Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
roysvork

Clevo p150sm with 980gtx drawing too much power on battery?

Recommended Posts

Hi all,

I had pretty good success with my GPU upgrade a few months back, although at the same time I realised my battery was on it's last legs. I bought a replacement that I had to send back as it was faulty, but now I have got a working one and it's running very close to the edge in terms of power draw. If I run any heavy GPU benchmarks, or even max out the CPU for any length of time on battery it will just power off in an instant. It's doing this both on Windows and Linux (the latter with the nvidia card completely disabled).

I'm running Prema's Mods for both Bios and vBios. Is this something that other people have experienced? Shouldn't the power consumption be scaled back when running on battery just for this reason? Perhaps this is something the prema BIOS turns on/off, but I can't seem to find any other references to this.

Any ideas how to manage this? Thanks in advance,

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even on battery with dynamic mode selected on Clevo Control center, the power draw is too much for the battery: i've forgotten to plug the psu twice with my P150em (3920xm + 970m), i've ended the playtime twice with a sudden shutdown after few minutes and the most important, a battery very very very hot!

Don't play with your safety (and less important with your laptop), plug the beast when using power.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By AlanP
      Hi All
       
      I've been searching all over the internet and these forums in particular and I just can't seem to get any answers regarding GPU upgrades for the Clevo P150HM. Neither can I get any real info on the difference between the HM and the EM model - the EM seems to be the much more talked about model.
       
      Anyway, my current GTX 580M is causing a black screen very occasionally and I decided to purchase a used GTX 980M (N16E-GX-A1) from aliexpress as a replacement.
      The seller isn't giving me much information and I am unsure if they've flashed the vbios on this card themselves, regardless of that I cannot seem to find a custom BIOS for this laptop either, the closest I found is P150EM_17_11_PM_v2 which is obviously for a EM not a HM model, again I don't know much about these two models and if attempting a flash with that BIOS will brick my laptop.
       
      The 980M is the correct form factor, it fits in perfectly and even warms up when I turn the laptop on, I can see the POST screen display but then it simply maxes the fans and beeps out until it shuts down. It would seem to be a pretty clear indication of incompatibility.
       
      Model: Clevo P150HM
      MB Series: P150HMx
      BIOS Revision: 1.01.14
      KBC/EC Firmware Revision: 1.00.12
      Another version number listed (not sure for what): 2.10.1208
       
      I understand this is both an old subject and an even older laptop, but I would be extremely thankful for any help available and I am willing to drill down to create my own custom BIOS if necessary but I just need a point in the right direction.
       
      Failing all that, its not the end of the world as they've already agreed to a return and refund if I can't figure this out.
       
      Thank you.
    • By iamconstant
      Hello, I have bought an empty case and assembled parts of Clevo P775DM1. Basically the laptop had no display or MXM Gpu or CPU. For test case I had a CPU lying around G3900 and put it in. I also have mxm gtx 965m Clevo card. I also have installed screen from alienware laptop 2k resolution 120hz. Now the problems.
      1) The laptop boots without a hastle. But as the nvidia drivers load the screen goes black and stays like that. At first I thought the GPU was dead but the external screen worked. Then I though maybe there is a problem with GPU not being recognized or something. Downloaded GPU-Z and every sensor is working fine. I tried saving vbios file and suddenly screen turned on. It probably disconnected the GPU and reconnected it again and as long as the laptop is on, GPU works without a problem. But if I restart it, the laptop screen turns black after boot and external works fine. That's the first problem.
      2) The second one is with Ram and I don't exactly understand the problem. I have 2x8GB rams 2133. single channel works without a problem, but when I try to use both of them the laptop does not boot at all. Won't start fans just blue led keyboard lights up. in single channel both rams work with no problem. And I've tried both slots, since the laptop has 4 slots. Still not working. If you can help with any of the problems, it will be much appreciated.
       
