Jump to content
Sign in to follow this  
sslmm

Low performance with low GPU usage 980m

Recommended Posts

Hi there.

I've been noticing performance drops on some games associated with low GPU usage. The games run fine at 60 fps + for the most part and the gpu usage is above 80%. But in some areas the fps drops dramatically to mid 30fps and the gpu usage drops to 30-40% too. Even on Borderlands Pre-sequel, where the game usually runs at 120-90 fps, sometimes drops to 40-35 fps (with physx on low setting wich i think is the same as OFF).
My CPU usage never hit 99% or near that on that sections so i hope it isn't the CPU bootlecking.
And it isn't Temperature Throttle, because the temps are about 70º on those moments (my gpu only gets really hot when its usage get's above de 90%).


Other thing i noticed was that with the latest nvidia drivers that i got to work (376.33), when i turned physx to higger settings, the performance got a drop but it didn't show any physx effects anywhere on the game. Another thing that doesn't work is the Nvidia Gamestream because it always gives error trying to connect from another device.

 

Performance wise, it looks like i'm getting the same performance as my girfriends clevo P651SE that has an 970m, and on that laptop, i can connect to nvidia gamestream using the same method that fails on my laptop.

 

Could the reason be the new drivers? It is getting more dificult to install new drivers on this model and i can see that some functionalities are starting to fail. 
By the way, i don't overclock any of my components.

 


My System Specs are :

- Clevo P150EM with PremaBios V2 and PremaVbios V2 Flashed

- nvidia 980M
- I7-3820QM

- 16gb of RAM

- Windows 7 64Bits

- 180W powersupply with 1 year of use ( I bought a new one from a CLEVO P651SE because it was smaller than my stock one, and my original was starting to fail, just outputting 130W from the 180W, making my internal display dimm the Light when i pushed my 980m just a little bit more)


Thanks in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites

BUMP

So, almost one month and nobody knows anything about this problem?
Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By duffman_777
      Managed to find a relatively cheap MSI 1070 on ebay, and after reading a few success stories that 1070's are compatible I decided to pull the trigger. 
       
      Modified the bottom case as per the photo on this FAQ page http://www.eurocom.com/ec/faqs(272)ClevoP150EM_SagerNP9150_XMG_P502_PRO. Things were going well until I went to screw the card down and felt some resistance.
       
      Oops. Looks like that capacitor(?) with the blue on it *just* clashes with the card. Now what's weird is not all P150em motherboards seem to have this component on it - looking at replacements this component is not there. Also looking at the photos from this 1080m P150em mod (https://premamod.wordpress.com/2017/10/10/clevo-pascal-mxm-standard/), this component isn't there either. Does anyone know what this is, and if it can be removed? Or, if this could be taken off and shifted out of the way somehow, or replaced with a smaller equivalent...?
       
      In my disbelief/annoyance/problem solving when trying to push it down, I did notice that the card has a surprising amount of flex in it and it *can* be screwed down almost completely to a level where I feel somewhat comfortable in doing... Though I'd rather not put this strain on the card if there is a way to avoid it.
       
       
       
       
       



    • By Edrc
      Hello,
       
      I am new on this forum, so I am sorry if posting at the wrong place. It's been 2 weeks that I am searching how to make my GTX 980M 8GB working Inside my Alienware 17 R1 (June 2014, i7 4710MQ, 60 Herts Display, OPTIMUS and the GTX 880M Inside died.)
      After "quickly" looking some forums, I saw that a 980M would easily fit Inside … but maybe I was wrong.
       
      Hardware wasn't a problem. I've also could install drivers by modding the nvdmi or nvcvi. inf files. The card was recognied BUT :
      the clock speed is locked a 135 or 405 Mherts and fan is not runing when booted up.
      I tried to flash vBios with nvflash and some ROM I found on vBios collection … but no way to get this working properly.
       
      So, i'm coming here. I've seen many people talking about Prema or svl7 or other big boss in the place … but ? how ? where ? when ?
       
      Inside the peripherial manager I have this in remote acces path : PCI\VEN_10DE&DEV_1617&SUBSYS_05AA1028&REV_A1\4&D590A51&0&0008
      So I assume my GTX 980M card ID is 1617 and vendor and PC Model are 05AA 1028.
      But near the "Standard Microsoft Video Card" there is a yellow exclamation point and Inside details it says "this peripherial doesn't work properly" when no Nvidia drivers installed.
      I could find some vBios with 1617 (Asus) but black screen at boot up. Since laptop model where not the same .. probably.
      And I wasn't able to find 1617 with the existing 05AA 1028 … as the GTX 980M was not an option for my model. (AW 17 R1 2014 ,60Herts)
      I tried 353.60, 382.33 and 419.35 drivers. The latest one seems easier to install but longer.
       
