Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
boeonoz

2012 Mac Mini + [email protected] (Highpoint RockerStor 6361A) + Win10 [boeonoz]

Recommended Posts

Before start I have to thanks Tech Inferno Fan and FricoRico  for advice, I almost give up and put Rx480 into the box for sales.

 

Here! I better tell you about issue of my current setup as I know some of you planning to get eGPU, so you won't have to headache later on. I will post what I remember first and add up later.

 

This setup are not running with DIY eGPU Setup 1.30 since I have no PayPal account, if you want me to try then please get 1 license from Tech Inferno Fan for me.

 

Issue - Windows side

- First avoid running Windows 10 1607 Anniversary update (Continue Below)

- Currently can't find a way for iGPU to run (Error 45 - Not Connect) / This can be problem when you try Boot option since eGPU will operate after Windows Load.

- New driver not working after 16.8.3 (Series 16) / 10.9-10.10 (Series 21) will show error 43

- Beware of power issue of PCI Express slot draw. For power use 1 Rail per board molex else Rx480 will not operate and keep restart after Login Windows 10

- Riser will not work with high load (Not sure of Themaltake P5 Riser)

- Driver still buggy (You may face Error 12, 43, 31 during setup up to what you choose)

 

Issue - Mac side

- Only work with macOS Sierra

- With 10.12, Every time you boot have to unplug HDMI/DisplayPort else will result in Boot Freeze (But got Metal running)

- With 10.12.1 Beta4 Can boot with display on but Metal is not on (In testing)

 

My system

Mac mini 2012 with i7 3615QM - 16GB RAM - Thunderbolt 1

Highpoint RocketStor 6361A - TB2 x16 Case

XFX GTR Rx480 Black Edition

Seasonic X-650 Power Supply

Cooler Master Elite 130

 

Before I start all this I test my system with ATI HD5850 first, everything smooth plug and play experience.

Compare with my old desktop (i5-750)

I test most system with FF XIV Heavensward Benchmark since I have it on my nas and easy to test.

Preset setting 1

Spoiler

Screen Size: 1280x720
Screen Mode: Windowed
DirectX Version: 11
Graphics Presets: Preset  1
General
-Wet Surface Effects: Enabled
-Occlusion Culling: Enabled
-LOD on Distant Objects: Enabled
-Real-time Reflections: Off
-Edge Smoothing (Anti-aliasing): FXAA
-Transparent Lighting Quality: Normal
-Grass Quality: Normal
-Background Tessellation: High Quality
-Water Tessellation: High Quality
Shadows
-Self: Display
-Other NPCs: Display
Shadow Quality
-LOD on Shadows: Enabled
-Shadow Resolution: Normal - 1024p
-Shadow Cascading: Best
-Shadow Softening: Strong
Texture Detail
-Texture Filtering: Anisotropic
-Anisotropic Filtering: x4
Movement Physics
-Self: Full
-Other NPCs: Full
Effects
-Limb Darkening: Enabled
-Radial Blur: Enabled
-Screen Space Ambient Occlusion: HBAO+: Standard Quality (DirectX 11 Only)
-Glare: Normal
Cinematic Cutscenes
-Depth of Field: Enabled
 

 

720p - Preset 1

Desktop HD5850 Score: 6715

Mac mini eGPU HD5850 Score: 5799

With this I confidence that Rx480 will be working 100%, so I go with AMD... hah nightmare.


Start with Rx480 on Windows 10 BOOTCAMP (MBR)

 

About Windows 10 1511 and 1607

As issue said, for RX480 Driver that can be use with eGPU is Windows default 16.6 to 16.8.3 (old series) with new series 16.9+ will result in error 43.

AND!! AMD old driver are no go with Windows 10 1607 - This will result in system freeze with gibberish black greenish screen during game play, AFAIK Overwatch is not playable. Anyway benchmark can be fully run on 1607 without problem.

But Windows 10 1511 also have some issue with Driver installation and stability, for me I cannot get Compatibility Mode show up in 1511 but 1607 is fine. (When compatibility mode on I seem to get about 3%-5% boost over normal in static benchmark)

 

Ok, let's start.

 

My setup run with Normal Bootcamp with 2nd drive kit of macmini

Boot with eGPU off if you have multi monitor connect over HDMI port else Intel HD won't get driver install

1. Install Windows 10 1511

2. Install Bootcamp driver

3. Turn off and power on eGPU then Boot

 

Then this will have 2 option, second one have about 50% chance that it will work.

4a. Install Crimson 16.9+ (It will result in error 43 but don't mention it) go for 5a

4b. Install Crimson 16.8.3 (This is the best one that work during 1st installation, but if it not then Black Screen) go for 5b

 

5a. If you go for 4a then do DSDT Override now (search for it).


