Jump to content

Recommended Posts

Hi!

On 12/15/2018 at 6:57 AM, Papuang said:

if any of the updated M17x R4 BIOSs (A12, A13, A14) have the ability to choose to boot using the PEG

No, in stock bios nowhere necessary settings.

 

On 12/15/2018 at 6:57 AM, Papuang said:

or do we still have to use unlocked ones to get them to work?

Yes.

Edited by Klem

Share this post


Link to post
Share on other sites

For anyone new coming to this thread, I have yet to get my 970M to work properly in my M17x R4 running Windows 7 64-bit, but these are all the steps I have tried so far.

 

1. Downloaded and successfully installed Eurocom modded driver version: M17xR4_05511028_9xxM_399.07_W7_W8.zip [Alienware (Dell), GPU, Nvidia driver version, supported OS]. MSI Afterburner showed GPU1 (970M) activity, meaning the driver worked correctly. However, I still felt I was lagging in games unnecessarily considering I have 22GB of RAM. Therefore, I wanted updated modded drivers because I thought that might fix the issue given that these drivers were more than 2 years old.

3. Downloaded newest default 970M driver version from Nvidia website (417.35).

4. Edited nvdmi.inf file so driver would work on M17x R4 as per this guide.

5. Successfully ran setup.exe and downloaded the updated modded drivers. However, although recognised in BIOS and Device Manager as installed correctly, MSI Afterburner showed no GPU1 activity and I lagged worse in games. Therefore, I thought I might need to have an updated and/or unlocked BIOS set to start using PEG (PCI Express Graphics [970M]) for it to work.

6. Downloaded most recent default M17x R4 BIOS (A14) from Dell website.

7. Ran BIOS setup file and successfully updated BIOS from default A12 to default A14. However, still no GPU1 activity.

8. Requested an unlocked A14 BIOS from @Klem (many thanks <3).

9. Formatted a USB drive to run FreeDOS using Rufus as per this guide.

10. Extracted the DOS version of FPT, prr tool, and unlocked BIOS files all kindly provided by @Klem into the USB drive as per @svl7's original post.

11. Restarted the laptop, booting from the USB drive using the boot menu accessed by pressing F12.

12. Ran Flash.bat successfully and restarted again.

13. Opened successfully modded BIOS and selected 'Load (or restore) optimal defaults' under final 'Exit' tab, before pressing F10 then enter to save and exit.

14. Same as initial situation - outdated modded Eurocom drivers showed GPU1 activity and modded newest drivers showed no GPU1 activity.

15. Restarted and opened BIOS and went into new second Advanced tab, and changed Primary Display to PEG and saved and exited.

16. Laptop failed to start and it beeped several times with the fans running loudly.

 

Up until two days ago, I had no idea about driver modding or BIOS unlocking or how to do any of this, but I feel I have pretty much comprehensively tried everything I have been able to find to no avail. I am very tired as its 4am and am truly at a loss as to what to do. I've seen people have managed to fix their laptops by booting into the old AO5 BIOS or something, so I will be doing that shortly, but after that I'm pretty lost.

 

Any help on this would be insanely appreciated. :/

 

EDIT: I'm going to sleep now, and would be super grateful if someone could quote the fix for the beeps problem that was posted earlier in this thread, because I really don't want to have to look through all 26 pages again because I just finished doing that :'(.

Edited by Papuang

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, Papuang said:

Any help on this would be insanely appreciated. :/

If you laptop can start, booting in Windows, but with black/blank display, then it means that you can reset the BIOS to default settings blindly.

Try completely disable laptop with press and hold Power/Start button. Then:

1. Press and hold F2 key
2. Turn laptop on. ( still hold F2 key)

3. Wait 5-7 sec, then release F2 key.

3. Press F9, then press Enter key.
4. Press F10, then press Enter key.
5. The  laptop restarts and now all should be good. 