      BIOS is A16 from Dell. And I am using Windows 10. Got a Dell 330W brick. 
       
      I saw a guy with the exact model as me, he gets a modded vBios especially for his configuration, then everything worked easily … but can't find the topic again
       
      I guess depending on the card info and the laptop model … a dedicated vBios is required … 
       
      So, If anyone here got some informations or any kind of help for me, it would be very nice.
       
      Thanks for reading and help.  
       
      PS: there are a lot of files, pictures and links that I can't see on this forum .. even after registration …. 
       
    • By Max2016
      Help me Tech Inferno, you're my only hope.
       
      Ok so firstly, apologies for yet another 8 beeps thread. I must have read 100 of them over the last week. I feel like I'm missing something obvious, but I'm totally burned out after days of working on this so would appreciate some outside perspective.
       
      I live in the UK, so I've avoided buying a 980m to upgrade my 660 for years to due the price/import tax etc. I finally found a good priced 980m on Ebay a few weeks ago so I thought why not give my trusty 18x r2 a few extra years of life.
       
      I ordered the 100w heatsink, x bracket etc from Eurocom at the same time and everything arrived on the same day.
       
      Here's what I've done so far in the last 7 days:
       
      -Flashed unlocked A11 BIOS (I rolled back to Dell A11 first)
       
      -Removed  660m and installed 980m
       
      -With BIOS in Legacy, Installed Windows 7 on a new SSD with BIOS set to IGFX
       
      -Tried to switch to PEG but got 8 beeps so reset CMOS battery
       
      -Switched to SG and booted to Windows. 980m detected as default hardware. Installed 980m Driver from Eurocom and restarted. Device manager shows 980m  working normally along with HD Graphics 4000. Tried PEG again but still got 8 beeps
       
      -Reset battery, booted to Windows and disabled the 980m in Device Manager
       
      -Flashed VBIOS from here  (I read that the dell VBIOS doesn't work well so tried Clevo one first, but I've since tried both and a few others)
       
      -Re enabled 980m and restarted Laptop still in Legacy SG.
       
      -Tried to test a game but they only want to use HD Graphics 4000. When I try to open NVIDIA Control Panel and change some settings I get a blue screen and have to restart.
       
      -Tried PEG again, still 8 beeps
       
       
      I've tried many combinations of drivers, VBIOS and BIOS settings over the last week but the result is mostly the same. I get 8 beeps in PEG. I thought perhaps the seller had sent me a G-sync version as I have read these don't play well with PEG, but I checked the hardware ID (PCI\VEN_10DE&DEV_13D7&SUBSYS_05501028&REV_A1) and what I've read seems to indicate this is the Non G-Sync card.
       
      I got the 980m rather than the 1060 after reading the forums as I saw so many success stories I figured it would be the safer option.
       
      I understand this laptop is basically dead to most of you now, but if any techsperts are around and could give me some other things to try I'd greatly appreciate it.
       
       
      Thank you,
       
      Max










    • By Seolly
      I have several questions on upgrading my M18X R2.
      My rig's GPU is 680m and video ram is 2GB. It's a relic :p So I will change it to 980m.
       
      1. Is it working on windows 7? (If it works, legacy or UEFI mode?)
      2. Is 980m /w G-sync compatible with my rig? 
      3. Are there any compatibility issues with M18X R2 and Windows 10? 
       
      I tried to find useful information far as I can do, but my English ability sucks :S
       
      Guys, please help me!
    • By Buratos
      Привет. Помогите, мне грустно.
      Существует clevo p150em, недавно обновленный с 7970 до 8970 м (от 150 см)
      Bios, R.2.0 / 1.02.17EC v3b / 1.02.11EC.
      Когда он был установлен 7970 м, в BIOS на линии gpu это было 7970 м. После установки 8970m, NVIDIA пишет вместо 8970m.
      Драйверы на 8970m не установлены, либо синий экран, либо ноутбук замерзает. Windows 10 1713.
      Я пробовал разные версии драйверов, все равно. Что вы посоветуете?
      8970m vbios  VER015.041.000.000.044964 BR44964.009 it s DELL? 
       
      ps. when I bought 7970m for a place of 670m. At 7970m there was also a problem with the drivers, but I somehow skipped it.
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.