6a. Install driver by extract AMD 10.8.3 and go with Update driver select "Let me choose" browse /Packages/Drivers/Display/WT6A_INF/C0306357.inf and select Rx480

You will have a driver without Vulkan API Install but able to run benchmark and games. or you can try install normal way thru AMD Setup, if lucky and install went smooth you will have fully operate driver with Vulkan and compatibility mode but I mostly end up with GPU fan whirl and freeze.

***Extra*** You can try use AMD Cleaner at this step and don't restart then install Crimson 16.8.3 Setup, if success you will have full driver with compatibility mode.

END A.

 

5b if you able to complete driver installation (XConnect running) then do DSDT Override (or skip but I run in some problem when in games) But if you get black screen go 6c.


6b Just Restart and everything will work fine. You have optimal install experience, but iGPU still no way to work.

6c You can use AMD Cleaner and go retry with 4a. and follow 4a route.

 

Windows Benchmark Score (Ref = RX480 Original base on GURU3d.com)

 

Time Spy 3816
Graphics score 3941
Graphics test 1 26.15 FPS
Graphics test 2 22.25 FPS
CPU test 3235
CPU test 10.87 FPS


Ref 10890
9389 IN Fire Strike (V1.1)
Graphics score 12007
Graphics test 1 57.19 FPS
Graphics test 2 48.02 FPS
Physics score 8013
Physics test 25.44 FPS
Combined score 3950
Combined test 18.37 FPS

 

Ref 5316
5132 IN Fire Strike Extreme (V1.1)
Graphics score 5618
Graphics test 1 28.99 FPS
Graphics test 2 21.11 FPS
Physics score 8018
Physics test 25.46 FPS
Combined score 2346
Combined test 10.91 FPS

 

Ref 2753
2783 IN Fire Strike Ultra (V1.1)
Graphics score 2809
Graphics test 1 14.62 FPS
Graphics test 2 10.49 FPS
Physics score 7943
Physics test 25.22 FPS
Combined score 1362
Combined test 6.34 FPS

 

Unigine H

57.5

1448

8.6

119.4

Extreme

 

FF XIV Benchmark - Preset 1 720p

REF Score: 11344 (my card with i5 750)

Driver 10.8.3 - Score: 11990

Driver 10.8.3 - Score: 12375 (Compatibility Mode on)

 

LuxMark 3

14325 (I got around 11000 on macOS)

 

SteamVR

6.1

8775

0

0

 

I got some issue during writing this article, fan spin 100% without doing anything and still spinning.

 

Mac side - macOS Sierra

 

Require monitor connect with iGPU

unplug/turn off eGPU

1. Boot into macOS Recovery

2. Disable SIP (search "Rx480 Sierra" and you will get all How-to)

3. Edit AMDRadeonX4000.kext (/System/Library/Extensions) info.plist (copy and edit other place) add 0x67DF1002 after/before 0x67EF1002

4. Run kext Utility to repair permission

turn on eGPU

5. Run goalque's automate eGPU script via terminal

6. Set goalque's script in -a mode

 

Anyway I still can't find a way to boot with hdmi/display port plug-in without freeze in 10.12

 

Hardware Setup

 

CoolerMaster Elite 130 is totally for Highpoint RocketStor 6361A

 

For power use 1 Rail per board molex else Rx480 will not operate and keep restart after Login Windows 10, we are not using GTX. This cause me a few day to find issue and fix since I saw other people use 1 rail to power both molex (This is thanks to Tech Inferno Fan and FricoRico)

 

I can fit anything without drilling any hole. Btw I use 2x120mm Noise Blocker PL-1 fan by mounting 120mm in side HDD bay since we didn't need any extra drive. (I remove CM fan out since it is so loud)

20161019_070922867_iOS.jpg20161019_070954393_iOS.jpg

 

For board mount I use upside down 4 female HEX M3, 2x6mm and 2x8mm since the bottom panel is level. (I don't drill just use for support since I will loce GPU card anyway)

20161019_082643737_iOS.jpg20161019_082544961_iOS.jpg

 

Mount TB board and GPU, there some trick to bring silver back plate there but it is not hard... just try it.

20161019_082505537_iOS.jpg

 

Complete

20161019_090614344_iOS.jpg20161019_090526143_iOS.jpg

 

 

For my setup there is no soldered or drill any hole to case. I feel safer with this.

 

EDIT: 26/10/2016 Add extra picture of 3 pin -> 2 pin FAN Cable Now my fan start stop with system. (it just arrived from China)

20161026_111141992_iOS2.jpg

Edited by boeonoz

Share this post


Link to post
Share on other sites

More pics here.

