Jump to content
MUNKYPOO

p170em cooling advice for hot 980m

Recommended Posts

Does anyone have any good suggestions on how to make my gpu run cooler on a Clevo p170em?  I'm currently running high 80's and low 90's on high graphical games like the division.  I do use fn +9 to turn fans full blast which brings the temps down to mid 80's.  I would like the overall temps to come down without the full fans on mode. thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Does anyone have any good suggestions on how to make my gpu run cooler on a Clevo p170em?  I'm currently running high 80's and low 90's on high graphical games like the division.  I do use fn +9 to turn fans full blast which brings the temps down to mid 80's.  I would like the overall temps to come down without the full fans on mode. thanks

How old is the laptop? Have you checked it inside for excessive dust buildup? Ambient air temps?

If it's a few years old, the thermal paste between the heatsinks and cpu/gpu could have dried up. A simple repaste can help.

That's a starting point for now. Let us know what you find.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, MUNKYPOO said:

Does anyone have any good suggestions on how to make my gpu run cooler on a Clevo p170em?  I'm currently running high 80's and low 90's on high graphical games like the division.  I do use fn +9 to turn fans full blast which brings the temps down to mid 80's.  I would like the overall temps to come down without the full fans on mode. thanks

 

Are you running any vbios mods or overclock?

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎4‎/‎26‎/‎2016 at 5:56 PM, Chronokiller said:

How old is the laptop? Have you checked it inside for excessive dust buildup? Ambient air temps?

If it's a few years old, the thermal paste between the heatsinks and cpu/gpu could have dried up. A simple repaste can help.

That's a starting point for now. Let us know what you find.

Thanks for the reply.  Sorry, I should have mentioned that I recently replaced my gpu from a 680m to a 980m and my cpu to a 3940xm.  During the process I found a lot of hair, lint, and dust built up inside the heatsink vents.  I have cleaned both vents and used new thermal paste.

On ‎4‎/‎26‎/‎2016 at 8:42 PM, Khenglish said:

 

Are you running any vbios mods or overclock?

Thanks for your reply. I'm currently running prema bios for the 980m with no overclock

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MUNKYPOO

 

Are you reusing the 680m heatsink or using a 980m heatsink? The 680m heatsink is usable but the 980m heatsink performs around 8c better under load.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Khenglish said:

@MUNKYPOO

 

Are you reusing the 680m heatsink or using a 980m heatsink? The 680m heatsink is usable but the 980m heatsink performs around 8c better under load.

I'm reusing the heatsink that I had on my 680m.  The 980m I ordered from eurocom didn't come with one.  Do you know where I can order one and which one will fit my p170em? thanks for your help

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probably ebay is your best bet. Get a p150sm, p157sm, 170sm, or p177sm nvidia heatsink. The heatsink can be for the 780m, 880m, or 980m.

 

If you get one for a card other than the 980m, you'll need to reuse a thermal pad from the 680m's heatsink to cover the 3rd core inductor on the 980m.

Edited by Khenglish
  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Khenglish said:

Probably ebay is your best bet. Get a p150sm, p157sm, 170sm, or p177sm nvidia heatsink. The heatsink can be for the 780m, 880m, or 980m.

 

If you get one for a card other than the 980m, you'll need to reuse a thermal pad from the 680m's heatsink to cover the 3rd core inductor on the 980m.

Thanks so much for your help.  I'll be getting a new heatsink

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah, it appears that even a minimal amount of dirt and debris in the heatsink and fan cause a LOT of change in the cooling profile.  I opened up the NP9170 recently as the fans were switching on and off a lot.  Looked inside - not much.  Just a thin coating of dust on the fan fins and the heatsinks barely had some dust on them.  Cleaned them off and the sound was a completely different laptop - quiet unless under full load.  Was shocked.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Kunal Shrivastava
      Hi guys, I am the proud owner of a Clevo p775dm3-g notebook purchased from azom.systems (authorized Clevo reseller in India, Model rebranded as Azom Legion-17.3 inches). Here are my specs:

      Core i7 7700 (non-K version): undervolted by 110 mv and turbo boost disabled in BIOS- machine uses prema mod BIOS.
      GTX 1080: undervolted by 100 mv on all frequency steps using MSI afterburner voltage/frequency curve editor. clocks are untouched.
      16 GB DDR4: Cant remember clocks.
      1440p 120 Hz screen: No tinkering done to refresh rate.

      CPU has been delidded and repaste has been done on both CPU/GPU dies with gallium based TIM-Coolaboratory liquid ultra if I recall correctly.

      My issue is GPU hitting max temp limit of 90 degrees while playing DOOM and framerate drops from 110 avg to mid 60s-70s with horrible stuttering- this is thermal throttling for sure.

