Jump to content
Tech Inferno Fan

eGPU experiences [version 2.0]

Recommended Posts

6 minutes ago, Desm0nt said:

I have some "magic" on my laptop and need an advice. 

 

I have very cheap mPCI-E adapter (12$, like this https://ru.aliexpress.com/item/2016-PCI-Express-1X-and-USB-to-Mini-PCI-express-High-Quality-Mini-Pci-e-Adapter/32610100408.html?detailNewVersion=&categoryId=200003088) and it's must support only PCI Gen1 (2.5 Gbps). I also forced my PCI port to use Gen1 (PCI 1.1 x1).

 

When i'm not load my eGPU - it says that work on 1.1 x1. But when I play games - HWiNFO and GPU-Z says that my GPU (GTX 750Ti) use PCI 2.0 x1 with 5 Gbps. But it is probably impossible...

I use GPU with optimus on internal laptop screen. Is my PC lie to me? How can I test real PCI-E bus speed of my eGPU?

P.S. Sorry for bad english.
 

 

Use CUDA-Z to measure the Host-to-Device Bandwidth using the following reference. x1 1.1 would be ~190MiB/s, x1 2.0 ~380MiB/s.

 

Reference CUDA-Z Host-to-Device Bandwidth

 

NGFF.M2-32Gbps (x4 3.0): 2842 MiB/s link

TB2 -16Gbps (x4 2.0): 1258 MiB/s link

TB1-10Gbps: 781MiB/s link

TB1-8Gbps (x2 2.0): 697MiB/s link

EC2-4Gbps (x1 2.0): 373MiB/s link

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Tech Inferno Fan said:

Use CUDA-Z to measure the Host-to-Device Bandwidth using the following reference. x1 1.1 would be ~190MiB/s, x1 2.0 ~380MiB/s.

 

Thanks for advice.

Optimus PCI-E Compressin has no any effects on these results?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

Is it possible to connect the desktop gpu to the laptop gpu circuit so that the full x16 power can be utilized?

Like,maybe add another circuit in between the laptop gpu and egpu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

I just wanted to ask if this Make would be possible.

I would go via expresscard adapter to USB

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please help me ! (I'm not good at English)

- There is a Error, but I can not figure out the error.
- No error message line at all.

- Yes Remark, Warning. But not display the Error. So I can not fix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi guys,

I'm kinda new to eGPU and I have a HP Probook 6306b. Can someone help to double-check my TOLUD?

Also, I'm planning to get the PE4C-EC060A V3.0 with the ASUS GTX 950M (no power supply connector).

I wonder as if anyone has tried this GTX 950M out and is it stabilized or I should get GTX 750M instead with 220W Dell adapter.

Any comment or help would be much appreciated. Thanks.  

Capture.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

I have tried below setup and am still stuck with BIOS blue screen error.

Can someone please help me with the correct modded BIOS and the steps to use it? Would really appreciate any help in this matter. Thanks in advance.

 

My setup-

HP Laptop DV7t-6c00,  GTX 1050ti and eGPU Beast 8.0

BIOS is F.1C

 

Steps so far -

 > Connected eGPU and got blue screen, so TURN ON eGPU only after Windows loads

 > After windows load, turned on eGPU and got error 10. Installed the mobile driver & resolved it.

 > The got error 12. Performed DSDT with zero error to get Large Memory. Error 12 was resolved.

 > Now Device Manager shows that GTX 1050ti needs a restart but i still get BLUE screen BIOS error with auto-restart whenever i start laptop with the eGPU as ON. It goes on in loop.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/10/2015 at 10:44 PM, E-Tech Austria said:

hy!

I'm new here!

i've a dell latitude e6530 with hd 4000, 16GB RAM, windows 7 64 Bit and a vidock 4 with an gtx750ti OC!

So i need do DSDT Override my laptop, because my tolud is over 3,5gb!

So i did it like writen down at your manual but i still got now this error:

post-36500-14495000276054_thumb.jpg

Does anybody know the problem or a solution?

I'm logged an with my account but i'm listed in the group administrators!