 

This is what will happen when playing Overwatch with Windows 10 1607 Crimson 16.8.3

20161019_125339866_iOS.jpg

 

This is also happen sometimes ... I have to re-install driver to fix (GPU Core running at MAX 1338 and not back to 300MHz idle) / This one I mange to install driver 16.8.3 without issue, so I don't have to modified DSDT but anyway I still do it later on for stability). But GPU is not really run at 100% as you can see in Process Explorer, only core max but anyway consume high power and hot.

rx480 10.8.3 gpu prob.jpg

Normal should be like this

rx480 10.8.3 fix gpu 100.png

Edited by boeonoz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By Tech Inferno Fan
      We've had a stack of recurring questions from with problems getting a mPCIe eGPU working. This includes GPU-Z not reporting no clock details, error 10/43 or even not being detected at all. Overall it's more troublesome getting mPCIe working than say expresscard or Thunderbolt.
       
      Here's some common problems and some troubleshooting steps to correct them.
       
      Getting a black bootup screen, resolving error 10/43 or ACPI_BIOS_ERROR win bootup messages
       
      Here the BIOS doesn't know what to do when it sees an eGPU. So the solution is to not let the BIOS see it. Do that by setting the delays on the eGPU adapter (CTD/PTD - EXP GDC or CLKRUN/PERST# on PE4L/PE4C). Boot with eGPU adapter in the wifi slot into Setup 1.30 or Windows. Is the eGPU detected?
       
      I'll add that should error 43 continue AND you have a NVidia dGPU as well as NVidia eGPU then it's likely because of having the mobile NVidia and desktop NVidia drivers loaded simultaneously. Proceed to uninstall ALL your NVidia drivers, use "DDU" to clean NVidia registry entries and do a 'clean' install of the latest NVidia desktop driver.
       
      mPCIe port that hosted the wifi card disappears when connecting an eGPU in it's place
       
      Use the Setup1.30 PCIe Ports->enable to enable the missing port.
       
      eGPU does not get detected
       
      Overcome mPCIe whitelisting by booting with the wifi card and then hotswapping in the eGPU. That way the BIOS will enable the mPCIe port to work.
       
      1. Boot with wifi card into Windows, sleep system, swap wifi card for mPCIe eGPU adapter and ensure eGPU is powered on, resume system. Do a device manager scan in Windows. Is the eGPU detected?
       
      2. Boot with wifi card into Setup 1.30 *carefully* hotplug the eGPU adapter in place of wifi card. Hit F5 to rescan the PCIe bus. Is the eGPU detected?
       
      If this enables detection then avoid this tedious hotswapping by seeking a unwhitelisted modified BIOS for your system OR test the Setup 1.30's PCI ports->undo_whitesting feature.
       
      eGPU still not detected - set the PSU to be permanently on
       
      The latest EXP GDC and BPlus eGPU adapters try to manage the PSU to only power on after they detect a signal. This can cause a race condition where the eGPU isn't ready to go when the CLKRUN signal is asserted.
       
      Avoid this by jumpering the PSU so it's permanently on rather than being managed. Depending on the PSU you are using refer to the following doco on how to do that:
       
      http://forum.techinferno.com/enclosures-adapters/8441-%5Bguide%5D-switching-atx-psu-using-paperclip-trick-swex.html
      http://forum.techinferno.com/enclosures-adapters/9426-220w-dell-da-2-ac-adapter-discussion.html
       
      eGPU still not detected - a non-standard mPCIe implementation by your vendor?
       
      PERST# mPCIe pin 22 may need to be isolated due to a non-standard implementation by your notebook vendor: http://forum.techinferno.com/enclosures-adapters/10812-pe4x-series-understanding-clkreq-perst-delay.html#post142689
       
      eGPU still not detected - faulty hardware?
       
      If you still don't get detection then test the video card and eGPU adapter in another machine to confirm neither is faulty.
       
      NVidia driver stops responding
       
      EXP GDC, PE4H 2.4 and PE4L 1.5 all use a socketted cable and therefore are not true Gen2 compatible device. This error indicates there was transmissions errors.
       
      The solution is either to get a better Gen2-compliant eGPU adapter such as PE4C V3.0 or PE4L 2.1b (both with soldered cable), or downgrade your link from Gen2 to Gen1 using BIOS options or Setup 1.30
       
      Other troubleshooting help resources?
       
      See DIY eGPU Troubleshooting FAQ.
       
