Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Sign in to follow this  
MessiWessi

M17X R4 - speaker problems

Recommended Posts

Hi,

 

I bought a alienware m17x r4 a few weeks ago. The problem is: I have noise (distorsion) on the right speaker. Had anybody in past the same problem and is it a known problem regarding this model? I feared at the beginning that the soundblaster is defect but I tested it with headphones and everything is fine. I already ordered a new speaker pair and will install it within the next weeks.

 

But if you tell me that this problem is known and not resolvable I can save my effort.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you tried reinstalling the drivers?

Configuring the EQ in the sound blaster settings?
 

If you've tried that and the headphone and left speaker sound is working as it should, then I'd say it might be just the right speaker which is defective. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I reinstalled the drivers and took the newest version.

 

Mysterious is: I bought another M17X R4 with a graphic problem (as a project for repairing). And what can I say: This laptop has the same problems regarding the speakers: noise (distorsion) an both speaker in this case. I have the feeling that this is a general problem. OK, two of a model is not representive but it's strange that both M17X R4 have problems with the speakers. 

 

I will replace the speakers within the next two weeks and will see what happened. But I fear the problem will not be solved...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also bought my M17X R4 with a GPU issue, Solder issue which I revived it using the oven bake method, Although it's temporary.

 

If you end up replacing the speakers and it doesn't fix the issue, then it would be a sound card issue.

 

Have you run the Dell ePSA diagnostic utility? It will detect most problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I've run it and it showed no errors except that I got noise and distorsion as I run the speaker test. :D

 

Maybe it's a problem with the creative sound chip. I've read that it could be possible that the external sound is correct although the internal is faulty. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By Crustieraxe
      Hello Guys this is my first post here!
       
      So my original post was this:
       
      "I don't even know if any active forum is out there on this laptop and on this issue, but after installing my new DHCG2 LTN173HT02 120hz display, I am unable to boot up on it. I do have a modded bios which the video setting is set to PEG, and just about read every forum about this but have not found a solution. I have tried resetting the bios, made sure the cable is plugged into the Edp port, and have made sure I have an UFEI Windows installation and legacy mode is turned off. I don't know what else to do and if anyone could help it would mean alot to me! "
       
      The reason it was not booting up on a pure UEFI environment is because my 660m did not have the GOP compliant driver vbios. You would need this in order to boot up in a pure UEFI environment which at the time I didn't know, and my fix was to stick to legacy. Any card before the 660m will most likely require this if you need to boot up in a pure UEFI environment. If you do not have this vbios driver while it is set to UEFI and plug in the 120hz lcd, it will beep 8 times and you will be forced to plug back in the 60hz display to change it back to legacy.
       
      This was the vbios that I can say worked for me and had the GOP compliant driver for the 660m
       
      https://www.techpowerup.com/vgabios/144032/144032
       
      ------------------------------------------------------------------
       
      These are the steps to upgrade from a normal 1600x900 60hz display to a 1920x1080 3D 120hz Display which is needed if you want to update your graphics card to a more modern one.
       
      I am making this guide because I felt frustrated that for this awesome computer, there aren't really any post in 2020 to upgrade the LCD panel to the 3D 120hz one. And The older posts I scavaged through really helped me little in doing this upgrade.
       
      Anyways lets begin
       
       
      1) If you have a stock amd graphics card, and are wanting to install the 120hz display, then your journey ends here and you will have to upgrade to an nvida graphics card to do so. If you have an Nvidia, you may continue
       
      2) On the 60hz display, I would start by making sure that you have windows 10 installed or reinstall with UEFI support as it is needed if you are installing a pascal graphics card. If you have legacy mode enabled, and are not planning to upgrade to a pascal graphics card and keeping your old Nvidia 6XXM, then disregard this and head on to step 5 (although I would recommend to read everything)
       
      3) turn the laptop off and boot into the bios. In order to boot into the bios, spam the F2 key while it is turning on.
       
      4) Once in the bios, go to the Boot menu, and make sure to Disable "Secure Boot", Make sure that importantly if you converted over to a UEFI installation of windows, UEFI mode is chosen (UEFI  Environment will be needed for a pascal graphic card and legacy will not be compatible) then again, if you are on a legacy installation of windows 10, disregard this if you don't want to upgrade to a pascal graphics card.
       
