Jump to content
Review: E-Win Champion Series Gaming Chair Read more... ×
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Bizeek

[Help]MSI GT70 MS-17621 motherboard will not boot, has signs of life.

Recommended Posts

Disclaimer: Apologies for long post.

Hello everyone(active),

 

I have a possible huge problem with my GT70 MS-17621 ver 1.0 motherboard as I believe the GTX 680M videocard has fried the onboard video circuit of the motherboard(mobo).

 

The mobo did work fine before after taking out thr videocard, but came with problem of the fan blowing 100% after few seconds starting up from power button press. 

 

After trying to get the videocard to work/post (without consulting any forums,at the time), I tried to make the card work again by installing back in 5 or more times in span of 1 hour. 

 

After fifth time install card back in, then take out the card, the system will not ever post anymore, the power LED will not change from white to orange anymore and nothing will post on screen display.

 

I have tried to do blind flash of unlocked bios method but spamming pressing keys Ctrl+Home, (Ctrl+FN+PageUp)(even Shift variation) to no avail in beeps or changes in status.

 

I believe now the issue has resided to hardware IC chip failure on the motherboard since it will not ever post anymore, with or without the videocard installed.

 

what I am afraid now is to install new(used) videocard MSI GTX770M 3GB card in, and the motherboard could also fry up the new videocard also.

 

I have dealt with a non-working GT70 laptop for this past month now and been reading all threads in this MSI category for solution but it seems no one has come across this problem, from dead videocard also make the mobo die along with it after a couple of more tests for any signs of electronic life.

 

If someone can chime in about which area on the motherboard can be the problem, I would like to try and diagnosis+troubleshoot why this is happening.

 

So, basically signs of life from MS-17621 motherboard are:

Pressing Turbo, Fan, Backlight, Monitor buttons on trim panel = lights up/or fades out

keyboard backlight lights up all white after pressing backlight button,

pressing second time and third time turns off backlight sections and off.

battery charging still works for good battery, battery light lights up when 180w ACadapter is plugged in.

After about 30-45 seconds without pressing turbofan button, the fan kicks into high RPM mode and when pressing Turbo button after, the fan will not change speed and stay on high.

Power button LED will remain white and never change to orange.

No error code beeps ever come out of speakers since problem happened, and will not beep for blindflash attempt.

 

I truly need the help, just knowing I bought this laptop back in December 2012 for $2,300 makes me feel this GT70 needs CPR rescue to come back to life, either by a certified gaming laptop technician or by MSI support, it has worked very well up till this past month.

 
 
Edited by Bizeek
Correct spelling in part of paragraph

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you tried taking out 1 stick of RAM and boot? This should reset the NVRAM to defaults. If that doesn't do the trick you should also do a CMOS reset by unplugging the little 2-wire battery cable for about 5-10 minutes/plug it back in again and boot. Keep the GPU in the MXM slot whilst trying these steps.

On 2016-04-04 at 0:58 AM, Bizeek said:

Disclaimer: Apologies for long post.

Hello everyone(active),

 

I have a possible huge problem with my GT70 MS-17621 ver 1.0 motherboard as I believe the GTX 680M videocard has fried the onboard video circuit of the motherboard(mobo).

 

The mobo did work fine before after taking out thr videocard, but came with problem of the fan blowing 100% after few seconds starting up from power button press

 

After trying to get the videocard to work/post (without consulting any forums,at the time), I tried to make the card work again by installing back in 5 or more times in span of 1 hour. 

 

After fifth time install card back in, then take out the card, the system will not ever post anymore, the power LED will not change from white to orange anymore and nothing will post on screen display.

 

I have tried to do blind flash of unlocked bios method but spamming pressing keys Ctrl+Home, (Ctrl+FN+PageUp)(even Shift variation) to no avail in beeps or changes in status.

 

I believe now the issue has resided to hardware IC chip failure on the motherboard since it will not ever post anymore, with or without the videocard installed.

 

what I am afraid now is to install new(used) videocard MSI GTX770M 3GB card in, and the motherboard could also fry up the new videocard also.

 

I have dealt with a non-working GT70 laptop for this past month now and been reading all threads in this MSI category for solution but it seems no one has come across this problem, from dead videocard also make the mobo die along with it after a couple of more tests for any signs of electronic life.

 

If someone can chime in about which area on the motherboard can be the problem, I would like to try and diagnosis+troubleshoot why this is happening.

 

So, basically signs of life from MS-17621 motherboard are:

Pressing Turbo, Fan, Backlight, Monitor buttons on trim panel = lights up/or fades out

keyboard backlight lights up all white after pressing backlight button,

pressing second time and third time turns off backlight sections and off.

battery charging still works for good battery, battery light lights up when 180w ACadapter is plugged in.

