Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
tmash

[TUTORIAL] [4GHz+] Overclock i7 4XXXm(q/h) to i7 extreme conversion Intel Haswell CPU Microcode bug hack

Recommended Posts

Hi, I have mod the n750jv bios to v1 using  UBU_v1_65 and OC to 3.8-4Ghz using ThrottleStop 8.40. However, once reboot the multiplier falls back to 34 and I have to set it  again using ThrotteStop again. I haven't installed XTU. Any idea to make the multiplier persistence so that I can flash back the lastest MC? Also what is v00? UBU_v1_65 only has v1 to v21. Thanks in advance!.:angel:

n750jv.JPG

Edited by ahnic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi i saw this thread and decided id partake cuz i have a laptop with the same cpu i rehauled. It had a i3 but when i saw this i got a i7 4700mq 4 150$ and put it in with liquid metal 66c full load @3.6ghz all cores -90mv core. I also got a rx480 egpu im using with it and the cpu is being power limit throttled 24/7. My laptop is a toshiba satellite c55t-a5102.

 

My weakest link is cpu and i wanna adjust bclk and dump/edit bios but idk what software to use for my mobo as its a custom system and dont know what is locked down. Any advice or help will be deeply appreciated. I bought this cpu specifically 4 this thread so im dedicated balls to the wall we gun melt sum sht

Edited by chase.rowland
Also i wanna mention some interesting info, the lower the offset voltage the higher your minimum clock will be too. -150mv= 3.1-3.6 -115=3.0-3.6. -90= 2.9-3.6. Ps, bios type is insyde bios

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guys I want to try it, I have an intel 4700MQ, is safe to do? 

 

Thnks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok guys I can do it from my bios? I have prema mod bios

 

Ty

IMG_20180321_123702678_HDR_opt.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's interesting to see this thread.

 

My 4700MQ ES is able to clock up to 80x due to the really alpha version of microcode.

 

However, the CPU self is awful to OC. 35x @ 1.10v is already comsuming 60+ Watts.

 

Edited by showgood163

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2016/3/31 at 2:03 AM, tmash said:

Intel Stock microcode has a Turbo multiplier bin glitch that allows unlimited multiplier increase, I used prema's bios and removed a cpu microcode update to let the cpu run the stock glitched microcode. I will share the bios file, use it at your own responsibility and if you know what you are doing.

 

Is it possible to OC in the BIOS with this stock microcode and enter OS (WIN7 / Linux) with the latest microcode?

 

Newer microcode contains critical security fix.

On 2018/3/22 at 1:45 AM, Dexter10 said:

Ok guys I can do it from my bios? I have prema mod bios

 

Ty

IMG_20180321_123702678_HDR_opt.jpg

 

After you flashed the modded BIOS file, yes, you can OC with this BIOS.

 

I'm using prema BIOS, too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Works great on my y510p with 4700MQ. Bios 2.07.

 

image.thumb.png.ccd593adc626501d0e4df43357dd67bd.png

Found my sweet spot with 3.7Ghz on all cores OC and no voltage offset. Power consumption is 50W when all cores stressed.

 

I was able to achieve 4.1Ghz on 2/4 cores stressed. which is plenty useful for playing single threaded games. I could go 4.1 all cores but it would fluctuate due to power throttling.

image.thumb.png.be197bf553e823f88fa2232bef906080.png

 

As for the cooling, Liquid metal did the trick with temps staying mid 70s.

 

image.png.8fb1ec9ad325b577ecbd2da2ce60731a.png

 

 

Was able to hit 4.4Ghz with +230mV core and 0.05 Vccin. however, power throttling at 56-57W kept dropping frequencies back to 3.4Ghz so its kinda useless.

 

Anyways, ty for the guide. this is pretty much a free upgrade that matches my other 7700hq machine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi. I really need some help. I am trying to this method on a desktop mobo to be able to get more performance from an i5 4590. The issue is that when I extract files 1 and 3 with Uefi Editor and proceed to use the HexEditor to modify them, it's completely different from what your screenshot shows and I am scared to screw things up and brick my motherboard and make my PC unusable ever again.

 

Here is the BIOS file that needs the mod to allow CPU overclocking: http://www.mediafire.com/file/z6ppd2lf4n8opq9/7817v67.rar/file

I hope someone can give me a hand.

