Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Tech Inferno Fan

eGPU experiences [version 2.0]

Recommended Posts

I just recently bought an PE4H-EC060A module V3.2 and paired it with Gigabyte GTX 660 and it's working great. Plugged it in, installed drivers and voilà.

X220, i5-2520M, 8GB, SSD

~18500p in 3dmark06

http://www.3dmark.com/3dm06/17572649

~5200p in 3dmark11

http://www.3dmark.com/3dm11/8208499

But has someone tried a Quadro K2000 (or K600) setup? I bought the GTX660 on the assumption that it beats K600 in specviewperf 12 (based on a test - SPECviewperf® 12 - GPU Scores | PC foo), but I can't even come close to those numbers.

The K2000 and GTX650 are both GK107, is there a chance of "error 12"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Are you powering the PE4L with 5V via usb (besides the AC-adapter for PCI-slot)? (like this dude)

2. You don't happen to have a desktop pc to check your GPU?

3. If you read on the adapter, does it say 12v 8A, just so the seller didn't just send you a ~80W 19.5V adapter or something?

4. Also, do any led on the PE4L light up when connecting the ac-plug?

The reason I really don't think you could have fried something is because the PE4L wants 12V (and 5V) and your GPU wants 12V, so if the AC-adapter is rated 12V you can't really burn something. The only thing logical test left for you now is of course to power your PE4L and GPU from a desktop PSU using floppy cable, SWEX and 6pin PCI-E power.

The result would then reveal if your PE4L/GPU are still healthy.

EDIT: Oh and one more thing, some AC-adapters seem to have a remote/connect handshake pin that requires GND to power on. This could be elaborated on later!

Oh wait, so the PE4L has to be powered by an additional 5V USB power supply? That's probably it ...

Unfortunately, I don't have a desktop on me at the moment, so I can't test it. But I'll try to borrow one if this doesn't work.

As of right now, the PE4L lights up when connected to the laptop via EC without the graphics card in the PCIe x1 slot and with the switch on "2-3" (PCIe x2/4/8/16 mode).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oh wait, so the PE4L has to be powered by an additional 5V USB power supply? That's probably it ...

Unfortunately, I don't have a desktop on me at the moment, so I can't test it. But I'll try to borrow one if this doesn't work.

As of right now, the PE4L lights up when connected to the laptop via EC without the graphics card in the PCIe x1 slot and with the switch on "2-3" (PCIe x2/4/8/16 mode).

No actually the PE4L shouldn't have to have a separate 5V, but you never know it sounds like your gpu takes more power than stated.

Please report back as soon as you tested!

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi.If I open wrong place,Im sorry but.I need to answer hurry.

I have a laptop,

ntel® Core™ i7-4700MQ 4-Cores; 6MB L3; 2.40GHz > 3.40GHz; 47W; 22nm

Chipset Intel® HM86 Express Chipset

VGA 2GB GDDR3 nVIDIA® GeForce® GT750M 128-Bit DX11

Ekran Boyutu 15.6" Full HD ( 1920 x 1080 )

Bellek 8GB (1x8GB) DDR3L 1600MHz SODIMM

mSATA Slotu 1x mSATA SSD Slotu

120gb ssd

802.11n Wi-Fi; IEEE 802.11a/b/g uyumlu Bluetooth 4.0

Ihavent got any express card and thunderbolt

High Power Plus Serisi 500W 80+ (HPC-500-G12S+)WTS PSU HIGHPOWER HPC-500-G12S 80+ 500W | Kaskus - The Largest Indonesian Community

SAPPHIRE HD 5830 Xtreme 1GB GDDR5 http://www.sapphiretech.com/presenta...id=1153&lid=1#

so I want to buy express extender card.there are two option.

1.PE4L-PM060A v2.1b (PCIe to Mini Card adapter) (PE4L-PM060A v2.1b (PCIe to Mini Card adapter) - M-FACTORS Storage)

2.EXP GDC Laptop External External PCI-E graphics card Mini PCI-E Set ATX(EXP GDC Laptop External External PCI E graphics card Mini PCI E Set ATX-in Laptop Docking Stations from Electronics on Aliexpress.com)

which one must I buy it.Which one is İt best choice?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@stalker8 - it'll be hard to find an opinion on whether to buy this or that on this forum as the moderators and top contributors provide scaling analysis in the sticky threads.

That being said, I don't know of anyone that has tired or provided benchmark analysis of the EXP GDC solution. However, their product looks newer and many are eagerly awaiting feedback before buying. It's pretty inexpensive - why not try the EXP GDC and help the forum out with feedback?

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm HD 5830 AMD card?

Not sure what kind of implementation you might need to do in order to have it running.