After about 30-45 seconds without pressing turbofan button, the fan kicks into high RPM mode and when pressing Turbo button after, the fan will not change speed and stay on high.

Power button LED will remain white and never change to orange.

No error code beeps ever come out of speakers since problem happened, and will not beep for blindflash attempt.

 

I truly need the help, just knowing I bought this laptop back in December 2012 for $2,300 makes me feel this GT70 needs CPR rescue to come back to life, either by a certified gaming laptop technician or by MSI support, it has worked very well up till this past month.

 

 

Edited by Suoah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sometimes if You change to much in short Time the GT70 starts with black Screen.

Take Battery and Powersupply out and disconnect the Bios Battery nearly the Fan,push ca. 30 seconds the Powerbutton and take all back.

Normaly the GT70 starts after this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(UPDATE) June 9,2016 - CPRS guys cannot fix it and are being sketchy wanting to send it back to me, they messaged me saying to cone pick it up.  These guys have the indian accent the last time i talked to them over the phone. I am trying to get them to ship it back to me asap.

 

 

I have sent the whole laptop to CPRS in Miami for repair, i sent it last week.  Hopefully they would have a good look at it and determine why the videocard fried the display part of the mainboard, causing the no display or boot up.

Edited by Bizeek
Update status of "repair"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Bizeek, 

I have exactly the same problem you had, all the exact same symptoms. 

I tried all the resets as you did to no avail also. 

I have spent an enormous amount of time on this problem, and have tried everything, not LED backlight, etc, etc.

What was the final resolution to your problem?

I am simply dying to know........

 

i would also gladly welcome, with open arms, any thoughts that anyone might have on this subject.

I thank anyone who takes the time to post and help others. 

Untold suffering and anguish has been averted thanks to people helping strangers out.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Consumerofmulch
      Hello!
       
      I have recently acquired my Dell Inspiron 15 7000, and I am interested in building an egpu setup for it. It has a USB-C port. Any recommendations/guides out there?
       
      thanks.
    • By Soapy
      I reversed the input polarity on my m15x jack after a botched psu repair. Computer worked fine, but overall power control is messed up. System only boot on both battery and psu, no battery charge, and a very low battery drain (arround 6wh).
       
      I aways had battery issues whith my 8 years old m15x after my original battery died. Bought a new one two years ago, didn't work. Checked on upower, basically no info on manufacturer, power or history. So i refunded and used the system hooked on the psu as usual. In August i bought a new one, worked flawlessly for a day. The next day the battery died from nowere. Checked upower, bus was ok, battery was charging extremely slowly (6wh), history showed subpar disharge before shutting down. I got mad at this point, decided that psu was to blame. Opened it, checked everything, noticed some wear on the male jack. Resoldered it, connected on computer. Nothing happened, so i checked the voltage. That's when i realised that i screwed up big time. I swaped the positive and negative wires. Decided that one mistake was enough, so i sent my m15x to a trusted repair shop (latter found that they just hooked the battery and gave me back as soon as it booted, they didnt even open it). Got my pc a week later, but the battery didn't charge . Worse, it was slowly discharging (same 6wh as before), and it needed both the psu and the battery to turn on. At 65%, it worked as usual for my college semester, but the battery is dead, and so is my computer. I bellieve i burned some voltage controller or something. I'm pretty competent at soldering thing's (evem smd components) when i know what to do, and i can understand simple circuit's, but when i got my hands on the m15x datasheet i got overblown. I cant make heads or tails about it. I aways lurked this forum and i bellieve your guys are the best when it comes to finding creative solutions to technical problems concerning microelectronics. I followed a guide in this forum as a teenager to upgrade this same computer to a gtx680m, overclocked stuff, got custom bios, and had a lot of fun learning. The m15x is a deprecated platform, but it's a part of my history that i dont want to let go.
      So please guys, help me.
       
    • By BAKED
      Hey y'all! I'm planning on releasing BIOS mods for the newer MSI laptops.
      So I'm looking for some testers to evaluate my mods and give input.
      If you're interested just PM me and we'll take it from there 
    • By BAKED
      There are several threads on requesting BIOS modifications here on T | I but I thought another one wouldn't hurt.
       
            Your request should look like:
      Brand Model Type of modification(For example: Unlocked, added support, Logo, microcode, ME firmware etc  
      I'll respond as soon as I have time as I'm also currently working on other projects(Requests by PM is also ok)
      If anyone else have the knowledge and time feel free to respond to requests 
       
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.