    • By ReverseEffect
      3dMark11 Performance Preset Benchmark: http://www.3dmark.com/3dm11/11262792
       
      Required items:
      1.) Lenovo u310 (I have a Core i3 - Ivy Bridge, 8GB RAM)
      2.) 65CN99WW unwhitelisted.
      3.) eGPU (I used a EVGA GTX 750 Ti from another computer I had).
      4.) EXP GDC mPCIe Edition adapter (got from eBay - banggood seller).
      5.) ATX power supply (I used a 600W PSU from another computer I had).
      6.) USB wireless.
      7.) External monitor, keyboard, and mouse.
       
      Steps:
      1.) Obtain and install a unwhitelisted BIOS. If you are unable to obtain a unwhitelist BIOS, I think it might be possible to bypass it with Tech Inferno Fan's Setup 1.x (may need confirmation as I haven't used it myself yet.)
      2.) Shutdown computer and remove all USB devices, ethernet cables, power cables, card reader cards.
      3.) Remove mPCIe wireless card and detach antennas.
       
       
      4.) Attach EXP GDC external mPCIe cable to the former wireless slot and screw down.
       
       
      5.) Attach HDMI end of the mPCIe cable adapter to the EXP GDC device.
       
       
      6.) Attach graphics card to the EXP GDC device (I moved my laptop off the desk and onto the side shelf to make room on the desk for the monitor/keyboard/mouse).
       
       
      7.) Using the power cable adapters that came with the EXP GDC device, I hooked in my ATX power supply's 20 pin and CPU 4 pin cables. Then hooked the other end (8 pin) into the EXP GDC device. My EVGA 750 Ti also required that I use an additional PCIe power cable (6 pin) in the top of the card.
       
       
       
       
       
      8.) Then I attached my misc devices (HDMI monitor, USB keyboard/mouse/wireless adapter), and hooked in my PSU and powered it on (below is image of final product, also moved HDMI cable out of the way).
       

       
      9.) Power on your computer and let it install the standard VGA drivers and then install your drivers (I didn't have to go in the BIOS for any graphics settings, which it doesn't have anyways, nor did I have to disable iGPU in Device Manager before the card was added).
       
      Extra Info:
      I found that most games will play on med settings with about 45 FPS with this particular card.
      BDO: Upscale on - Anti Aliasing on - SSAO off - med settings.
      Skyrim: Med-High settings.
      Fallout 4: Med settings.
       
      (EDIT 5/19/2016) > Images added.
       
    • By TheLoser1124
      Hello, A couple of days ago I got a new GPU but when I installed it into my computer I was unable to use it but now I know why. When checking the device manger I went into the events tab of my GPU when I went to view all events, I noticed an error it said " event 411 kernel PnP " and It also said Problem Status: 0xC01E0438. I believe this is why my GPU hasn't been working on my PC. If you know how to fix this problem or have info on how to fix this problem that would be greatly appreciated. I'm also using a EVGA NVIDIA GeForce GTX 1660.
    • By TheLoser1124
      I'm having a problem where my PC is saying my eGPU is not usable, its detected in the Device Manager and it doesn't have the yellow triangle next to it. I cant use it games and the Nvidia Control Panel doesn't recognize it either. I'm using a EVGA NVIDIA Geforce GTX 1660. I'm using windows 10 and I tried DDU and reinstalling them and now I cant access the nvidia control panel. The GPU is not recognize on any other apps and I went on *********** and was unable to find my answer, Any help on how to fix this problem would be greatly appreciated.
    • By Radstark
      Title sums it up.
       
      TL;DR: we have a Clevo that runs a desktop CPU, one with those huge 82 Wh batteries. We remove the GPU and let it use the CPU's integrated graphics. How much time for the battery to go from 100 to 0? Is it comparable to an ultrabook's?
       
      I'm theorizing a mobile set with a static eGPU and an upgradable CPU. Given a hypothetical user that needs fast processing on the go and long battery life while retaining very high degrees of mobility, but at home wants a powerful machine to run most games, I guess that would be their best bet. It would surely be more convenient to keep everything in the same disk. And even though the thing would be quite heavy to carry around, changing CPU would be more cost-efficient than changing an entire laptop. (Not sure if I'm right here, and also I'm not sure whether the motherboard in a Clevo would be replaceable when the new CPU needs a different socket, which is another reason why I'm asking here.)
       
      If my above guesses aren't correct, then an ultrabook with Thunderbolt and without a dedicated GPU would be a better choice. If they are, then we would be carrying more weight in exchange of a more cost-efficient setup, which I think would be a fair tradeoff.
       
      Also I am aware of the heating problems that these laptops suffer from, at least compared to a desktop setup. Would they be solved by moving the GPU out of the chassis, and instead plugging it with an eGPU dock via Thunderbolt port?
       
      What do you think? Is it doable? If not, why?
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.