      5) we can now start looking at the 120hz display. I bought mine on ebay with this seller https://www.ebay.com/itm/New-Dell-Alienware-M17X-R4-17-3-FHD-WLED-3D-V-M-LCD-Screen-DP-N-DHCG2-GN36T/273644412867?hash=item3fb67a5fc3:g:9A0AAOSw5AhcP1pw:sc:USPSPriority!32720!US!-1 (Just in case the link goes bad, this was the listing name"Alienware M17X R4 17.3" FHD WLED 3D V M LCD Screen DP/N DHCG2 GN36T"  with the screen model being  LTN173HT02 and Dell part number GN36T )
       
      6) Since my listing came with the video cables, I did not have to go out and look for the video cable. If yours did not come with the cables, You will also NEED to get the video cable it is required. the Dell Part number is N392W. I cannot stress enough This video cable is required and the 60hz's video cable CANNOT be used with the 120hz one or else you will brick your computer from what I read.
       
      7) Once it comes In, we can start to take apart the computer to Install our new display. I watched this video to remove the old 60hz and install the 120hz panel 
       
       
       
      8) Before I would remove the whole 60hz lcd panel, I would first make sure that you can boot on the 120hz panel. Notice that there is one connecter with screws on both sides right next to where the 60hz screen connecter is. Make sure that you put the 120hz one with the connector where screws are. This is known as the Edp port and cannot be confused with the LVDS port. Again, you want to plug the new 120hz display into the EDP port and unplug the 60hz one.
       
      9) If the installation was done correctly, then you should have no problem booting with the screen. if it is giving you 8 beeps, then just plug in the 60hz display, and navigate back to the bios to make sure everything is in order and refer back to steps 2-3. If you happen to be an advanced user like me and went ahead and installed a modded bios, then on the 60hz display make sure that the video setting is set to PEG. I dont think this is necessary to have a modded bios since the bios automatically changes the video setting when the 120hz display is detected and should be a last resort option to install a modded bios. I got my modded A12 bios from a guy in this forum named klem for 10 US dollars thorough paypal. Shoot him a message in the forum below.
       
       
      10) Once the new LCD is tested and you know you can boot up with no problems, go ahead and finish removing the old 60hz LCD and proceed to finish installing the 120hz LCD. And you are done. 
       
      A couple of words from my personal experience: When I installed the 120hz display, and booted up windows on it, and turned the computer off, it refused to turn on for some weird reason. I don't know why it would turn on when the AC and battery where on. regardless of what this was, I fixed it by Reseting the CMOS. If you don't know how to do this, do a quick google search and after turning it on i got 5 beeps which i then turned the computer off, and then turned it back on which the computer just reset itself and when it turned back on I was able to boot up into windows.
       
      I also read an intresting post  where you could upgrade to the 1060 on this computer which is what I eventually want to and for whoever wants to they need to have the 120hz display. As a side note, I did this with the stock 660m that the system originally came with. What i mean with this is that I'm not sure if this procedure works with other graphic cards. Although I suspect that it has. since to upgrade your graphics card, the 120hz LCD needs to be setup
       
      This is the forum that I was able to find about upgrading the graphics card to the 1060.
       
      Anyways I hope I at least helped someone transform their computer! In 2020!
       
       
    • By Confused Troll
      I have installed a 980m card in an M17x from early 2014 and am now here to ask the experts of this fine establishment if they can help with what needs to be done to get it to work, if at all possible.
       
      It tries to upgrade a shorted out 780m. Modded driver was installed (445.75 WHQL from 2020.3.23), but device manager says error 43.
       
      sBIOS is stock A17 from Dell. UEFI enabled, legacy and safe boot disabled.
       
      OS is Windows 10 Home 64-bit on an SSD.
       
      Can it be done at all? If it can, what needs be done?
       
      Edit:
      I think my model is actually 17 R1, judging by the date, processor being a 4th gen i7 (4700MQ) and also this matches my regulatory model.
      I know this is my only post here and in I come, asking for help, but... pretty please help?
       
