHQL drivers with customised selecting option "Perform clean install" did not work.

3.> New Alienware Command center version was available and updated it too.

4.> Lastly reformatted and reinstalled windows 7 64-bit too with Alienrespawn keeping no cahnges saved fresh factory install with pendrive even the factory image erased...(ofcourse i tried disabling the Norton antivirus firewall etc)

Still the problem persists the same. Now my question is problem with hardware itself or some drivers issue or something else. Can someone with similar config mentioned in my signaure below try playing dark void game complete episode 1 crash site sequence itself and report do they face same problem also with BF3 lights issue too if you have tactx keyboard mouse to try. deeply appreciate your help and support guys in this matter!

Regards,

vginside

[P.s: Thanks to MickyD1234 for helping me open my first new thread.]"

I had similar issues on 580m and only on the overvolt bios. On the overvolt I would get sometimes clocks switching so I had to change the power states to match on the profile it would switch to. On 680m this is not a good idea. I think @svl7 might be able to shed light on this since he has seen the internals of the 680m vbios. I see you switched to MSI afterburner to monitor. I am not versed with 680m but many members here are like @Brian , [MENTION=119]Mr. Fox[/MENTION] and @johnksss

Paranoid Galaxy S3 on Tapatalk 2

@vginside

Are you using Norton NIS 2013? There's a bug I'm trying to report but can't log Norton forums. When NIS starts it triggers GPU P-State 0 and doesn't change, this causes issues with nvidia inspector/Afterburner/Games

Remove NIS 2013 from programs/features reboot, run Norton removal tool twice reboot each time https://www-secure.symantec.com/norton-support/jsp/help-solutions.jsp?docid=kb20080710133834EN_EndUserProfile_en_us&product=home&pvid=f-home&version=1&lg=en&ct=us Install NIS 2012 buy-download.norton.com/downloads/2012/NISNAV/US/19.8/NIS-ESD-19-8-0-14-EN.exe. I have Norton but it's mostly disabled as there's no need with sandboxie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Are you using Norton NIS 2013? There's a bug I'm trying to report but can't log Norton forums. When NIS starts it triggers GPU P-State 0 and doesn't change, this causes all kind of behaviors with nvidia inspector/Afterburner.

Nope I have little need of major virus protection and I fair fine with the free ones. Microsoft Security Essentials can fair fine and recently ive moved to Avast. I had a very good security expert suggest anything from Panda Antivirus. Personally ive used Norton long ago and to many times virus were neither detected or prevented from disabling Norton. Since then they have evolved more and use less resources and even can say they detect a higher rate of viruses than most. I just can't go back just like I'll never use McAfee.

I hope you get you bug reported. I would go directly to their site and report it.

Edit: you could post about it here and hopefully someone can address the issue quickly. I don't know how the Norton forums are though.

http://community.norton.com/t5/Norton-Internet-Security-Norton/bd-p/nis_feedback

I use Malware Bytes as a manual scanner and Avast as my realtime protection.

Paranoid Galaxy S3 on Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was replying to @vginside ;)

I only use the firewall, Norton is mostly disabled sandboxie well configured is better than any anti-virus.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I was replying to vginside ;)

I only use the firewall, Norton is mostly disabled sandboxie well configured is better than any anti-virus.

I see I don't know what I was thinking. @vginside might get your reply noticed better since it is a mention and the forum system will notify of the mention. Just add a @ in front of any members name here to do so. Sorry for the confusion and yes a sandbox is ultimately safest.

My confusion stemmed from quoting my post even though my post had a quote from Vginside. Plus i hadn't seen the end of the post at the time where you mention to uninstall and reinstall with the above link. Great suggestion and fix.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A friend ask me to test NIS2013 as he was having trouble with it. It' a disaster the released suite is like a first Beta it takes ages to load and it does unprotected, triggers P-State 0 so 580m doesn't idle anymore. The firewall is good, it's fully configurable besides that everything is disabled NIS2012.

I use Sandboxie with the container folder into a 1024MB RAMDisk (Imdisk) unnecessary SSD writes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

used the blind flash technique described here

M17x R4 BRICKED BIOS RECOVERY (not vbios)

to downgrade from A08 to A05.

Then flashed A09 unlocked. I see the new advanced tab in the bios now. However, the GT overclocking options are still disabled -- both in the advanced tab overclocking menu and the main overclocking menu. what does that option do?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Of course not, AW has been using UEFI since the R3, it's the secure firmware updating which makes it hard to flash modified images.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo ThinkPad X250, X260.
      If someone wants upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, then you can post your request in this thread.
      Important!
      For creating your personal bios dump and to flash your bios mod, you must use any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip!
       
      Just dump your Bios using any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip, then post it in this thread or upload it to any fileserver and send me the link.
       
       

      CH341A programmer:
      https://www.ebay.com/itm/USB-Programmer-CH341A-Series-Burner-Chip-24-EEPROM-BIOS-Writer-25-SPI-Flash-AU/153117073868?epid=577511738&hash=item23a67d21cc:g:XKEAAOSw5UdbW-iL
       
      https://www.amazon.com/Parts-tower-CH341A-Programmer-Software/dp/B01FVVHCVC/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1522179315&sr=8-4&keywords=ch341a&dpID=51BO7eGgO5L&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch
       
      SOIC8/SOP8 test clip:
      https://www.ebay.com/itm/Soic8-Sop8-Flash-Chip-Ic-Test-Clips-Socket-Adpter-Bios-24-25-93-Programmer/201414947737?hash=item2ee5443399:g:up8AAOSw1Fda8qkt
       
      https://www.amazon.ca/MAUSAN-Socket-Adapter-150MIL-205MIL/dp/B06ZYSNJF3/ref=pd_sbs_21_3?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=XM79QJWGED6B4K2VEZDJ
       
      How to use it:
       
      Also, you can search on YouTube a lot of guide for CH341a.
       