 

If you laptop can't start, and can't boot in Windows, then use this method:

Pull out all RAM modules, enable laptop without all RAM modules. Then disable laptop. Then temporarily insert only one different RAM module (with another memory size or different manufacturer), and start laptop. After these steps bios should be reset to default settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

 

If you laptop can't start, and can't boot in Windows, then use this method:

Pull out all RAM modules, enable laptop without all RAM modules. Then disable laptop. Then temporarily insert only one different RAM module (with another memory size or different manufacturer), and start laptop. After these steps bios should be reset to default settings.

 

Laptop only starts to black screen and beeping, so I assume this is the correct option, but tried the first option anyway.

 

When you say, disable and enable laptop, do you mean turning the laptop off and on?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Papuang said:

 

When you say, disable and enable laptop, do you mean turning the laptop off and on?

Yes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@KlemI just tried removing all the RAM and powering on the laptop, then powering it off, and then inserted a new RAM module of a different size to all of them, and I'm still just getting the beeps on startup. :/

 

EDIT: Just removed the coin cell battery having removed all the RAM and the battery, and have managed to boot successfully!

Edited by Papuang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello everyone,

My Alienware m17xR4 has official A13 bios. After the update i noticed that my laptop has slowed down by A LOT. And then i noticed that once i load my cpu fully the clock speeds go to 2.2 Ghz. Right now all i can do is use software like Throttle stop to increase my cpu freaquency by increasing current limit (changing multipliers does nothing in bios) and that software is annoying because once the update is released you are forced to update and once you do all your settings are gone and you have to do everything from start...

 

My question is if i were to install unlocked bios could i make such changes in the bios without having to rely on software ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/16/2018 at 6:02 AM, Papuang said:

For anyone new coming to this thread, I have yet to get my 970M to work properly in my M17x R4 running Windows 7 64-bit, but these are all the steps I have tried so far.

 

1. Downloaded and successfully installed Eurocom modded driver version: M17xR4_05511028_9xxM_399.07_W7_W8.zip [Alienware (Dell), GPU, Nvidia driver version, supported OS]. MSI Afterburner showed GPU1 (970M) activity, meaning the driver worked correctly. However, I still felt I was lagging in games unnecessarily considering I have 22GB of RAM. Therefore, I wanted updated modded drivers because I thought that might fix the issue given that these drivers were more than 2 years old.

3. Downloaded newest default 970M driver version from Nvidia website (417.35).

4. Edited nvdmi.inf file so driver would work on M17x R4 as per this guide.

5. Successfully ran setup.exe and downloaded the updated modded drivers. However, although recognised in BIOS and Device Manager as installed correctly, MSI Afterburner showed no GPU1 activity and I lagged worse in games. Therefore, I thought I might need to have an updated and/or unlocked BIOS set to start using PEG (PCI Express Graphics [970M]) for it to work.

6. Downloaded most recent default M17x R4 BIOS (A14) from Dell website.

7. Ran BIOS setup file and successfully updated BIOS from default A12 to default A14. However, still no GPU1 activity.

8. Requested an unlocked A14 BIOS from @Klem (many thanks <3).

9. Formatted a USB drive to run FreeDOS using Rufus as per this guide.

10. Extracted the DOS version of FPT, prr tool, and unlocked BIOS files all kindly provided by @Klem into the USB drive as per @svl7's original post.

11. Restarted the laptop, booting from the USB drive using the boot menu accessed by pressing F12.

12. Ran Flash.bat successfully and restarted again.

13. Opened successfully modded BIOS and selected 'Load (or restore) optimal defaults' under final 'Exit' tab, before pressing F10 then enter to save and exit.

14. Same as initial situation - outdated modded Eurocom drivers showed GPU1 activity and modded newest drivers showed no GPU1 activity.

15. Restarted and opened BIOS and went into new second Advanced tab, and changed Primary Display to PEG and saved and exited.