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey first of all i have a barebone from msi MS-1492. My bios version is american megatrends bios  E14921G6.30H , 05/08/2013 . I have a gtx 760m and i7-4700 mq.
Im having a problem with him because every time that i stress my cpu it doesn't cross the frequency base of 2.4... As soon as i stop stressing the cpu the frequency goes up to 3.2-3.4 GHZ. So if i see a movie or i play some games my cpu doesn't give my full speed. And even if its a question of temperature can't it at least give 3ghz? i think would make a diference while gamming... I saw this topic, and although its from years ago I would like to know what can i do to put my cpu giving a bit more not overclock it until 4ghz but stabelize it at 3hz at least?

Obs: What temps you managed to get with i7-4700mq runing at that speed < 4Ghz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, johnbiggle said:

Hey first of all i have a barebone from msi MS-1492. My bios version is american megatrends bios  E14921G6.30H , 05/08/2013 . I have a gtx 760m and i7-4700 mq.
Im having a problem with him because every time that i stress my cpu it doesn't cross the frequency base of 2.4... As soon as i stop stressing the cpu the frequency goes up to 3.2-3.4 GHZ. So if i see a movie or i play some games my cpu doesn't give my full speed. And even if its a question of temperature can't it at least give 3ghz? i think would make a diference while gamming... I saw this topic, and although its from years ago I would like to know what can i do to put my cpu giving a bit more not overclock it until 4ghz but stabelize it at 3hz at least?

Obs: What temps you managed to get with i7-4700mq runing at that speed < 4Ghz ?

 

Welcome to the world of CPU throttling and not able to reach advertised speeds. Now, there can be many reasons to throttle. You have not given any info or screenshot on what exactly is happening. Use cpu monitoring programs to figure it out (search, there are plenty of guides out there).

 

Lastly, if your CPU is throttling (which it is) and it cannot even run at stock turbo speeds, then this guide won't help you at all. 

 

PS. I have managed to to stay at 4.2 GHz at 90C (cinebench R15 with cooling mods). It is not worth it in my case as there are other throttling mechanisms (current limit) which reduces the speed independent of temperature/power. I use 36x for daily tasks/games (no throttle) and 42x only for benching.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, intruder said:

 

Welcome to the world of CPU throttling and not able to reach advertised speeds. Now, there can be many reasons to throttle. You have not given any info or screenshot on what exactly is happening. Use cpu monitoring programs to figure it out (search, there are plenty of guides out there).

 

Lastly, if your CPU is throttling (which it is) and it cannot even run at stock turbo speeds, then this guide won't help you at all. 

 

PS. I have managed to to stay at 4.2 GHz at 90C (cinebench R15 with cooling mods). It is not worth it in my case as there are other throttling mechanisms (current limit) which reduces the speed independent of temperature/power. I use 36x for daily tasks/games (no throttle) and 42x only for benching.

For exemple this is before running bench https://ibb.co/FXS6Vwd
And this is after running bench you can see that i get a decrease of my cpu performance:
 https://ibb.co/99kKQF8 with balanced mode in power options.
 https://ibb.co/dcmPSZs with maximum performance.
I just saw this now that i seem to get better results with balanced mode in power options that in maximum performance. What is going on here?
Btw it can't be maximum performance fault because it is all in maximum. Includding cpu max and min performance are both at 100%


Here is also prints i took runing pc in maximum performance to show you my hw monitoring:
https://ibb.co/PZv66gC
https://ibb.co/Gp7g2hL
https://ibb.co/wN8BwxC
https://ibb.co/0Q3VYsb
 

Edited by johnbiggle
completing the sentence

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/8/2019 at 11:50 AM, intruder said:

 

Welcome to the world of CPU throttling and not able to reach advertised speeds. Now, there can be many reasons to throttle. You have not given any info or screenshot on what exactly is happening. Use cpu monitoring programs to figure it out (search, there are plenty of guides out there).

 

Lastly, if your CPU is throttling (which it is) and it cannot even run at stock turbo speeds, then this guide won't help you at all. 

 

PS. I have managed to to stay at 4.2 GHz at 90C (cinebench R15 with cooling mods). It is not worth it in my case as there are other throttling mechanisms (current limit) which reduces the speed independent of temperature/power. I use 36x for daily tasks/games (no throttle) and 42x only for benching.

Also my ac-adapter gets very hot when im playing games, like very hot can't barely touch it....

Share this post


Link to post
Share on other sites

how you did get this without overheating ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mine is 4710mq, M17x R5, BIOS is latest A16.

but....looks like so many different.