      Note: 
      Each bios mod prepare personally and based on your personal bios dump which contain your personal data like Serial numbers, UUID, Service TAG, MAC addresses, Windows keys, NVRAM settings, etc.
      For creating your personal bios dump and to flash bios mod, you need use any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip!
      Just dump your Bios (from your laptop) using any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip, then post it in this thread or upload it to any fileserver and send me the link.
    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo ThinkPad T440p / T440s / T540p.
      If someone wants upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, then you can post your request in this thread.
      Important!
      For creating bios backup and to flash bios mod, you must use any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip!
       
      Just dump your Bios using any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip, then post it in this thread or upload it to any fileserver and send me the link.
       
       


    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo ThinkPad T450s.
      If someone wants upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, or already upgraded Display and after that can't adjust screen brightness, then you can post your request in this thread.
      Important!
      For creating bios backup and to flash bios mod, you must use any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip!
       
      Just dump your Bios using any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip, then post it in this thread or upload it to any fileserver and send me the link.
       
       

      CH341A programmer:
      https://www.ebay.com/itm/USB-Programmer-CH341A-Series-Burner-Chip-24-EEPROM-BIOS-Writer-25-SPI-Flash-AU/153117073868?epid=577511738&hash=item23a67d21cc:g:XKEAAOSw5UdbW-iL
       
      https://www.amazon.com/Parts-tower-CH341A-Programmer-Software/dp/B01FVVHCVC/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1522179315&sr=8-4&keywords=ch341a&dpID=51BO7eGgO5L&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch
       
      SOIC8/SOP8 test clip:
      https://www.ebay.com/itm/Soic8-Sop8-Flash-Chip-Ic-Test-Clips-Socket-Adpter-Bios-24-25-93-Programmer/201414947737?hash=item2ee5443399:g:up8AAOSw1Fda8qkt
       
      https://www.amazon.ca/MAUSAN-Socket-Adapter-150MIL-205MIL/dp/B06ZYSNJF3/ref=pd_sbs_21_3?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=XM79QJWGED6B4K2VEZDJ
       
      How to use it:
       
      Also, you can search on YouTube a lot of guide for CH341a.
       
    • By svl7
      As it got pretty difficult for me to keep track of all the mod requests I decided to make a separate thread for bios / vbios modification requests. I hope it will make it easier for me to fulfill as many requests as possible.
      If you want to request a mod make sure you read through the following guidelines / rules, posts that do not comply with them will be deleted without further notice.
      Rules:
      You need to have a minimum of five approved posts (or 'T|I elite' status) in order to request a mod. Make sure I didn't already modify the corresponding bios / vbios. When posting a request you agree to flash and test the mod once it's done and post some feedback. (If you don't plan on using the mod then don't bother posting.) I only modify stock firmware. I don't work on anything that has already been tampered with.
      . For BIOS mods I need a link to an original BIOS update directly from the vendor (no mirror link) and most likely a dump of your BIOS (see instructions below).
      I only work on the latest BIOS versions unless there's a very specific reason for using an older one (in this case you need to specify so).
      In addition to this I need a dump of your BIOS as well as some additional information, read the "BIOS backup" section below, provide all the specified files.
      . For VBIOS mods I need a copy of your original vbios. (Only as attachment in a post here or per link to cloud storage such as dropbox, gdrive etc. per PM, filehosters are not accepted). No custom GPU clock requests unless it is for some reason not possible to overclock the corresponding system / GPU per software. No Windows activation mods. Check MDL for this kind of request. I can't guarantee that I will be able to fulfill a request.
      While I will try to keep it fair and consider the order of the requests at least up to a certain degree I will generally work on what I want and feel up to. Popular requests might be treated with higher priority.
      BIOS backup:
      For Intel 7 series chipsets run the attached flashChk tool from DOS and post the created flashchk.bin file (as attachment).
      Also grab this tool, run the backup.bat and send me created file. You will need to run it as administrator. If it reports and issue with the PCIe driver you have a crappy AV software and need to disable it temporarily.
      If you don't use Windows let me know and I will provide a different tool.
      For systems using the 8 series chipsets run the attached flashChk tool from DOS and post the created flashchk.bin file (as attachment) and wait for further instructions.
      - Thread under construction, more information will be added -
      flashChk.zip
      Fptw64_(8_series).zip
      Fpt_DOS_(8_series).zip
    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo Y50-70, Lenovo Y70-70, Lenovo Z50-70, Lenovo Z70-70, Lenovo G50-70, Lenovo G70-70.
      If someone wants upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, or unlocked vbios for overclock NVIDIA card, then you can post your request in this thread. Also, if you have a problem with fan pulsating/clicking on any modified bios then you can post your request in this thread.
       
      The flashing procedure include two steps:
      1.  Flash main system bios.
      2.  Flash EC firmware.
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.