Jump to content
gerald

Y510p Ultrabay Graphics card

Recommended Posts

12 hours ago, Bos Maior said:

Hey, thanks!

I'm using a second hdd in the ultrabay's sata port and it works perfectly.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Tesla said:

I'm using a second hdd in the ultrabay's sata port and it works perfectly.

That's good to know! I am thinking about releasing my USB 3 external hard drive from its cage and attaching it to the sata port, as this would free up one of the USB ports.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I suddenly feel quite antiqued, having to choose between an ultrabay GPU for SLI or extra HDD caddy when you guys are running both lol.

 

Hmm maybe I should grab one of these adapters, just in case.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Bos Maior said:

That's good to know! I am thinking about releasing my USB 3 external hard drive from its cage and attaching it to the sata port, as this would free up one of the USB ports.

Yeah actually the way I have it is one 256gb m.2 ssd for OS and two 1TB sata hdds in raid0. Just so to reduce the loading times in games. And as you said free USB ports.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, here is something that is interesting.

 

If I interpret this correctly, SiSoft Sandra is now telling me that the Vega card is using the full 16 PCIe lanes. IIRC it previously said that the bus width was x8 / x16 . This was before I once again disabled my NVIDIA module (Windows reenables it now and then).

 

I cannot reproduce the original reading, though. Although I've reenabled the NVDIA module, SiSoft continues to tell me my Vega card is using all 16 lanes. What is more, the programme no longer detects the NVIDIA Video Adapter (oddly, it does detect the same module as a 'GP Processor'.

 

Could someone else verify these readings? Does the external graphics card use all lanes if you disable the NVIDIA card?

nodetect.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Bos Maior said:

Well, here is something that is interesting.

 

If I interpret this correctly, SiSoft Sandra is now telling me that the Vega card is using the full 16 PCIe lanes. IIRC it previously said that the bus width was x8 / x16 . This was before I once again disabled my NVIDIA module (Windows reenables it now and then).

 

I cannot reproduce the original reading, though. Although I've reenabled the NVDIA module, SiSoft continues to tell me my Vega card is using all 16 lanes. What is more, the programme no longer detects the NVIDIA Video Adapter (oddly, it does detect the same module as a 'GP Processor'.

 

Could someone else verify these readings? Does the external graphics card use all lanes if you disable the NVIDIA card?

nodetect.jpg

The bus width is x16, but the actual speed is 8GB/s(reported in Gbps which i think its a typo in the software) which translates to x8.

Think about it like a street width, you have 16 lanes but you are only occupying 8 of them at any given time.

 

By design; of the laptop; you can't use more than 8 for your Vega card since Lanes 0 to 7 are hardwired to your nvidia card and 8 to 15 are wired to the ultrabay slot.

Different Softwares may read a maximum theoretical bandwidth of 16 but in reality there are only 8 lanes. and I believe even if the software does read x16 used, it is because of a read error.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Either way it dosent matter how many lanes you have, as pcie 3.0 8lanes is enough to run 1080ti without any bottleneck (and that card is 30% better than vega 64/gtx1080 ), it only matters for sli witch is not the case for our adapter.

Maybe navi and/or volta will need more but for the time being it really dosent matter ^^

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you both.

 

It was mostly with an eye on the future that I asked this. :-) The Vega should last me two or three years, and perhaps by that time I'll need/want to replace the laptop anyway. The idea of potentially being able to use future cards, which will likely require more bandwidth, was rather appealing, however.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Celestus said:

Either way it dosent matter how many lanes you have, as pcie 3.0 8lanes is enough to run 1080ti without any bottleneck (and that card is 30% better than vega 64/gtx1080 ), it only matters for sli witch is not the case for our adapter.

Maybe navi and/or volta will need more but for the time being it really dosent matter ^^

Pardon, but I thought 1080ti as well as gtx1080 are nvidia and only AMD runs on this adapter, leaving vega 64 for now ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, lil kim said:

Pardon, but I thought 1080ti as well as gtx1080 are nvidia and only AMD runs on this adapter, leaving vega 64 for now ?

That is correct. No way to use an NVIDIA card has been found yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, lil kim said:

Pardon, but I thought 1080ti as well as gtx1080 are nvidia and only AMD runs on this adapter, leaving vega 64 for now ?

 

I only used them(nvidia) as an example/comparison to whare vega stands performance-wise, just to put it in to perspective, that lanes ar not an issue yet. Sorry for confusion.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys, my y510p died because I used too much Liquid metal and left it.

 

I have a 755m5 and ultrabay adapter and would like to sell them together, naturally, I have the parts from the y510p as well (battery, modded heatsink, 8GB RAM, etc).

 

The more I can sell the better!

 

Shoot me with PM's for offers if your interested. I wont undercut Gerald on the adapter as he does amazing work but I am in the US so shipping will be much cheaper

Share this post


Link to post
Share on other sites

So after another run of overclocking and playing around to find any performance tweaks, i did find something interesting.

Nvidia reactivated hybrid physx in some recent drivers, this means that with ultrabay adapter and AMD gpu you can still use your dedicated Gt755m as physx gpu :D

I tested it and its working, there is load on gt 755m, i did not really look at all the numbers, so im not sure how much performance (if any) it gives.

