Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Khelekwen

M17X R4 w/ 980m issue after reverting to 7. Please Help

Recommended Posts

Not sure where to post this so I just added it to general.

 

I just upgraded my M17X R4 120Hz from 675m to a 980m and I'm having a problem I hope someone here can help me with.

 

To start: It was installed correctly and successfully on Windows 10 (I wanted to start somewhere more certain). Everything worked fine and everything read fine (as far as the graphics card goes). After I was sure everything was working properly, I reverted to Windows 7. As I read, with the current unlocked BIOS A11 (posted on this site) it's capable of running 9xxM series in windows 7.  When I installed 7 on this laptop soon after buying it (reformatted old HDD, moved to bay 1, inserted 500GB SSD in bay 0 and installed 7 OS on it) I installed selecting the UEFI option and the drive is in GPT. As mentioned, I have Unlocked A11 BIOS (thank you to the maker on this site!). 

 

Anyway, once I reverted to 7 it started to boot up and said it needed to run startup repair. I allowed it and it froze once the bar filled at the bottom. Upon restarting I tried once more.. same thing. I tried to "start normally" and it starts boot looping.

I then changed "Load Legacy Option Rom" from disable to enable. This causes the 8 beep post issue immediately upon power on. This problem doesn't exist when this option is disabled. I then utilized the HDMI trick (I made a separate post for this the other day. Connect HDMI out to any screen and it will cause post on the laptop screen [but not on the external device]. Can then immediately disconnect once post has occured and works fine with no error or beeps). This let it boot up and I'm able to get to the desktop and everything works fine. Can even run screen at 120Hz. I ran diagnostics on the card, checked drivers.. everything is reading correctly. This is workable, but far from an ideal solution as I need to have a cable and some kind of HDMI screen available just to boot up every time.

 

I have two option here and I'm hoping someone can provide a little guidance one way or the other. I can either fix the boot looping issue on "Legacy Rom - disabled" (it hangs on classpnp.sys when I try safe mode if that information helps at all). OR, I need to find a way for it to post when "Legacy Rom - enable" without connecting to an HDMI device (just plugging in the cable doesn't work. It has to be connected to something on the other end).

For the first, I have tried start up repair and tried repairing using my WIN 7 disc but it doesn't actually pull up the menu. It just shows the windows loading screen and then freezes after a while.

For the second I have tried changing different video options in hopes it will post on boot without connecting to an external or tried to find a way to keep the HDMI port active without something being in it. I can make no progress with either of these as I'm unaware exactly what exaclty the selections change. I currently have it set to PEG.

 

Also, I have tried bios reset through removing all power sources and the 2032 CMOS and holding power button 30 seconds. Didn't help.

 

Any help or guidance would be greatly appreciated. Feel free to ask any questions you have that could assist in ascertaining the source of the problem in either instance.

 

As a last resort, I could go back to 10, but I would really rather not. The R4 (in Dell's words) isn't being tested for compatibility. Many features don't seem to work, and overall I just much prefer 7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Malik Fasihullah
      Dear modders,
       
      Hope you all are doing well. I wished to ask if someone could guide me for flashing a vbios to the GTX 970M 6GB for to be installed on the MSI GT-683 laptop (with modded GTX 560M heatsink). I need to know how to get a display to be able to flash (also, flash with what software?) if the gtx 970m is of clevo (is the IGPU supposed to work? do i need an unlocked laptop bios?) I intend to buy this GTX 970M : https://www.aliexpress.com/item/4000264805962.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.62d77e93DGQl5O&algo_pvid=bccc80d9-9944-4dc3-a1e6-ef3d45bda0e3&algo_expid=bccc80d9-9944-4dc3-a1e6-ef3d45bda0e3-5&btsid=12b502b9-dbe1-4c35-be48-930446a31235&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3,searchweb201603_53 
       
      Please help it will be of great service to me.
       
      Regards- a new member.
      @Bloetschkopf your expertise please..
    • By Dr_Cachetes
      Hello everyone, it is 2020 and i've been looking literally EVERYWHERE for a modded vBios for an Asus G751jy (980m 4gb) to unlock voltage control above 25mV, can someone help me?
      I've seen people have been linking the mod so here's mine, latest 213
      GM204.rom
    • By Klem
      Hi,
      In this thread you can post your requests for AMD-V unlock on ACER E5-553G and same laptops with AMD CPU's, for example Acer Aspire E15, Acer Aspire E5-523G, Acer Aspire E1-522, Acer Aspire E1-420, Acer Aspire E5-421, Acer Aspire V5-123, and etc.
       
      Now we can unlock  AMD-V function for virtualization support. In general, this method described in the article on this link: http://www.geektech.co.nz/how-to-unlock-...enovo-y700
      This way requires Windows as a system because  some tool works only in Windows.
       
      Download this tool: https://drive.google.com/file/d/0B4NHIBM...RtQXM/view
      Extract the archive H2OUVE.rar directly on the Desktop and copy the H2OUVE folder directly on the disk C:\
      Then run the Command prompt as Administrator and execute these commands:
      cd  \
       
      cd  H2OUVE
       
      H2OUVE.exe   -gv   vars.txt

      After each command press the Enter button.
      After that, you'll have the file "vars.txt" in H2OUVE folder.
      Post here this file "vars.txt" or upload it to any fileserver and  send me the link.

      For reference, here's the EFI-table with available settings for this notebook: https://drive.google.com/open?id=0B4NHIB...WI4LW14bE0
      And here's the setting that needs to be changed:
      0x1C40B             Setting: SVM support, Variable: 0xEE {05 91 54 02 55 02 54 00 34 12 EE 00 00 10 00 01 00}
      0x1C41C                 Option: Disabled, Value: 0x0 (default) {09 07 27 00 10 00 00}
      0x1C423                 Option: Enabled, Value: 0x1 {09 07 28 00 00 00 01}
    • By BAKED
      BAKED BIOS FOR TM, KM, DM, P6, P4 SERIES WITH MOST MENUS AND OPTIONS UNLOCKED PLUS OTHER MODIFICATIONS
       
      NEW:
      I HAVEN'T BEEN ACTIVE IN A WHILE BUT I MIGHT FIND SOME TIME SOON TO WORK ON AND RELEASE NEW MODS.
      I STARTED WORKING ON V3.0 A WHILE BACK WHICH WILL INCLUDE UPDATED UEFI DRIVERS, MICROCODE, BIOS SCREEN SHOT SUPPORT AMISCE SUPPORT(For some models) PLUS MORE. 
      ALL TM, KM AND DM SERIES ARE V2.0 AND NOW HAVE WINDOWS FLASHER INSTEAD, JUST EXTRACT AND RUN FLASH.BAT
      WARNING! BIOS FLASHING IS RISKY SO MAKE SURE YOU KNOW WHAT YOU'RE DOING BEFORE PROCEEDING. 
      FLASHING THE WRONG BIOS OR INTERRUPTING THE FLASHING PROCESS WILL BRICK YOUR SYSTEM! 
      USE AT YOUR OWN RISK!
      TM, KM AND DM SERIES
      P6 AND P4 SERIES
      INSTRUCTIONS
       
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.