      System was running beautifully after repaste at 86 degrees max/ 77 degrees average at 100 percent fan speed. A month later I decided to see how much further I could push the system and ended up undervolting the CPU/GPU and RAM even further. The RAM undervolting part didnt work as well as I'd hoped, and I ended up resetting the BIOS to undo everything and reapply the previous setting (-110 for CPU with turbo boost disabled.) 

      I noticed that immediately after BIOS reset, both my CPU and GPU temps were 5-10 degrees higher even with the undervolt/underclock applied. Also, I think the fans were a bit louder before I reset the BIOS which leads me to believe that for some reason the fans are now capped at 80% max fan speed. There doesnt seem to be a fan speed selector in the BIOS or anywhere else so I cant say for sure whether this is a fan related issue or something else.Before the reset I could override the BIOS setting and set the fans to 100% by pressing fn+1, could I have done something to that setting after resetting the BIOS ? I dont think I have damaged the CPU or GPU as temps are holding fairly steady at 90-91 degrees and laptop doesn't shut down while gaming.

      If I have overlooked something or if anyone reading this has any solution help would be greatly appreciated.
      All settings/drivers/windows version/app version are exactly the same before and after BIOS reset.
    • By BAKED
      BAKED BIOS FOR TM, KM, DM, P6, P4 SERIES with most menus and options unlocked.
       
      THESE BIOS MODS ARE ONLY FOR PEOPLE WHO KNOW WHAT THEY ARE DOING!
       
       
       
      NEW:
      I'VE BEEN BUSY WITH SOME STUFF PLUS MY SYSTEM HASN'T BEEN WORKING FOR SOME TIME BUT I SHOULD BE ABLE TO CONTINUE MY WORK SOON 
       
      I'M CURRENTLY WORKING ON V3.0 WHICH WILL INCLUDE UPDATED UEFI DRIVERS, MICROCODE BIOS SCREEN SHOT SUPPORT AMISCE SUPPORT(For some models) PLUS MORE. 
      I'M ALSO WORKING ON MODS FOR OTHER MODELS TOO.
      ALL TM, KM AND DM SERIES ARE V2.0 AND NOW HAVE WINDOWS FLASHER INSTEAD, JUST EXTRACT AND RUN FLASH.BAT
       
      WARNING! BIOS FLASHING IS RISKY SO MAKE SURE YOU KNOW WHAT YOU'RE DOING BEFORE PROCEEDING. 
      FLASHING THE WRONG BIOS OR INTERRUPTING THE FLASHING PROCESS WILL BRICK YOUR SYSTEM! 
      USE AT YOUR OWN RISK!
       
      TM, KM AND DM SERIES
       
      P6 AND P4 SERIES
       
      INSTRUCTIONS
        IF YOU LIKE MY WORK FEEL FRE TO BUY ME A COFFEE   ENJOY!
    • By racerxdl
      Hi all,
       
      It has been a while since I did anything to my laptop (Clevo P670RG-G) and since I recently got a VR Headset I wish I could overclock my GPU a little. So far the NVidia software (on windows) doesn't allow me to overclock it (the linux sort of allows, which some custom Xorg options) so I decided to give a try modding the vbios.
       
      I read all sorts of issues / guides about it, and it seens that the hardware topology (where the vbios is stored and how things are connected) changes from machine to machine.
       
      What I know about my laptop is that it has two VBios, one for Hybrid Mode and one for Discrete Mode. I'm currently running the discrete mode.
       
      I dumped my VBios using GPU-z and opened up in Maxwell II Bios Tweaker. Everything seens fine so far.
       
      So I have few questions about it:
       
      - There is a way to just unlock the VBios to show the overclocking options in NVidia software? (That way I dont need to reflash to change clocks)
      - I can just flash this GPU-z dump to my VBios?
      - If I brick my GPU, that GPU-z dumped image is the raw SPI image, so if I managed to physically access the VBios, I can just reflash over it?
      - I saw some people saying that I might need as well to flash the main laptop bios as well, is that really needed?
       
      Thanks!
       
      Lucas

    • By BAKED
      There are several threads on requesting BIOS modifications here on T | I but I thought another one wouldn't hurt.
       
            Your request should look like:
      Brand Model Type of modification(For example: Unlocked, added support, Logo, microcode, ME firmware etc  
      I'll respond as soon as I have time as I'm also currently working on other projects(Requests by PM is also ok)
      If anyone else have the knowledge and time feel free to respond to requests 
       
    • By ElChuterRD
      Greetings, I have a p650rs and I have this little problem that I can not play in MRHYBRID mode, only if the charger is connected, and I do not see high quality videos or play if it is in discret mode, if the A / C is connected.
       
      Any idea what it could be?
       
      I have the latest version of Bios and ECF
      I've been looking for custom-made Vbios but I can not find anything.
      Thank you


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.