Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Sign in to follow this  
Doink

15" ASUS N53SN + R9_390X@4Gbps-mPCIe2 (EXP GDC Beast) + Win10 [Doink]

Recommended Posts

Original Author: doink

Notebook

CPU: Intel Core i7-2630QM

RAM: 4x2GB 1333MHz

iGPU: Intel® HD Graphics 3000

dGPU: Nvidia Geforce GT550m

eGPU: ASUS STRIX-R9390X-DC3OC-8GD5-GAMING

OS: Windows 10 Pro 64bit

EXP GDC Beast

Preparation

Prepare the pcie memory (you have 2 options):

 

  • Mod your bios and then you can disable the dGPU, set your TOLUD to 2.25GB and change the pcie port2 speed to gen1. ( guide )
    - You can disable the dGPU in the unlocked Chipset tab -> System Agent (SA) Config -> Graphics Config -> iGPU Port configuration = Disabled, and set the Primary display to IGFX
    - Chipset tab -> Memory Config -> Max TOLUD = 2.25GB
    - Chipset tab -> CougarPoint (PCH) Config -> PCI Express Config -> PCI Express Root Port 2 -> PCIe speed = Gen1
  • Do DSDT override and you will disable the dGPU from Setup 1.30

- You can change the pcie port speed back to gen2 after everything works.

- Remove your old AMD driver with DDU

- Install Setup 1.30

Disassembly

The wifi mPCIe port is located under the caps lock LED so you have to get rid off the top cover of the case.

Optibay users can cut off the slim part of the bay to get enough space for the hdmi cable.

post-39777-144950011898_thumb.jpg

If you have any problems with the disassembly just follow this video:

Asus done some wierd mPCIe implementation on this notebook so you have to isolate PIN 22 on the GDC Beast mPCIe connector. (more info from sNullp)

You can find the mPCIe pinout here: PCI Express Mini Card (Mini PCIe) pinout diagram @ pinoutsguide.com

I just used electrical tape to solve this problem, luckily the neighbour pins are unused so you have enough space for the *magic*.

If you don't do it your timing on the GDC Beast won't work (no long green light near the switches) and you can't bypass the POST screen hang with egpu connected -> setup 1.3 never detects your eGPU. (windows will after sleep-plug-wake but with error 12 so its a dead end)

 

Set the switches on the EXP GDC to CTD 6s and PTD 14s.

Plug all the cables in and fire up the system.

Wait at the os selection page until the green light goes off and the egpu fans starts to work.

Enter Setup 1.3 and

 

  1. if you used the bios mod you can simply PCI Compact -> igp+egpu
  2. if you done the DSDT override you simply Video Cards -> dGPU off, PCI Compact -> 56.25GB -> igpu + egpu -> force igpu to 32bit

 

Chainload to your os and start windows.

Install the Radeon driver, don't reboot with egpu connected (POST hangs with amd gfx), always do shutdown-restart instead.

If everything goes, no freezes, no random disconencts then try setting the mPCIe port speed to Gen2.

Numbers

3dmark

FIRE STRIKE 1.1: 7719@Gen1 | 8438@Gen2

 

Graphics Score 10412@Gen1 | 11578@Gen2

Physics Score 5903@Gen1 | 6178@Gen2

Combined Score 3116@Gen1 | 3396@Gen2

 

With my dGPU, i get 830 (820/6200/314) points.

SKY DIVER 1.0: 18923@Gen1 | 19766@Gen2

 

Graphics Score: 35536@Gen1 | 38899@Gen2

Physics Score: 6130@Gen1 | 6219@Gen2

Combined Score: 13757@Gen1 |13910 @Gen2

 

CLOUD GATE 1.1: 13164@Gen1 | 15158@Gen2

 

Graphics Score: 48568@Gen1 | 60916@Gen2

Physics Score: 3707@Gen1 | 4177@Gen2

 

3dmark11: 10123@Gen1 | 11209@Gen2

 