16. Laptop failed to start and it beeped several times with the fans running loudly.

 

Up until two days ago, I had no idea about driver modding or BIOS unlocking or how to do any of this, but I feel I have pretty much comprehensively tried everything I have been able to find to no avail. I am very tired as its 4am and am truly at a loss as to what to do. I've seen people have managed to fix their laptops by booting into the old AO5 BIOS or something, so I will be doing that shortly, but after that I'm pretty lost.

 

Any help on this would be insanely appreciated. :/

 

EDIT: I'm going to sleep now, and would be super grateful if someone could quote the fix for the beeps problem that was posted earlier in this thread, because I really don't want to have to look through all 26 pages again because I just finished doing that :'(.

Hey if you still need help with your 970m or anyone else having the same problem heres how... a year ago i had same problem... I followed online guide on how to mod nVidia drivers to work on Dell hardware (i have Alienware m17xR4). After changing inf file and installing the drivers my gpu was recognized in all the programs yet the load would still be at 0%.

I followed this guide : https://null-src.com/posts/nvidia-notebook-driver-inf-mod/post.php . It all came down to wrong section number (which is mentioned in the link).

For example, after opening device manager, getting the hardware ids and formating the string for my gpu it looks like this : %NVIDIA_DEV.13D8.0551.1028%, once i looked for this string in nvidia .inf file i got multiple entries with: Section250, Section251,Section253 and so on... 

 

My fully formated string looks like this: %NVIDIA_DEV.13D8.0551.1028% = Section252, PCI\VEN_10DE&DEV_13D8&SUBSYS_05511028

 

After installing the drivers i would try to load the gpu. If nVidia card got 0% load that would mean that i got the wrong "Section number" so i would change it to another Section that matched my string. Another match for string %NVIDIA_DEV.13D8.0551.1028% was with Section250 so i changed the string to : %NVIDIA_DEV.13D8.0551.1028% = Section250, PCI\VEN_10DE&DEV_13D8&SUBSYS_05511028, removed the drivers with DDU and installed the drivers with new string and it WORKED, my 970m was not only detected but now when i opened heaven benchmark the nVidia gpu load would go to 100% and massive increase in fps suggested that it really worked. So i suggest you give it a try if you still cant get it to work.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo Y50-70, Lenovo Y70-70, Lenovo Z50-70, Lenovo Z70-70, Lenovo G50-70, Lenovo G70-70.
      If someone wants upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, or unlocked vbios for overclock NVIDIA card, then you can post your request in this thread. Also, if you have a problem with fan pulsating/clicking on any modified bios then you can post your request in this thread.
       
      The flashing procedure include two steps:
      1.  Flash main system bios.
      2.  Flash EC firmware.
    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo ThinkPad X240.
      If someone wants upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, then you can post your request in this thread.
      Important!
      For creating your personal bios dump and to flash your bios mod, you must use any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip!
       
      Just dump your Bios using any SPI programmer  (like CH341A programmer) and a SOIC8/SOP8 test clip, then post it in this thread or upload it to any fileserver and send me the link.
       
       

      CH341A programmer:
      https://www.ebay.com/itm/USB-Programmer-CH341A-Series-Burner-Chip-24-EEPROM-BIOS-Writer-25-SPI-Flash-AU/153117073868?epid=577511738&hash=item23a67d21cc:g:XKEAAOSw5UdbW-iL
       
      https://www.amazon.com/Parts-tower-CH341A-Programmer-Software/dp/B01FVVHCVC/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1522179315&sr=8-4&keywords=ch341a&dpID=51BO7eGgO5L&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch
       
      SOIC8/SOP8 test clip:
      https://www.ebay.com/itm/Soic8-Sop8-Flash-Chip-Ic-Test-Clips-Socket-Adpter-Bios-24-25-93-Programmer/201414947737?hash=item2ee5443399:g:up8AAOSw1Fda8qkt
       
      https://www.amazon.ca/MAUSAN-Socket-Adapter-150MIL-205MIL/dp/B06ZYSNJF3/ref=pd_sbs_21_3?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=XM79QJWGED6B4K2VEZDJ
       