Ask @Tech Inferno Fan.

My advise: Don't buy anything before having this checked!

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm HD 5830 AMD card?

Not sure what kind of implementation you might need to do in order to have it running.

Ask @Tech Inferno Fan.

My advise: Don't buy anything before having this checked!

do you think useless with hd 5830? performans pass than gt750m enough for me now.after that If I can this system,I will buy better graphics card

Share this post


Link to post
Share on other sites
do you think useless with hd 5830? performans pass than gt750m enough for me now.after that If I can this system,I will buy better graphics card

To be honest I don't think you will gain much at all.

AMD + PE4L2.1b/EXP GDC will only give a PCI-e 1.2 link, whilst NVIDIA cards have the benefits of utilizing Optimus Compression => 1.2opt link.

See 5830 vs 750M for comparison.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alright guys. Even with help from angerthosenear - we couldn't find a solution.

My laptop absolutely wont detect the PE4l and its infuriating now.

Final resort suggestions?

Im thinking about sending the PE4L back.

Share this post


Link to post
Share on other sites
do you think useless with hd 5830? performans pass than gt750m enough for me now.after that If I can this system,I will buy better graphics card
To be honest I don't think you will gain much at all.

AMD + PE4L2.1b/EXP GDC will only give a PCI-e 1.2 link, whilst NVIDIA cards have the benefits of utilizing Optimus Compression => 1.2opt link.

See 5830 vs 750M for comparison.

Pretty much this, I can't see the HD 5830 being much of a gain over the GT 750M unless you are doing stuff like CAD work or encoding or something that benefits from having more cores and isn't overly bandwidth sensistive. Your GT 750M would probably be much better if you are gaming. You might be able to OC your GT 750M nicely too.

The GT 650M (same core as the GT 750M) OC's really well.

NVIDIA GeForce GT 650M video card benchmark result - Intel Core i7-3820QM Processor,Alienware M14xR2

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alright guys. Even with help from angerthosenear - we couldn't find a solution.

My laptop absolutely wont detect the PE4l and its infuriating now.

Final resort suggestions?

Im thinking about sending the PE4L back.

I'm really sorry for you. Please if you have the occasion to test your gpu on a desktop or the PE4L with another GPU to determine what hardware can be faulty. It's a painful process but we need to investigate all possibilities.

  • Thumbs Up 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
To be honest I don't think you will gain much at all.

AMD + PE4L2.1b/EXP GDC will only give a PCI-e 1.2 link, whilst NVIDIA cards have the benefits of utilizing Optimus Compression => 1.2opt link.

See 5830 vs 750M for comparison.

Pretty much this, I can't see the HD 5830 being much of a gain over the GT 750M unless you are doing stuff like CAD work or encoding or something that benefits from having more cores and isn't overly bandwidth sensistive. Your GT 750M would probably be much better if you are gaming. You might be able to OC your GT 750M nicely too.

The GT 650M (same core as the GT 750M) OC's really well.

NVIDIA GeForce GT 650M video card benchmark result - Intel Core i7-3820QM Processor,Alienware M14xR2

hıım ı understand hd 5830 not good this system.so which one do you suggest PE4L-PM060A v2.1b (PCIe to Mini Card adapter) or .EXP GDC Laptop External External PCI-E graphics card Mini PCI-E Set ATX.and what should I buy graphics card for good result?

Share this post


Link to post
Share on other sites
@jacobsson @angerthosenear hıım ı understand hd 5830 not good this system.so which one do you suggest PE4L-PM060A v2.1b (PCIe to Mini Card adapter) or .EXP GDC Laptop External External PCI-E graphics card Mini PCI-E Set ATX.and what should I buy graphics card for good result?

Personally I'd buy the EXP GDC v6.0 (ask the seller for the v6.0) and a GTX670.

  • Thumbs Up 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Personally I'd buy the EXP GDC v6.0 (ask the seller for the v6.0) and a GTX670.

Hey, how's the review going?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sooo - I just ordered the EXP GDC as well. Just to test it out. I also have a GTX 670... haha

I'm wondering whether you can use a Thunderbolt to hdmi cable as opposed to the expresscard to hdmi and how that'll work... What do you think???

PS: I guess I should have asked before ordering, but if it doesn't work, I'll try to offload the EXP GDC to someone.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sooo - I just ordered the EXP GDC as well. Just to test it out. I also have a GTX 670... haha

I'm wondering whether you can use a Thunderbolt to hdmi cable as opposed to the expresscard to hdmi and how that'll work... What do you think???

PS: I guess I should have asked before ordering, but if it doesn't work, I'll try to offload the EXP GDC to someone.