      Further edit:
      I have identified the 980m as being a Dell version. (as per GPU-Z)
    • By Nospheratu
      This modification involves going a step further than a straight ID chip swap between the 240W and the 330W. The reason I chose this method was, I did not want to perform the mod again in the rare case that the 330W died and I had to get a new one.
      In order to complete this mod, you will require the following items.
      1. Dell 330W PSU (This PSU was built for the M18X and X51 product lines). Part Numbers: Y90RR / 5X3NX / F0K0N / XM3C3 / 331-2429
      2. Dell 240W PSU (Either a Flextronix or Delta). Part numbers: PA-9E / J938H / Y044M / U896K / J211H / Y044M
      3. Dell or HP standalone PSU cable/Connector. I used a right angle connector but any Dell/HP 7.4 x 5.0mm barrel connector will work.
      4. M17x/M18X Power Jack. The part number for this power jack seems to be P01E. Look for the one that resembles the one used here.
      5. Small PCB designed for a SOT-23 packaged chip. (If using the Flextronics 240W PSU).
      6. Small housing (Optional depending on whether you would like to mod the ferrite choke housing)
       
      PSU DISASSEMBLY
       
      First we begin with the disassembly of the 240W PSU to retrieve the ID chip for our adapter. Since I had the Flextronics version some of these steps might not be the same for the Delta PSU. We start by lifting up the rubber feet on the bottom of the 240W using your nail or a flat tool. Underneath each rubber foot you will find a screw which you can go ahead and unscrew.
       
       
      One of the screws will be a tamper-resistant Torx T10 type, the difference to a normal Torx T10 being a small pin the centre so you would have to use a Torx screwdriver with a hole in the center.
       
       
      TIP: If you do not have this tamper-resistant screwdriver you can use a normal Torx T10 screwdriver but you will have to hammer down the pin at the centre of the screw slightly in order to get the normal T10 screwdriver to grip.
       
      Once you have removed all screws you will have to pry open the casing. I stuck a thin knife between the power plug and the casing to gently pry it open.
       
       
      The top half and bottom half of the casing are held together by interlocking clips. Twist the case a bit to get them to unclip. Then remove the PSU from the case. You will then be presented with the first metal layer which is held on by tape. Cut the tape and slide out the first metal layer.
       
       
      You will then see the second metal layer which is held in place by 3 points soldered onto the PSU PCB. It is indicated in the picture below. Desolder all 3 points and remove the second metal layer.
       
       
      The last layer is black and seems to be a type of flexible hard plastic. It will be stuck in place by white thermal stuff on the PCB, simply lift it and peel it away.
       
       
      Depending on whether you have a Flextronics or Delta PSU your ID chip will look different.
       
       
      Desolder this chip and keep it in a safe place (If you lose it, you have to buy a new 240W PSU). On the Flextronix PSU the chip is also stuck in place apart from being soldered on, so you have to work quickly heating the solder and pushing the chip away with a bit of force.
      To reassemble the PSU reverse the above steps. You can still use this PSU connected to the adapter with your M17X so it won't be collecting dust.
       
      THE ADAPTER MOD
       
      You will have to decide on whether you want to mod the ferrite choke housing into your enclosure or use a dedicated enclosure (small as possible as this circuit is tiny). If you are using a dedicated enclosure jump straight to the labelled wire photo to continue. If you would like to mod the ferrite choke housing continue reading.
      I did not take sufficient pictures during this portion as I was unsure if the ferrite choke housing would work. The rubber around the ferrite choke and the connector that I purchased was soft and very flexible which made it easy to work with. I used a knife and pressed against the rubber of the ferrite choke housing for a clean cut so that I could glue it back together. I cut off one end and then length ways along either seam of the housing making sure to leave a bit of extra cable.
       
       
      Here is a picture of what we’re trying to achieve with the cutting.
       
       
      You will then see the ferrite choke which you can crack with a hammer. Remove the pieces (be careful as they will be very sharp).
       
       
      Then the cut off the cable strain relief that's covering the cable with small wire snips.
       
       
      You will then see the cable which you can strip to positive, negative and the ID line.
       
       
      You will then need to connect those wires to the power jack. The two pins at the top are negative. The two pins at the back forming the shape of a U are positive and the pin at the back in the centre is the ID line.
       