      How to use it:
       
      Also, you can search on YouTube a lot of guide for CH341a.
    • By Malenford
      Is it possible to unlock bios on that model? Please help me with it if somebody can.
    • By moaker
      I dont know if this is the right forum to post this,  (but i need 5 posts for downloading a  vbios)
       
      so my questions are these, thank you in advance for reading
       
      I have bought a laptop with a half melted 880M GPU Im assuming the person did not keep an eye on temps,
      so i went and replaced the card, it runs fine, (alright) but still, I remember modding my VBIOS for my 680 GTX back in the day, and it was fine, exceptionally faster, 
      and im looking for that 60 fps LOCK, like i got on my 680 after modding the vbios, 
       
      I did increase the voltage on the card to 1.212 I believe, from 1.114 ,
       
      anyway I considering modding the cooling system as well for this laptop, because it definitely lacks cooling 
      My plan is to put another laptop fan (where the HDD1 bay is in the Alienware 17) bcause I removed that hdd it was constantly at 57c which is bad
      even think it suffered some damage as speeds on it for specific games and tasks are pretty long, and it stays at 100% some times, which is weird, but it still works, so im using it.lol
       
      , but in the meantime, I turned the laptop upside down, plugged in the HDMI cable, and now im blasting a ROOM fan at it, which is definitely helping with temps
      before I would try to throttle the gpu speed at 77C, or 73C depending on the game or even saying screw it, I dont want throttling, and putting the throttle point to 83C,
      I use SPEEDFAN , and it helps keep the laptop relativly cool, except when the gpu is under full load,  putting my hand on it is ridiculously hot, so, with the fan on it, its not going above 70,
      and taking a LONG time to get up there, 
      i am playing metro last light at around 60C at 60+ fps, where as before my temps were shooting upto 80 and it would hit the throttle point, so  seeing as how this is a 120 HZ laptop, I rather not push it, since the card is not capable (and if it is, the cooling sure isnt)
       
      the plan is to put the fan inside the HDD1 bay, and POSSIBLY  daisey chain it to either A) the cpu fan header, or  B ) the gpu fan hjeader, 
       
      QUESTION:
      not sure which "rails" the power for these comes from, would it be able to handle another fan???
      it seems like a legit idea, seeing as how the rear of the heatsink has NO heat dissipation at all. which is the part that melted offcausing the old  card to die in the first place.
      basically the thermal pads look like they gunked the card and it was unfixable, I have a post to it on the Alienware Forum, which i could link later,
       
      is it a good idea, and will the VBIOS WORK with my 880M (DELL) from a clevo, (now in an alienware) im assuming they are compatible, as long as they are dell.
      also would I be able to get a Y adapter for the inside of a laptop fan, that would be AMAZING, i know they sell them for Desktops.
      Thanks
       
       
    • By Losercore13
      I decided to buy a 980M for my R2. I have gone down the rabbit hole in these forums (Here and notebook review) but most of it appears to be from 2012-2016. I am not planning on overclocking, and for now am replacing the 2x 675m sli (Alienware Tech support fried one of my 675M's with a thermal pad on the GPU, yes a thermal pad instead of paste, see photo.) with a single 980M solution. I have finally managed to get this site to send a confirmation email, then turns out I wait a week download the unlocked A11 BIOS. Do I even still need it? I will pay if I need it for sure to get it faster. What I'm getting at, is this still a thing? I have read that Nvidia added support for the R2 in their driver, so no modded driver is needed. Did alienware add support for maxwell with the A12 BIOS? I can't find a difinitive answer. Sorry, I have read so much about this the past week, but haven't come up with a cut and dry yes or no. 
       
       
       

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.