Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Radstark

How much does a Clevo last without a GPU?

Recommended Posts

Title sums it up.

 

TL;DR: we have a Clevo that runs a desktop CPU, one with those huge 82 Wh batteries. We remove the GPU and let it use the CPU's integrated graphics. How much time for the battery to go from 100 to 0? Is it comparable to an ultrabook's?

 

I'm theorizing a mobile set with a static eGPU and an upgradable CPU. Given a hypothetical user that needs fast processing on the go and long battery life while retaining very high degrees of mobility, but at home wants a powerful machine to run most games, I guess that would be their best bet. It would surely be more convenient to keep everything in the same disk. And even though the thing would be quite heavy to carry around, changing CPU would be more cost-efficient than changing an entire laptop. (Not sure if I'm right here, and also I'm not sure whether the motherboard in a Clevo would be replaceable when the new CPU needs a different socket, which is another reason why I'm asking here.)

 

If my above guesses aren't correct, then an ultrabook with Thunderbolt and without a dedicated GPU would be a better choice. If they are, then we would be carrying more weight in exchange of a more cost-efficient setup, which I think would be a fair tradeoff.

 

Also I am aware of the heating problems that these laptops suffer from, at least compared to a desktop setup. Would they be solved by moving the GPU out of the chassis, and instead plugging it with an eGPU dock via Thunderbolt port?

 

What do you think? Is it doable? If not, why?

Edited by Radstark

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Tech Inferno Fan
      We've had a stack of recurring questions from with problems getting a mPCIe eGPU working. This includes GPU-Z not reporting no clock details, error 10/43 or even not being detected at all. Overall it's more troublesome getting mPCIe working than say expresscard or Thunderbolt.
       
      Here's some common problems and some troubleshooting steps to correct them.
       
      Getting a black bootup screen, resolving error 10/43 or ACPI_BIOS_ERROR win bootup messages
       
      Here the BIOS doesn't know what to do when it sees an eGPU. So the solution is to not let the BIOS see it. Do that by setting the delays on the eGPU adapter (CTD/PTD - EXP GDC or CLKRUN/PERST# on PE4L/PE4C). Boot with eGPU adapter in the wifi slot into Setup 1.30 or Windows. Is the eGPU detected?
       
      I'll add that should error 43 continue AND you have a NVidia dGPU as well as NVidia eGPU then it's likely because of having the mobile NVidia and desktop NVidia drivers loaded simultaneously. Proceed to uninstall ALL your NVidia drivers, use "DDU" to clean NVidia registry entries and do a 'clean' install of the latest NVidia desktop driver.
       
      mPCIe port that hosted the wifi card disappears when connecting an eGPU in it's place
       
      Use the Setup1.30 PCIe Ports->enable to enable the missing port.
       
      eGPU does not get detected
       
      Overcome mPCIe whitelisting by booting with the wifi card and then hotswapping in the eGPU. That way the BIOS will enable the mPCIe port to work.
       
      1. Boot with wifi card into Windows, sleep system, swap wifi card for mPCIe eGPU adapter and ensure eGPU is powered on, resume system. Do a device manager scan in Windows. Is the eGPU detected?
       
      2. Boot with wifi card into Setup 1.30 *carefully* hotplug the eGPU adapter in place of wifi card. Hit F5 to rescan the PCIe bus. Is the eGPU detected?
       
      If this enables detection then avoid this tedious hotswapping by seeking a unwhitelisted modified BIOS for your system OR test the Setup 1.30's PCI ports->undo_whitesting feature.
       
      eGPU still not detected - set the PSU to be permanently on
       
      The latest EXP GDC and BPlus eGPU adapters try to manage the PSU to only power on after they detect a signal. This can cause a race condition where the eGPU isn't ready to go when the CLKRUN signal is asserted.
       
      Avoid this by jumpering the PSU so it's permanently on rather than being managed. Depending on the PSU you are using refer to the following doco on how to do that:
       
      http://forum.techinferno.com/enclosures-adapters/8441-%5Bguide%5D-switching-atx-psu-using-paperclip-trick-swex.html
      http://forum.techinferno.com/enclosures-adapters/9426-220w-dell-da-2-ac-adapter-discussion.html
       
      eGPU still not detected - a non-standard mPCIe implementation by your vendor?
       
      PERST# mPCIe pin 22 may need to be isolated due to a non-standard implementation by your notebook vendor: http://forum.techinferno.com/enclosures-adapters/10812-pe4x-series-understanding-clkreq-perst-delay.html#post142689
       
      eGPU still not detected - faulty hardware?
       
      If you still don't get detection then test the video card and eGPU adapter in another machine to confirm neither is faulty.
       