       
      Solder the positive wire to positive pin and negative wire to negative pins as shown in the image below. The negative wire can be soldered to the negative pins and simultaneously joining the ID pin on the jack.
       
      The reason behind joining the ID pin to the negative pins on the jack is because we need to ground the ID line coming from the 330W in order for it to operate beyond its artificial 240W limit.
       
       
      Now all that’s left to do is connect the ID chip. If you have the Flextronics PSU the ID chip will be in a SOT-23 package and the Delta ID chip will be in a TO-92 package. The Flextronics SOT-23 package is difficult to work with and should be first soldered to a bit of PCB that had a SOT-23 package so that you do not break the legs off.
      I initially soldered the wires directly to the legs and moving it about in my "enclosure" to find the best spot to place it was too much stress on the chips tiny legs and they broke off... yes, all of them. Luckily I could still see a tiny bit of metal from each of the legs. I managed to salvage it by soldering it to a piece of PCB that I jacked from a broken mouse which had SOT-23 connections.
      The blue ID wire coming from the cable needs to be soldered to the data leg of the ID chip. Connect the remaining two pins from the ID Chip together and then to the negative connection on the PSU jack.
       
      Dont judge my pathetic soldering skills!
       
      Place your ID chip into the enclosure and test the adapter to make sure all your connections have proper contact. If it’s working properly you can close it up.
       

       

       
      I considered flooding the enclosure with silicone to secure the ID chip and its connections but I did not, as I thought it would be more work if one of the connections broke and I had to open it up again. You can do it if you like.
       
      I used a drill to make the hole at the centre of the disc large enough for the 330W connector tip fit through. I then stuck the enclosure back together using superglue along the sides and then attaching the disc. Add a bit of glue to the disc/jack so that the disc and jack are stuck together as well. This is so that the jack does not move when plugging the PSU connector tip in.
       
      THE COMPLETED MOD
       

       
      Pros/Cons over the ID Chip swap Mod
      Pros
      - Allows you to use any PSU irrespective of wattage as long as the connector tip is compatible with the power jack.
      - If the 330W PSU dies all you have to do is plug a new one in. No need to perform the mod on a new 330W.
      - No need to open up the 330W at all.
      - Your ID chip donor 240W PSU can still be used with your M17X by attaching this adapter.
      Cons
      - Allows you to use any PSU irrespective of wattage as long as the connector tip is compatible with the power jack (Could be dangerous with low wattage PSU's).
      - A lot more work compared to swapping the chips.
       
      Notes: I also had to trim a bit of rubber at the right angle connector for the cable I used as it’s a bit of a tight fit if you don't. The rubber around the connector did get a warm at the right angle after testing but it's being blasted by the heat of the CPU fan continuously so I don't think it’s the connector itself that's causing it. These cables are very short and should be able to handle the power easily.
      Since there are two positive terminals you will have to either split the positive wire coming from the PSU connector to each pin or join both pins (bend one pin over to the other and solder them together making sure to place an insulator to cover the ID pin) and solder the positive wire to a single point.
      Also worth noting is that this adapter mimics the original 240W adapter perfectly. So if you experienced the "plugged in, not charging" issue when connected this adapter will not resolve it (I still have to pop the battery and clip it back in to resolve).
       
      Credits: @imsolidstate, without his in-depth investigation this would have not been possible. His website detailing his investigation and the ID chip transplant can be found here and the subsequent update here.
       
      DISCLAIMER: Perform this modification at your own risk. I take no responsibility for any damage caused by technical error, user inexperience or stupidity.
    • By lilkuz2005
      hello all, i just got a gtx 980m from a seller on amazon. i have the card installed in my alienware m17x r4, i have updated the bios to A15 stock, in the bios its showing the card is there, in windows 10 the card is also shown in device manager, but it has the code 43 error, i have disabled driver signing and installed a modded driver but its not working, i have uefi legacy mode enabled, i need help getting this working, do i need a modded bios to get the card working? is my card a g-sync version ? any help with this would be great, also if it is a g-sync card, can i vbios flash it with a non g-sync vbios? how can i tell if this card is a clevo or msi ? thanks in advance
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.