Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs

Recommended Posts

Hello Fellow Tech Gurus!

I am having a huge headache after upgrading the ram memory of my m17x r3. 

First let me start by saying I have been experiencing issues with my current ram setup recently, and so i decided to replace the ram inside of my computer, thinking they had gone out on me. It originally came with x4 2gb memory sticks, and as I started to experience issue, I started to removed them, and I was down to 1 2gb stick. It seems to me ram slots 1 & 2 are not working properly as when I put ram memory into them I would get BSOD in 5-10 mins of computer usage after boot. So I am thinking the slots have gone out. I also tested each slot individually and still same effect.

So I went on the try out slots 3 & 4 under the keyboard, which seems to work just fine when I use only 1 ram chip in one or the other. But the problem occurs when I try and fill both ram slots in slots 3 & 4 under the keyboard with crucial 2x 8 gb of ram sticks, which total to 16gb total ram memory.

BSOD and freezing occurs like crazy. But if I use just one of the ram sticks in either slot, no problem.

I dunno if this is hardware or software. I am think that my motherboard is on its way out the door, but any suggestions you all have would be great. I have already clean installed win 7, and is currently running bios A10 (unlocked, I believe)

I would also like to note that my motherboards internal vga is not detected, and just noticed this a few days ago upon trying to figure out the ram situation.

other issues is my laptop battery is pretty much dead, and the only for my computer to cut on is if the AC adapter is connected

I would also like to know can 1x 16gb 1600 ram stick run in my computer? or is it not supported by my motherboard? 

thanks!

Specs:

Alienware M17xR3 (2011 3D FHD ed)

Service Tag:
30W75Q1

Bios ver:

A10 (should be unlocked)


Operating System
Microsoft Windows 7 Home Premium (64-bit)

Processor
Intel® Core™ i7-2960XM CPU @ 2.70GHz

Chipset
Intel® 6 Series/C200 Series Chipset Family

Graphics
Nvidia GTX 680m

Audio
IDT High Definition Audio CODEC
High Definition Audio Device


Networking and I/O
DW1501 Wireless-N WLAN Half-Mini Card
Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20)
HMA TAP-Windows Adapter V9


Memory
Crucial 8 GB (x2 qty) DDR3 PC3-12800 • CL=11 • Unbuffered • NON-ECC • DDR3-1600 • 1.35V • 1024Meg x 64 •

(these only work under bay 3 or 4, but not dual 8gb at the same time, otherwise BSOD)

Configuration ID:
CT3283724


Storage
WDC WDBNCE5000PNC SSD (installed into bay 0)

Share this post


Link to post
Share on other sites

get it up and running, and run the crucial website upgrade checker.    it will tell you what you can run. it should say if you can run that with one 16 gig stick, but I would figure out the true problems first before dumping money at it and going to single channel mode.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Yoshomiamoto, the one possible issue could be with your ram speed. The R3s don't work very well with 12800 ram modules (some people manage to get it working but when you put more than one module in they start giving issues - possible a power issue). Try it with 10600 modules - should be able to take that all the way to 32Gb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Andrew2009
      Please could you check if it is possible to unlock my A17 BIOS? I have Alienware 17 R5(2013). 120 Ghz 3D. gtx 980 m. I want upgrade to 1070 but I have dark picture. Turns on but does not start with 1070. 980m-All good. What could it be?
    • By IveGotRoot
      I have recently upgraded my laptop(an M6800 firepro 6100) and replaced it with an GTX 980m. Nvidia says that the latest driver(461) supports my card but i can only install up to 388.13 Ive tried to mod it but i can't figure it out. I can run the latest linux driver tho
    • By jonasmsi
      Hey i have an idea to change my old msi gx720 laptop Motherboard to one from a msi gx740 they look to have the same cutouts to screws and both laptops chassis look to be the same with outputs and that so my question is do you guys think it is possible to do it
       
       
      msi gx720 motherboard – Google Søgning                    msi gx740 motherboard – Google Søgning
    • By pippocarlot
      Hello everyone! I am looking for an answer to a problem I cannot find a solution to ... I purchased an Amd wx 4150 MXM GPU module su e bay to upgrade my HP 8570W Mobile Workstation which is currently equipped with a Fire Pro M4000. Once the new GPU has been installed, the PC screen no longer turns on but works only with external monitors connected via the docking station. The same happens once the drivers are updated! If I put the old card back on, the integrated monitor starts working again ... How can I fix it?
    • By MitjaStachowiak
      Hello,
      dell has ECC supported RAM for their Precision laptops sold with a mobile Xeon CPU. Does anyone here know, what is the manufacturer of this ECC modules and where they could be bought?
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.