      p.s. I have recently bought the laptop and haven't really figured out anything around it. if you have any extra pointers/bios mods I'd really appreciate it as well.
    • By Onehit
      I've been scouring the internet in search of anything regarding an updated bios for my Clevo P170SM. I have found many mentions of Prema Bios mods on various websites, but good luck trying to find actual download links. They all seem to vanish or have dead links. Wayback Machine doesn't help either and I was only able to find stock Clevo bios as early as 2015 via the WayBack Machine. If anybody has an updates Prema Bios or some other unlocked bios file for the P170SM, that would be fantastic! Otherwise, I might have to consider paying over $100 to Eurocom for their unlocked bios.
    • By Henrik9979
      Okay here is what's going. I have a alienware m18x r1 running an amd 8970m, I wanted to upgrade it to crossfire but I could see a 8970m was more expensive than a r9 m290x
      So I decided to buy a r9 m290x and see if I could make it work in my alienware and also run crossfire.
      Even though many shops refused to sell me one because the didn't think it would work in an alienware m18x r1 only in the r2.
       
      Here is the whole process.
       
      19/08/17 23:15
      No post bios showing when booting, so impossible to enter bios menu, but can boot into windows 10 with no problems.
       
      19/08/17 23:20
      Because I haven't deleted the old AMD 8970m the r9 m290x shows as a 8970m with no problems.
       
      19/08/17 23:34
      First performance test was a success. The r9 m290x changed p-state normally. The gpu fan start spinning normally. But because of no thermal paste, the test lasted 20 seconds because the temperature raised fast.
       
      20/08/17 00:00
      Created a backup of the vbios version
      015.032.000.004.044450
       
      20/08/17 00:10
      Flashed a new clevo vbios version 015.032.000.003.044465
      Caused the card to be corrupted and resulted the 8 beep code.
       
      20/08/17 00:35
      Finally managed to flash the back and return the graphics card to its original state.

      20/08/17 00:50
      Flashed a new dell vbios version 015.046.000.014.045579
      No change in behavior
       
      20/08/17 01:07
      After trying multiple vbios with no luck I finally found one.
      Dell vbios Version 015.041.000.000.044966
      Brings back the post bios screen and I can now enter the bios menu through the r9 m290x.
      Note: This vbios reduce the cards performance from 900 mhz to 850 mhz
       
      20/08/17 01:21
      After more testing I found one that is working with no limits.
      Clevo vbios version
      015.036.000.005.044618
      Brings back the post bios screen and I can now enter the bios menu through the r9 m290x.
      This will be the vbios I will keep at the moment.

      20/08/17 01:56
      I completely uninstalled the previous driver and installed the newest driver. The graphics card is recognized as a 8970m but works normal.

      21/08/17 20:15
      I have inserted my old 8970m in the secondary slot and will start testing crossfire.
       
      21/08/17 21:45
      I have found out that the fan for the secondary fan did not spin. The is a cable that have felt out. I will fix it now.

      21/08/17 22:00
      In my try to test crossfire compatibility, I installed the newest AMD driver 17.7.2 but as soon it installed the driver for the secondary card it caused black screen. Only booting the computer in safe mode brings the screen back.

      21/08/17 23:02
      After many frustrating hours I finally managed to get crossfire working with the r9 m290x as the primary card and my old 8970m as the secondary.
      I have flashed the same vbios on both cards so the r9 m290x shows up I device manager as a 8970m.
       
      I first installed AMD driver version 16.2.1
       
      Then installed AMD driver version 16.6.1 in order to play battlefield

      21/08/17 23:20
      First test run in battlefield 1

      21/08/17 23:40
      Battlefield 1 is flickering bad, this can maybe be solved with a new patch or driver.
      Other games I have tried is working perfect with crossfire on.


      Now what I would like to try is somehow force the r9 m290x driver to be installed and see if it will make it possible to run the latest AMD driver without getting a blackscreen.
       
      I have tried to edit the .inf file like you would do with nvidia but no luck.
      I have also tried to figure out how to edit the device id in the vbios, but I find it too complex.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.