Heres a link on how to achive this: http://physxinfo.com/wiki/Hybrid_PhysX

And a link for games that  support gpu physx: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_hardware-accelerated_PhysX_support

I did this mainly to see can i improve witcher 3, sadly its locked to cpu physx only :(

Tested it with borderlands and fallout 4, using msi aftherburner for onscreen gpu statistics, there was load on gt 755m, again im not sure does it improve performance much as i did not do any tests with gpu physx on and off for comparison. Also use FluidMark as its fast to start and easy to see if its working.

Wanted to post this and not much time at the moment, so take it and try yourselves :D

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 17.11.2017 at 8:26 PM, Blk6Jeff said:

Good afternoon, 

 

Are the latest adapters still available?

Hi, I have the adapter. I can sell it to you (the adapter does not work with my y500. so you need only y510p)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Veter. Do you Still have the adapter?

 

If you do, how much would you sell it to brazil? 

 

Thanks in advance. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 24/11/2017 at 7:02 AM, Veter said:

Hi, I have the adapter. I can sell it to you (the adapter does not work with my y500. so you need only y510p)

Hey Veter. Do you Still have the adapter? Is that with de 10k resistor?

 

If you do, how much would you sell it to brazil? 

 

Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, Stalonge my email:  annihilation42@gmail.com
UPDATE (13.12.17): Adapter sold today

Edited by Veter

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, Stalonge said:

Anyone still selling? 

I'd try contacting Gerald, the maker of the adapters.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey all,

 

Do you think I could get my hands on the adapters CAD (Computer Aided Design) board?

 

This is because I am currently an electrical engineering student and with the equipement provided at my Uni I can actually fabricate it myself(hopefully). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The adapter works, I just replaced the resistor. Soldered to 10k. 
Video card RX Vega 64.

20171223_022843.jpg

20171223_031040.jpg

20171223_022849.jpg

  • Thumbs Up 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys!

 

I am looking for an adapter but I haven't find anybody selling it. I tried to contact Gerald but got no answer from him.

 

If there is someone still selling it, could you send a private message to me?

 

Thanks.

Edited by Stalonge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Sparkhunter
      Hi there guys,
       
      I've been looking into getting a new GPU for my laptop (4-lane PCI-e) and enclosure (HP Omen Enclosure) but I cannot decided between the RX 5700 XT and the RTX 2070 (non SUPER).
       
      I did some price to performance calculations (higher is better) with some of the best prices I can currently get in the UK.
       

       
      The RX 5700 XT does perform better and is cheaper than the RTX 2070 (Although the 2070 does come with 2 games) but my main concern is drivers and from what I've heard NVIDIA cards work a lot better with eGPUs than AMD.
       
      If anyone has experience using both red & green or if anyone else has any other input i'd love to hear your experiences and input.
       
      Thanks.
       
    • By Blocker35
      Hi guys, bit of a rookie to the whole EGPU scene. Currently I have:
       
      - MacBook Pro 2015 13inch (3.1GHz Core i7 16GB RAM)
      - Razer X Core 
      - Apple TB3 to TB2 Adapter
      -  TB2 Cable (Cable Matters)
      - 23inch AOC External Monitor
       
      I am wonder about what graphics card to get to run X-Plane11 with high graphic settings?
      I have purgewrangler set up and ready to use with an AMD graphics card, but am also open to the idea of an Nvidia graphics card.
      Any advice appreciated. I did not buy a Windows PC as I need a Mac for various other things and wanted an all-in-one laptop.
    • By adam.jakey
      Hey Everyone. I'm looking through the forums and found out that I can make my old Lenovo a Hackintosh. Is it worth doing? Can you dual boot Windows 10 and OS10? 
    • By SnipeKing17
      The GPU works, The PSU works, The system works. [individually they all do work]
       
      The system works perfectly fine without the WLAN card.
       
      When i put the system to sleep and hotswap the mPCIe riser and WLAN press something on the keyboard.. Restarts.
      Will shutdown in roughly 27 seconds for those 27 seconds it works just fine like how it normally would on external monitor.
       
      When i shut it down and plug the riser and switch it on, same story. 27 seconds.
       
      I don't even see a error. I get to login screen directly. I used DDU already.
       
      I timed it. no matter what i do if i use the eGPU, External monitor it restarts instead of pause-play. I have 27 seconds.
       
      Need help!
    • By can rx
      Hello to all dear visitors, 
       
      I have been using Lenovo y510p notebook for two years but in games I think my graphic card is inadequate. After that I've bought Mini PCI-e EXP GDC and attached it to where the wireless card socket is.  However because it has x1 speed its performance is too low. Even though on tests rx460's ranks is low than rx480, it has more performance.
       
      In x1 PCI-e port, the performance is too low and inefficient. On GPUz programme, use of memory controller is 20% but use of GPU is 100%. I mean, I've been hooked to the x1 speed.
       
      Components : EXP GDC version 8.0 +450w PSU + rx480
       
      I've read all pages about ultrabay, I want to buy and to share in forum.
       
      If anyone has ultrabay to PCI-e port, I want to buy. Please help.
       
      Thanks for everything.
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.