Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
mohsen

Fan Problem in R1 (using HWiNFO)

Recommended Posts

hello everybody

i want to use hwinfo for GPUS and CPU fans speed. but there is just fan 1&2 in hwinfo. when i use manual or custom auto the GPU fans work together. i haven't any option for CPU fan speed or one by one GPU fans.

what can i do? how can i control the fans separately ?

i have three fans in my system physically:

GPU1

GPU2

CPU

pic from hwinfo:

2hzjmkp.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im not 100% sure but I think that in previous version (3-4 earlier) I was able to control fans separately in this app, check previous versions of hwinfo.

I don't know what do you need this for, if you flash modified bios then you can change turn-on temperature and fan speed in bios.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Im not 100% sure but I think that in previous version (3-4 earlier) I was able to control fans separately in this app, check previous versions of hwinfo.

I don't know what do you need this for, if you flash modified bios then you can change turn-on temperature and fan speed in bios.

i tried older versions too but same problem... and in bios(of AMDs) i can't change fan speed...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By TechDrago
      Hi,
       
      I am having some heat issues with the GTX 680m I installed on my Alienware M17x R2 (yes, its old).  Having installed and ran HWiNFO64, it appears that the maximum rpm of the GPU fan is 2560rpm, even when the GPU reached a maximum of 93° Celsius.  The rpm seems low, but what is the maximum rpm of the fan, does anyone have any ideas?
       
      Thanks
       
    • By rusTORK
      When my first CPU fan on Y500 is broke i replaced it on something compatible (non-original) and planned to replace it later on original. Since that time happened a lot things, but i still using that non-original fan. But i did some research and here is what i founded:
       
      I. ORIGINALS
       
      1. Forcecon (marked as FCN on fan)
      DFS5413005MH0T-FC1C (5V - 0.5A)
      Spotted in: Y400, Y500.

       
      2. Asia Vital Components (marked as AVC on fan)
      BNTA0612R5H-P007 (5V - 0.5A)
      Spotted in: Y410p, Y500, Y510p.

       
      3. Sunon (marked as SUNON MagLev on fan)
      MG60120V1-C230-S99 (5V - 2.25W (0.45A))
      Spotted in: Y410p, Y500.

      So, which to choose? Any recomendation? Maybe there also unexpected way (completely diffirent fan from another company for another laptop)?
       
       
    • By IronPancakes
      Hey guys, first post, but I thought I’d discuss my heatsink fan retrofit in my old M14x r1. 
       
      Old fan was loud and not very efficient: the air transfer rate was around 2 cfm (I’m assuming cubic feet per minute). Finally had enough and decided to swap out the crappy r1 fan/coughing pinwheel for a r2 fan (rated at 10.4cfm). 
       
      I found an old r2 heat sink on eBay (beware though that the heat sink for the r2 will NOT fit the gpu/cpu configuration for the r1. HOWEVER, the fan of the r2 heat sink it is attached to is a carbon copy fit into the r1 MoBo. A few philips head screws and a seal of good electric tape and BAM, you’ve got a significantly cooler and MUCH quieter intake fan in your old R1. 
       
      My CPU temps from before were around 87-88 max load in FSX, 65 for the GPU; bear in mind this is after a repaste. Now with the new fan, I’m not going over 77 degrees on the CPU, and the gpu stays around 58, all while being MUCH quiter. I’ll post pics of the walkthrough if anyone is interested.
       
       Just thought I’d share with all you fellow loonies trying to squeeze every last frame and degree out of our “portable toaster ovens with a screen and keyboard”. 
       
       
    • By SeverinPlays
      Hey guys,
      I built my eGPU setup with an Akitio thunder 2 and a Zotac gtx 970 a few weeks ago. It worked pretty well, but the fans of the eGPU doesn't change speed, neither under high usage... I heard about zotac firestorm and other drivers that can control the fan´s speed, but I want to keep OS X and don't want to change to windows... So I opened the case checked with a multimeter how high or low the voltage of the fans are, but somehow I touched with both poles of the fans and the whole setup shut down. I rebooted it and the eGPU worked fine, but the fans doesn't move ant all...  I disconnected them and powered them separately and they spin! That means that it could only be a software problem.
       
      I hope you can help me 
       
      Severin
    • By rjmxtech
      Every once and a while, my fan will start rattling, and everything works fine, but it is just extremely annoying and I don't know how to make it stop. I tried using the dust cleaning function of the lenovo battery application, and it helped a little but occasionally it will start making the noise, and it is really loud and concerning because I hope it is not indicating any other more pressing issues with the Y500.
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.