Naah, that sounds like putting propellers on a submarine. Don't you have a mPCIe port you can use?

If so you should be quick to tell Cloud Hero (the seller) to send you the mPCIe-version instead!

Than again @Tech Inferno Fan could prove me wrong?

Share this post


Link to post
Share on other sites

New idea that I'm cooking up here, but I'm going to need some community help...

I only need a PCIe backplane that accepts a x4 input signal and transmits to a x16 or x8 PCIe Gen2 or Gen 3 slot. Something really similar to this backplane from Trenton systems. The aforementioned Trenton backplane is a "legacy" backplane, which I'm assuming has lower bus speeds and utilizes Gen1 PCIe.

There's a lot of really inexpensive server backplanes from HP, etc. which makes this very interesting.

I've been googling this entire week, trying to find a backplane with these characteristics:

- input is female x4 Gen2/3 PCIe slot (not PCI-x)

- output is x8 &/or x16 (can fit x16 card) Gen 2/3 PCIe

- powered by ATX or whatever (doesn't really matter the power source as long as it doesn't use up one of the pcie 6pin+2 plugs)

- hopefully small form factor but willing but I'm not too fussy

- inexpensive!!! I found the perfect backplane at OSS, but it costs +$165 not to mention tax and shipping, etc. (ridiculous price for a backplane)

If any has one of these lying around or has connections, please let me know! This could be a real coup for the eGPU vision/project.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am using a PE4H and a GTX 560 ti with a Lenovo x230. I connected it, it saw the device as the standard VGA, I installed drivers and it now shows up as a GTX 560 ti. No matter what I do (uninstall its driver, uninstall both it and my intel HD 4000 multiple times) I cant get anything to show up on my external monitor...Anyone have any ideas?

UPDATE: Now I got it to work on my external but not my internal...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hey has anyone had issues with Chrome? The Nvidia drivers are hard-coded to use the iGPU for Chrome, which produces horrible performance for me (Intel HD Graphics can't cope at 1920x1080). Firefox and IE are fine. I've tried renaming the exe to bypass Nvidia, but it lags all the same. Tried Chromium too.

Has anyone found a solution to this? Things are slightly more tolerable since I switched to a 1680x1050 panel, but Chrome is still prohibitively slow on the eGPU for basic text rendering. Has anyone found a solution? God forbid I have to use IE or something.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Has anyone found a solution to this? Things are slightly more tolerable since I switched to a 1680x1050 panel, but Chrome is still prohibitively slow on the eGPU for basic text rendering. Has anyone found a solution? God forbid I have to use IE or something.

Could you make a screen capture for us to see your problem?

I remember having these issues when my EC wasn't pushed all the way in the slot -> causing bad 1.2opt link

Also: I wish everybody that has implemented an eGPU could update their signature, so I this case I could check your specs etc. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys, I am having a weird problem.....I have an Intel 4000HD integrated GPU along with my eGPU setup (see signature).

Basically, Windows Update under Windows 7 shows both "Intel WDDM Drivers update" and "Nvidia WDDM Drivers update" under the optional update section. I was using my eGPU at the time but I selected both, both downloaded, the Nvidia one installed fine but then the Intel update failed. I thought OK....Maybe it just needs to be the active GPU? So I restart my laptop with my Nvidia eGPU disconnected and try to install the Intel WDDM Driver update but it is still failing :grumpy:

Anyone else had this issue or have troubleshooting suggestions? Is it impossible to install those Intel WDDM driver updates if an eGPU has ever been configured on your machine?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi agen!

Can u help me with the followings:

I am using a lenovo e520 (core i gen 2 i5-2450m, 8gb ram, amd hd 6630m dgpu), with a Nvidia gtx 560 ti egpu and a PE4c v1.2 . At the begining i ignored the dgpu, turned it off, set iGPU + eGPU, and i made a hot reset for my Nvidia card. After these i started my win7, the nvidia driver, doesnt work, my screen is 800*600, and my igpu has an error 43. How can i fix this?

(sorry for my bad english)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi agen!

Can u help me with the followings:

I am using a lenovo e520 (core i gen 2 i5-2450m, 8gb ram, amd hd 6630m dgpu), with a Nvidia gtx 560 ti egpu and a PE4c v1.2 . At the begining i ignored the dgpu, turned it off, set iGPU + eGPU, and i made a hot reset for my Nvidia card. After these i started my win7, the nvidia driver, doesnt work, my screen is 800*600, and my igpu has an error 43. How can i fix this?

(sorry for my bad english)

Sound like you might need Setup 1.x to initialize the eGPU into the PCI-space.

What do you think @Tech Inferno Fan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.