Did u know ? bro

1673882645_QQ20191102235704.thumb.png.64caf8cde3e89801ce76ff57992bcc7f.png72654124_QQ20191102235752.thumb.png.a28379155aaa77ca0a8ee03e5213a104.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/15/2016 at 8:48 PM, kraankop said:

Hey I am using a P375SM clevo and I am trying this.  You say to select length 5000 but the image shows only a selected length 218 am I missing something?

Also when I try opening the file with mmtool the app will stop working and this is for either bioses.

 

EDIT: I got the stock bios and now mmtool works I think i got this now 4 entries show up in mmtool and 2 gone the once I wanted gone :P. Is this worth the risk? hihi

 

Hey just wondering how you went with the p375sm, I'll be trying it myself over the next couple of days.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Dr_Cachetes
      Hello everyone, it is 2020 and i've been looking literally EVERYWHERE for a modded vBios for an Asus G751jy (980m 4gb) to unlock voltage control above 25mV, can someone help me?
      I've seen people have been linking the mod so here's mine, latest 213
      GM204.rom
    • By Klem
      Hi,
      In this thread you can post your requests for AMD-V unlock on ACER E5-553G and same laptops with AMD CPU's, for example Acer Aspire E15, Acer Aspire E5-523G, Acer Aspire E1-522, Acer Aspire E1-420, Acer Aspire E5-421, Acer Aspire V5-123, and etc.
       
      Now we can unlock  AMD-V function for virtualization support. In general, this method described in the article on this link: http://www.geektech.co.nz/how-to-unlock-...enovo-y700
      This way requires Windows as a system because  some tool works only in Windows.
       
      Download this tool: https://drive.google.com/file/d/0B4NHIBM...RtQXM/view
      Extract the archive H2OUVE.rar directly on the Desktop and copy the H2OUVE folder directly on the disk C:\
      Then run the Command prompt as Administrator and execute these commands:
      cd  \
       
      cd  H2OUVE
       
      H2OUVE.exe   -gv   vars.txt

      After each command press the Enter button.
      After that, you'll have the file "vars.txt" in H2OUVE folder.
      Post here this file "vars.txt" or upload it to any fileserver and  send me the link.

      For reference, here's the EFI-table with available settings for this notebook: https://drive.google.com/open?id=0B4NHIB...WI4LW14bE0
      And here's the setting that needs to be changed:
      0x1C40B             Setting: SVM support, Variable: 0xEE {05 91 54 02 55 02 54 00 34 12 EE 00 00 10 00 01 00}
      0x1C41C                 Option: Disabled, Value: 0x0 (default) {09 07 27 00 10 00 00}
      0x1C423                 Option: Enabled, Value: 0x1 {09 07 28 00 00 00 01}
    • By BAKED
      BAKED BIOS FOR TM, KM, DM, P6, P4 SERIES WITH MOST MENUS AND OPTIONS UNLOCKED PLUS OTHER MODIFICATIONS
       
      NEW:
      I HAVEN'T BEEN ACTIVE IN A WHILE BUT I MIGHT FIND SOME TIME SOON TO WORK ON AND RELEASE NEW MODS.
      I STARTED WORKING ON V3.0 A WHILE BACK WHICH WILL INCLUDE UPDATED UEFI DRIVERS, MICROCODE, BIOS SCREEN SHOT SUPPORT AMISCE SUPPORT(For some models) PLUS MORE. 
      ALL TM, KM AND DM SERIES ARE V2.0 AND NOW HAVE WINDOWS FLASHER INSTEAD, JUST EXTRACT AND RUN FLASH.BAT
      WARNING! BIOS FLASHING IS RISKY SO MAKE SURE YOU KNOW WHAT YOU'RE DOING BEFORE PROCEEDING. 
      FLASHING THE WRONG BIOS OR INTERRUPTING THE FLASHING PROCESS WILL BRICK YOUR SYSTEM! 
      USE AT YOUR OWN RISK!
      TM, KM AND DM SERIES
      P6 AND P4 SERIES
      INSTRUCTIONS
       
    • By qamar198
      Hello Everyone,

      I am trying my Sager NP 9377 to get to work but to no avail. NO POST, NO DISPLAY.
      in short>> powering on laptop causes fans to run at full speed after 10(cpu only) + 10 (now both cpu+gpu) with Caps Lock + Num Lock + Scroll Lock LEDs blinking, continuous 1 second beep, repeats for one minute with 1 second in between, then laptop shuts down.

