Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Sign in to follow this  
Roland83

Asus GL702ZC fans stay at 100%

Recommended Posts

Hi,

a few weeks ago i bought an Asus GL707ZC Notebook. On this Series there is always a strange failure and i wan´t to know what is causing the problem. Asus never gave an answer or tips, always replaced the mainboard. It is an used Laptop with a faulty fan control. When i switch the Laptop on, both fan´s start to spinning at 100% and there running at full speed all the time. It´s just like when a jet is starting and they make o lot of noise. The bad thing is that it´s not possible to take control over the fans with a program. I´ve contacted a Laptop repair store in germany and the owner says that the control over the fan´s is controlled by the GPU (AMD RX580). He means that the temperature sensor is faulty so that the GPU is sending wrong signals to the fan´s. Only solution is to replace the mainboard or the GPU. I have installed windows with a clean install and after all updates and driver installations i take a look at the temperatures on CPU and GPU. The Temperature are on idle 33° on CPU and GPU. Measured with GPU Z. So, i think that the GPU Temperature sensor is OK and not faulty. Then i stressed the laptop with prime and furmark and the temp´s are going to 65° +-3° on GPU and GPU. The fan´s are not throttling down or switching the speed´s, the are running with full speed. Only good thing is that the temperatures are very low :whistle:


 

Could it be that the GPU BIOS is faulty and this could cause this error or another part on the mainboard that is broken? The rest of this laptop is working very well and it´s having a lot of power.

The Asus GL702ZC is a desktop hardware notebook with AMD Ryzen 5 1600 CPU and AMD RX580 GPU with 4GB Vram

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Roland86,

 

I have the same laptop as you and have the the EXACT same problem. I have tried all of the suggested fixes with BIOS updates, Windows re-install and even today I changed the thermal paste. Nothing has worked for me, fans are still always at 100% after startup. Have you had any success in finding out a solution? I have my laptop for 3 years now so it is long out of warranty.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Mactire said:

Hi Roland86,

 

I have the same laptop as you and have the the EXACT same problem. I have tried all of the suggested fixes with BIOS updates, Windows re-install and even today I changed the thermal paste. Nothing has worked for me, fans are still always at 100% after startup. Have you had any success in finding out a solution? I have my laptop for 3 years now so it is long out of warranty.

 

Thanks

Hi!

You can try to use this solution:   http://forum.notebookreview.com/threads/asus-rog-gl702zc-owners-lounge.809882/page-125

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.