Graphics Score: 13492@Gen1 | 16003@Gen2

Physics Score: 5969@Gen1 | 6092@Gen2

Combined Score: 5537@Gen1 | 5643@Gen2

Graphics Test 1: 48.35 fps@Gen1 | 61.62 fps@Gen2

Graphics Test 2: 75.07 fps@Gen1 | 82.35 fps@Gen2

Graphics Test 3: 91.53 fps@Gen1 | 104.7 fps@Gen2

Graphics Test 4: 43.0 fps@Gen1 | 51.1 fps@Gen2

Physics Test: 18.95 fps@Gen1 | 19.34 fps@Gen2

Combined Test: 25.76 fps@Gen1 | 26.25 fps@Gen2

 

Dota2

With the default renderer i get ~25-28fps in every video setting, using the -DX11 arg 60-90fps on highest settings.

Not Stable!

I currently have random connection issues even on Gen1 speed, the screen hangs for 2-3sec and then usually amd driver restores the egpu.

This happens usually after 1-2 hour if im in one game but in 3dmark i can't run all the tests at once at gen2.

So no random fps drops only random gpu drops :)

Update:

Same issue with PE4C-PM060A V3.0.

Thanks for @Tech Inferno Fan helping out with the PIN22 idea and ofc for the awesome Setup1.3 program.

post-39777-14495001189621_thumb.jpg


View full article

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By TheLoser1124
      Hello, A couple of days ago I got a new GPU but when I installed it into my computer I was unable to use it but now I know why. When checking the device manger I went into the events tab of my GPU when I went to view all events, I noticed an error it said " event 411 kernel PnP " and It also said Problem Status: 0xC01E0438. I believe this is why my GPU hasn't been working on my PC. If you know how to fix this problem or have info on how to fix this problem that would be greatly appreciated. I'm also using a EVGA NVIDIA GeForce GTX 1660.
    • By TheLoser1124
      I'm having a problem where my PC is saying my eGPU is not usable, its detected in the Device Manager and it doesn't have the yellow triangle next to it. I cant use it games and the Nvidia Control Panel doesn't recognize it either. I'm using a EVGA NVIDIA Geforce GTX 1660. I'm using windows 10 and I tried DDU and reinstalling them and now I cant access the nvidia control panel. The GPU is not recognize on any other apps and I went on *********** and was unable to find my answer, Any help on how to fix this problem would be greatly appreciated.
    • By Radstark
      Title sums it up.
       
      TL;DR: we have a Clevo that runs a desktop CPU, one with those huge 82 Wh batteries. We remove the GPU and let it use the CPU's integrated graphics. How much time for the battery to go from 100 to 0? Is it comparable to an ultrabook's?
       
      I'm theorizing a mobile set with a static eGPU and an upgradable CPU. Given a hypothetical user that needs fast processing on the go and long battery life while retaining very high degrees of mobility, but at home wants a powerful machine to run most games, I guess that would be their best bet. It would surely be more convenient to keep everything in the same disk. And even though the thing would be quite heavy to carry around, changing CPU would be more cost-efficient than changing an entire laptop. (Not sure if I'm right here, and also I'm not sure whether the motherboard in a Clevo would be replaceable when the new CPU needs a different socket, which is another reason why I'm asking here.)
       
      If my above guesses aren't correct, then an ultrabook with Thunderbolt and without a dedicated GPU would be a better choice. If they are, then we would be carrying more weight in exchange of a more cost-efficient setup, which I think would be a fair tradeoff.
       
      Also I am aware of the heating problems that these laptops suffer from, at least compared to a desktop setup. Would they be solved by moving the GPU out of the chassis, and instead plugging it with an eGPU dock via Thunderbolt port?
       
      What do you think? Is it doable? If not, why?
    • By Zoarilamb
      I fiddled around with modding my laptops BIOS to unlock XMP profiles and hopefully seeing if optimus could be disabled. After flashing my modded bios and trying it out, I noticed that my keyboards backlight no longer turns on. I was unaware it requires an official BIOS to function. They backlights wont turn on unless ASUS ATK package is installed but now it seems it also needs an official BIOS?
       
      The modded ROM and tool I used if anyone has any experience with this and doesn't mind telling me what to enable/disable, or anything else i can do to re-enable them 
        
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.