      IN DETAIL
      System Specs are i7 4810mq 8gb gtx 880m SLI variant (though my laptop has other GPU Slot empty so only singular 880m running) 120 Hz display.

      The Problem
      > if i take out the battery and plug in AC only, the power light comes on ORANGE
      if both battery is connected, then i have both power and battery light ORANGE
      and if only battery is connected then of course laptop is waiting for me to press the power button
      but in all 3 cases the following happens
      > Pressing the power button brings laptop to some signs of life, power LED turns green, both the CPU and GPU fans have a very quick jerk but does not spin., keyboard lights up with Blue Backlight (dont know if this is relevant or not), HDD activity light starts to blink showing HDD access maybe (even when hdd is removed)
      > Display remains blank (i dont even sense the display backlight being on)
      > HDD activity light sometimes goes off after only 1-2 seconds, sometimes shows rapid blinking/activity for 4-5 seconds
      > both fans remain off (i removed back cover to check this)
      > after about 10 seconds or so, the CPU fan spins up (speed is normal, just like when using the laptop in IDLE)
      > after 10 more seconds have passed, the CPU fan seems to be turning off for a split second then both the CPU and GPU fan turn on full speed with a lot of noise.
      > Caps Lock, Num Lock and Scroll Lock LEDs all blink together with single beep for about 1 second, repeats beep with 1 second in between.
      > goes on for about 1 minute then laptop shuts down.
      > forcing the fans to spin down using FN+1 key makes them spin back up to full speed after a split second (dont even know why i tried this one -_-)

      What I Have Tried So Far
      > EC and Bios Reset (take out battery, disconnect AC Adapter, disconnect CMOS Battery, Press Power Button for upto 30 seconds)
      > Change Ram and check all available slots
      change/remove HDD
      > Repaste CPU/GPU and clean out fans
      > Checked GPU...... Flashed the 880m in this Sager with MSI vBios and tested it in a MSI Gt70 2PC i have, gpu ran fine, tested with FurMark, AC Odessey, Ghost Recon Wildlands for over an hour (unfortunately the cooling in my MSI is not good enough it already runs hot, and this 880m causes thermal throttling as well as power limit throttling sometimes). Reflash 880m with original Clevo vBios and put back into the Sager, still no boot, same results as before.
      > Checked the CPU..........checked the 4810mq in the MSI GT 70 which worked fine, as well as tried the 4810mq from the MSI in the Sager, still no boot.
      > Suspected bad GPU fan connection......therefore forced both fans to full speed as soon as i press power button (using FN+1 Keys) and both fans turn on full speed, same results.
      > tried charging the battery to the max before turning on on battery only, same results.

      >>------- The laptop has had some random shutdowns in the past too during gaming but would turn back on fine after waiting for 10 mins or so, then i sold it to some guy who brought it back to me the next day saying that it just turned off during gaming and wont turn back on, i returned his money, did all the troubleshooting above to no avail. then i finally put it aside to wait until i get some other system in which i can test the CPU and GPU.
      Then one day i turned it on (after leaving it untouched for a couple months), same results as above, i decided to try once without battery and it Freakin Turned ON!!!, used it for a couple days without battery, played a few games (thermal throttling was observed here and there), but then this happened again and this time it seems permanent . And now i have not only repeated all the steps above but this time also checked the CPU and GPU in the MSI GT70 too. ------------<<


      Some Observations
      > touching the CPU heat pipes feels warm, but the GPU heat pipes are colder (GPU never even booted?). dont know if this is normal or not.
      > i replaced one of the capacitors near the CPU once, but i did use the laptop for quite a while after that without any issues.
      > my Idle temps were always below 40c for both CPU and GPU, so an overheat warning as soon as laptop is powered on seems unlikely (false overheat warning?, but GPU does not even seem to be detected/ booted as heat pipes remain cold to touch), also i repasted the CPU and GPU multiple times.
      > The guy who sold me the laptop told me that the power adapter was originally a Dell, and it was modified to use with this Sager by replacing the cable with a 4-Pin one from a Toshiba (same pinout as the Sager), but then again i have used this laptop for quite a while on the same adapter.
      > From day 1 of having this laptop, some keys on the keyboard (w, s, t, c and numpad 4) did not work 99% of the time. pressing really hard on any one of them sometimes made ALL of them work for a while. any thoughts on this issue?? (even if its unrelated).

      So what seems to be the issue here?
      GPU not detected ?, False temperature alert?, Bad fan?.
      Any help towards resolving this will be greatly appreciated.
      Thanks in advance .
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.