      NVidia driver stops responding
       
      EXP GDC, PE4H 2.4 and PE4L 1.5 all use a socketted cable and therefore are not true Gen2 compatible device. This error indicates there was transmissions errors.
       
      The solution is either to get a better Gen2-compliant eGPU adapter such as PE4C V3.0 or PE4L 2.1b (both with soldered cable), or downgrade your link from Gen2 to Gen1 using BIOS options or Setup 1.30
       
      Other troubleshooting help resources?
       
      See DIY eGPU Troubleshooting FAQ.
       
    • By ReverseEffect
      3dMark11 Performance Preset Benchmark: http://www.3dmark.com/3dm11/11262792
       
      Required items:
      1.) Lenovo u310 (I have a Core i3 - Ivy Bridge, 8GB RAM)
      2.) 65CN99WW unwhitelisted.
      3.) eGPU (I used a EVGA GTX 750 Ti from another computer I had).
      4.) EXP GDC mPCIe Edition adapter (got from eBay - banggood seller).
      5.) ATX power supply (I used a 600W PSU from another computer I had).
      6.) USB wireless.
      7.) External monitor, keyboard, and mouse.
       
      Steps:
      1.) Obtain and install a unwhitelisted BIOS. If you are unable to obtain a unwhitelist BIOS, I think it might be possible to bypass it with Tech Inferno Fan's Setup 1.x (may need confirmation as I haven't used it myself yet.)
      2.) Shutdown computer and remove all USB devices, ethernet cables, power cables, card reader cards.
      3.) Remove mPCIe wireless card and detach antennas.
       
       
      4.) Attach EXP GDC external mPCIe cable to the former wireless slot and screw down.
       
       
      5.) Attach HDMI end of the mPCIe cable adapter to the EXP GDC device.
       
       
      6.) Attach graphics card to the EXP GDC device (I moved my laptop off the desk and onto the side shelf to make room on the desk for the monitor/keyboard/mouse).
       
       
      7.) Using the power cable adapters that came with the EXP GDC device, I hooked in my ATX power supply's 20 pin and CPU 4 pin cables. Then hooked the other end (8 pin) into the EXP GDC device. My EVGA 750 Ti also required that I use an additional PCIe power cable (6 pin) in the top of the card.
       
       
       
       
       
      8.) Then I attached my misc devices (HDMI monitor, USB keyboard/mouse/wireless adapter), and hooked in my PSU and powered it on (below is image of final product, also moved HDMI cable out of the way).
       

       
      9.) Power on your computer and let it install the standard VGA drivers and then install your drivers (I didn't have to go in the BIOS for any graphics settings, which it doesn't have anyways, nor did I have to disable iGPU in Device Manager before the card was added).
       
      Extra Info:
      I found that most games will play on med settings with about 45 FPS with this particular card.
      BDO: Upscale on - Anti Aliasing on - SSAO off - med settings.
      Skyrim: Med-High settings.
      Fallout 4: Med settings.
       
      (EDIT 5/19/2016) > Images added.
       
    • By Yomaster
      Hello, 
       
      some of my computer specs are as follows: 
      CPU: I9-9900k
      GPU: RTX 2070
      memory: 32 GB (forget the manufacturer/ clocks)
      Dsanke bios mod
       
       
       I recently bought a 1440p screen that is 120hz capable, but it does not allow me to select the 120hz option. I have checked numerous places and all of the websites say that this screen is 120hz enabled. I have the dsanke bios mod on my computer. I see people being able to use this screen's 120hz functionality, but I can't get it to work. Any suggestions? If you need any additional information about my laptop, I will be happy to provide info.
       
    • By Qvixot
      Hello everyone! First of all sorry if this isn't the correct forum to post this.
      I bought a laptop few days ago. The laptop is Sager P150EM.
      Cpu:i7 3610qm 
      Gpu: amd hd 7970m
      Ram: 8gb
      Os: windows 8.1 pro
      So my problem is that everytime i install the amd driver after the intel driver my laptop freezes or gets a bsod or something that stops it from working. Any help would be appreciated. I saw somewhere something about vbios does this matter anywhere?
    • By TheLoser1124
      Hello, A couple of days ago I got a new GPU but when I installed it into my computer I was unable to use it but now I know why. When checking the device manger I went into the events tab of my GPU when I went to view all events, I noticed an error it said " event 411 kernel PnP " and It also said Problem Status: 0xC01E0438. I believe this is why my GPU hasn't been working on my PC. If you know how to fix this problem or have info on how to fix this problem that would be greatly appreciated. I'm also using a EVGA NVIDIA GeForce GTX 1660.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.