BR from Austria

 

First option you to do is check  Dell Latitude E6530  Manual in which  you will get complete long term process regarding how you fix error 12(most appearing error) while DSDT Overridding your laptop. Check it now. Another procedure is given below:

At Windows boot menu, select Setup 1.35.
Boot Setup 1.35 -> menu-based.
Select PCI compaction->Endpoint=56.25GB (36-bit)
Select PCI compaction->Run compact. ...
Select startup.bat->Test Run.
Select Chainloader->Test Run.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I recently purchased an Inspiron 15 7559, with a gtx 960m. I am currently toying with the idea of an egpu setup for it. But it seems i need a NGFF Version like pictured. Just curious if anybody has had any luck getting this setup on a dell inspiron 15 7000 gaming laptop working or not?

Capture5.PNG

 

this is what im working with underneath 

3P9A4785.JPG

Edited by MrNightman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

I bought a cheap mPCIE to PCIE adapter on ebay some time ago. I plugged it into my Samsung R530 along with a HD5770 and it worked right away. But I couldn't use 4 GB of RAM and couldn't get the DSDT-override to work. So I let it rest for some time.

Now I'm giving this another go and this time the GPU isn't detected. Neither by eGPU-Setup not by Windows. I tried plugging while sleep and after BIOS but nothing works. Also the fan of the card isn't spinning but the plug for the fan has between 10 and 12V. So I guess the card is powered. The card also gets a bit warm.

When I hotplug the adapter the Laptop goes blank or shuts down or nothing happens. Taping pin 22 doesn't do a thing.

 

The only thing that changed is a new processor. It was a T3100 Dual-Core and it is now a T9300 Core2Duo. But I don't think this is the reason it fails to detect.

 

I've ordered a new adapter of ebay but it will take some time to arrive. In the meantime, does anybody have another Idea?

Edited by rasie
BTW: The card is working perfectly on my desktop PC. I also tried a Geforce GT 730 which isn't detected either.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys! I just builty egpu setup with a Dell Inspiron 15-5557 and a RX 580 4gb. I disconnected my WLAN card that was on the ngff slot connected to the root port #5.  

 

But I have an issue: My graphics card needs a maximum speed of 8gt/s,but the root port #5 is being shown as maximum speed 2.5gt/s (note that this is the speed of the port, not the egpu or cable, which have 5gt/s)

 

My root port speeds (hw64) are the following:

 

Intel Skylake-U/Y PCH - PCI Express Root Port #0 [A1/C1]: 8gt/s (PCI Express 3.0)

 

Intel Skylake-U/Y PCH - PCI Express Root Port #1 [A1/C1]:
8gt/s (PCI Express 3.0) (dgpu gt 930m)

 

Intel Skylake-U/Y PCH - PCI Express Root Port #5 [A1/C1]:
2,5gt/s (PCI Express 1.0) (RX 580!)

 

Intel Skylake-U/Y PCH - PCI Express Root Port #6 [A1/C1]:
2,5gt/s (PCI Express 1.0)

 

I read somewhere that it is possible le to alter the speed of these ports in the bios, but since I changed my partition to mbr in order to be able to install the DIY EGPU SETUP 1.3, I've been unable to load uefi bios in my Dell system. 

My Dell bios version is Dell Inc. 1.1.7, 23/02/2016. 

My bigger dream is to change this root port speed to at least PCI 2.0,which supports 5gt/s, which is the maximum my egpu adapter can handle. (Gdc exp beast 8.4d,pci 2.0 @5gt/s)

 

Would that be possible? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

is it possible to using external gpu using thunderbolt 2 with laptop ASUS G751JT notice that it have discrete gpu

i need to using two card first internal gpu with linux  and second external gpu with windows 10 with external monitor :)

finally as i plans to using it with Akitio Thunder2 PCIe Box but i afraid that not working or not compatible before i buy all stuff and requirement like psu etc.

waiting for answers pm me please.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello anyone here How fixed Whitelist in laptop Acer Aspire 4752 ?? im use setup 1.35 but cannot work , please answer

Share this post


Link to post
Share on other sites

I realize that now that I might have been a little hasty in buying a DIY setup =). I just want to see if I can get at least some performance out of it but maybe thats not possible?. Right now I can allocate 128mb of pci space to it in setup 1.x but it runs like crap and is outperformed by my dGPU.

If i try to deprioritize my dGPU i can allocate 512mb of space but when i try to chainload it just gives me a blank prompt until i reset. And I cant remember what I did but i managed to allocate 512mb of space and boot up in 256 colors which i think is the "iGPU" taking over. Should i be looking at buying a suitable laptop instead or is there something i can do here?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.