Jump to content
SmellyLlama

[m17x R5] New 970m installed - Clock speed low

Recommended Posts

Hi everyone,

 

hopefully someone can help.

 

I have successfully (to a fashion) installed a new 970m in my laptop, it is discovered in the BIOS and Device Manager. The card seems to run, I can see it in GPU-Z and the temperature and clock speeds are displayed in GPU-Z. Windows 10 installed the driver on it's own and I modded and installed the latest NVIDIA driver 361.43.

 

I'm seeing a low score (lower than my 860m) in 3Dmark and a lower clock speed (540Mhz) instead of what I would expect (somewhere around 900). Guessing I need to install an earlier driver, the optimus switching isn't working on the FN+F5, but I'm not sure which driver to choose as the older recommended one doesn't show in the NVIDIA search. 

 

 

i7-4710MQ

16GB DDR3 PC3-12800

480 mSATA

256 SSD

ST500 Hybrid SSD

BIOS version A14.

 

I've attached a screenshot from 3Dmark for reference. Anything else I can supply to help?

 

Cheers

GPU_Comp.JPG

Edited by SmellyLlama

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/10/2016 at 9:12 PM, SmellyLlama said:

Hi everyone,

 

hopefully someone can help.

 

I have successfully (to a fashion) installed a new 970m in my laptop, it is discovered in the BIOS and Device Manager. The card seems to run, I can see it in GPU-Z and the temperature and clock speeds are displayed in GPU-Z. Windows 10 installed the driver on it's own and I modded and installed the latest NVIDIA driver 361.43.

 

I'm seeing a low score (lower than my 860m) in 3Dmark and a lower clock speed (540Mhz) instead of what I would expect (somewhere around 900). Guessing I need to install an earlier driver, the optimus switching isn't working on the FN+F5, but I'm not sure which driver to choose as the older recommended one doesn't show in the NVIDIA search. 

 

 

i7-4710MQ

16GB DDR3 PC3-12800

480 mSATA

256 SSD

ST500 Hybrid SSD

BIOS version A14.

 

I've attached a screenshot from 3Dmark for reference. Anything else I can supply to help?

 

Cheers

GPU_Comp.JPG

 

a score of 900? you should in Fire Strike be getting around 6000 - 6700 it's a wide gap but it should sit somewhere in between their influenced by different driver versions. What was your actual score? once the benchmark has finished click view online and see what the score was, at that point we can then look at things like driver versions, throttling and what not. (I'm currently trying to find the best driver for this now as well) 

 

<--Update-->

 

Ohhhh I see what the problem is, your core clock is 540 instead of 1038, chances are you've not right click the battery icon then clicked power options and then selected high performance. Balanced or power saving will throttle your core clocks. 

Edited by MrSweet1991

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, MrSweet1991 said:

 

a score of 900? you should in Fire Strike be getting around 6000 - 6700 it's a wide gap but it should sit somewhere in between their influenced by different driver versions. What was your actual score? once the benchmark has finished click view online and see what the score was, at that point we can then look at things like driver versions, throttling and what not. (I'm currently trying to find the best driver for this now as well) 

 

<--Update-->

 

Ohhhh I see what the problem is, your core clock is 540 instead of 1038, chances are you've not right click the battery icon then clicked power options and then selected high performance. Balanced or power saving will throttle your core clocks. 

 

Hi MrSweet, I sorted this out in the end here's the info from another longer post..

 

SOLVED: after a LOT of mucking about with drivers and modded files I think it was a failed install of Alienware's On-Screen Display. It wouldn't install or uninstall and kept giving me odd error codes. I manually cleaned all the entries from the registry by searching for "on-screen" and deleted folders or keys where necessary. After a reboot the software installed properly and now the benchmarks are looking goooood...

 

http://www.3dmark.com/compare/fs/7101078/fs/7242613

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad to see you sorted it out, I'm getting a score of just 6k where typically it should lie between 6400 and 6600 or so I think. I don't even have OSD installed..  To the drawing board I think and then when I solve that I think I'll flash SVL7 s vbios...  Have you thought about flashing your vbios or happy with it how it is? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 27/01/2016 at 5:01 PM, MrSweet1991 said:

Glad to see you sorted it out, I'm getting a score of just 6k where typically it should lie between 6400 and 6600 or so I think. I don't even have OSD installed..  To the drawing board I think and then when I solve that I think I'll flash SVL7 s vbios...  Have you thought about flashing your vbios or happy with it how it is? 

 

I flashed the vBIOS before I got it working. I'm not really sure what it's done or if it's made any improvement. The OSD was what was messing up my graphics switching i.e not switching at all.

Have you used the nvidia inspector to see whether your card is throttling up fully to P0? Mine was stuck at P8.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Adomis63
      Hi guys,
       
      I'm sorry for making another thread just for this but I really wanted to pick your brains on this!
       
      I have an m15x with a 770m running windows 7 and everything works. Rock. Solid. I'm pretty happy with it. Since windows 7 is on it's way out, I would like to upgrade to windows 10. Now I've looked into it before and had a really hard time getting the 770m to behave nicely and had all these issues with green/yellow/pink screens and I remember it being a miracle I got it to work on 7 as good as it does.
       
      My question is how well does the 970m install vs the 770m - particularly on windows 10? I would buy it in a heartbeat if it makes the install less tedious with the colored screens and all that. Especially if all the functions work on it! I have been searching the internet and I cannot find nearly as many problems with the 970m as I could with the 770m, or am I just  not looking in the right places?
       
      Thanks a million!
    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo Y50-70, Lenovo Y70-70, Lenovo Z50-70, Lenovo Z70-70, Lenovo G50-70, Lenovo G70-70.
      If someone wants upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, or unlocked vbios for overclock NVIDIA card, then you can post your request in this thread. Also, if you have a problem with fan pulsating/clicking on any modified bios then you can post your request in this thread.
       
      The flashing procedure include two steps:
      1.  Flash main system bios.
      2.  Flash EC firmware.
    • By Psycha
      Hello, I'm on an alienware m17 r4 and am trying mod my vbios for a 970m 3GB msi. I've managed to get the max boost with an increase in voltage, however I believe my voltage settings maybe unstable. When attempting to load programs capable of high gpu usage capabilities, the gpu begins to become pretty unstable. would anyone be able to provide assistance? I have both my edited and original roms as well.
       
      *update
       
      I'm not sure how to delete this thread but disregard this please. I've figured out the issue.
    • By Night
      My laptop doesn't display when I turn discrete mode it work only on mshybrit mode.I plug hdmı cable to pc it display to tv.Gpu z program show no uefi support on 970m(6gb) but  ıt show on intel hd  630 there is no problem about screen ıt justy problen on vbios ı thınk ı cant fınd on ınternet stock gpu vbios  can anybody help for it or to fix this promblem?
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.