Jump to content
RacerBas

My M17X R4 does't recognise my video card

Recommended Posts

Yesterday I installed a tested 7970m in my laptop because my old video card (675m) was broken (artifacts all the way),

When it turned my laptop on however my bios said there was no video card detected.

here is what I tried so far:

  • Clean connectors and reseat card
  • downgrade bios to A05
  • upgrade to unlocked bios A05
  • upgrade Bios to A11 and A13

So far none of the above made the video card show up in the bios.

How do I proceed?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi.

Probable that the video card is bad.

so too no matter which one you're using BIOS.

Watch the video card that is heating up after a short use.

If that does not give off heat, it is very bad news for you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the GPU is heating that doesn't mean that the GPU card is good.

If it heats up - VRAM dead.

If it does not heat up GPU chip is dead.

Also do not forget that 7970 is a 100W rated gpu card so a 240w or more brick is required,

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are some possible causes of the situation.

1. The video slot on Mobo may be broken.

2. The GPU may be broken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By PrecastFlame
      Hi, I'm having problems trying to connect a GTX 750 Ti to my Lenovo T420 using the dock EXP GDC Beast (express card version).
      My laptop: Lenovo T420
      RAM: 8GB DDR3
      CPU: Intel Core i5 2520M
      GPU: Intel HD Graphics 3000
       
      My problem is: if I plug the express card and I turn on the laptop it doesn't boot up and the screen becomes horrible, with coloured pixels and a sound like "bip-bip".
      If I try plugging the express card when the laptop is already turned on it sees the gpu, but if try installing the drivers I have to apply the modifies restarting the computer.
      I hope you understood my problem (I don't speak English very well).
      Please help me, It's making me crazy!
       
      EDIT: I didn't say that if I plug the express card when the pc is already turned on, in the device menager there is "Error 12" on the gtx 750 ti
    • By yoshomiamoto
      Hello Fellow Tech Gurus!

      I am having a huge headache after upgrading the ram memory of my m17x r3. 

      First let me start by saying I have been experiencing issues with my current ram setup recently, and so i decided to replace the ram inside of my computer, thinking they had gone out on me. It originally came with x4 2gb memory sticks, and as I started to experience issue, I started to removed them, and I was down to 1 2gb stick. It seems to me ram slots 1 & 2 are not working properly as when I put ram memory into them I would get BSOD in 5-10 mins of computer usage after boot. So I am thinking the slots have gone out. I also tested each slot individually and still same effect.

      So I went on the try out slots 3 & 4 under the keyboard, which seems to work just fine when I use only 1 ram chip in one or the other. But the problem occurs when I try and fill both ram slots in slots 3 & 4 under the keyboard with crucial 2x 8 gb of ram sticks, which total to 16gb total ram memory.

      BSOD and freezing occurs like crazy. But if I use just one of the ram sticks in either slot, no problem.

      I dunno if this is hardware or software. I am think that my motherboard is on its way out the door, but any suggestions you all have would be great. I have already clean installed win 7, and is currently running bios A10 (unlocked, I believe)

      I would also like to note that my motherboards internal vga is not detected, and just noticed this a few days ago upon trying to figure out the ram situation.

      other issues is my laptop battery is pretty much dead, and the only for my computer to cut on is if the AC adapter is connected

      I would also like to know can 1x 16gb 1600 ram stick run in my computer? or is it not supported by my motherboard? 

      thanks!

      Specs:

      Alienware M17xR3 (2011 3D FHD ed)

      Service Tag:
      30W75Q1

      Bios ver:
      A10 (should be unlocked)


      Operating System
      Microsoft Windows 7 Home Premium (64-bit)

      Processor
      Intel® Core™ i7-2960XM CPU @ 2.70GHz

      Chipset
      Intel® 6 Series/C200 Series Chipset Family

      Graphics
      Nvidia GTX 680m

      Audio
      IDT High Definition Audio CODEC
      High Definition Audio Device

      Networking and I/O
      DW1501 Wireless-N WLAN Half-Mini Card
      Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20)
      HMA TAP-Windows Adapter V9

      Memory
      Crucial 8 GB (x2 qty) DDR3 PC3-12800 • CL=11 • Unbuffered • NON-ECC • DDR3-1600 • 1.35V • 1024Meg x 64 •

      (these only work under bay 3 or 4, but not dual 8gb at the same time, otherwise BSOD)

      Configuration ID:
      CT3283724

      Storage
      WDC WDBNCE5000PNC SSD (installed into bay 0)
    • By Buratos
      Привет. Помогите, мне грустно.
      Существует clevo p150em, недавно обновленный с 7970 до 8970 м (от 150 см)
      Bios, R.2.0 / 1.02.17EC v3b / 1.02.11EC.
      Когда он был установлен 7970 м, в BIOS на линии gpu это было 7970 м. После установки 8970m, NVIDIA пишет вместо 8970m.
      Драйверы на 8970m не установлены, либо синий экран, либо ноутбук замерзает. Windows 10 1713.
      Я пробовал разные версии драйверов, все равно. Что вы посоветуете?
      8970m vbios  VER015.041.000.000.044964 BR44964.009 it s DELL? 
       
      ps. when I bought 7970m for a place of 670m. At 7970m there was also a problem with the drivers, but I somehow skipped it.
    • By MessiWessi
      Hi,
       
      I bought a alienware m17x r4 a few weeks ago. The problem is: I have noise (distorsion) on the right speaker. Had anybody in past the same problem and is it a known problem regarding this model? I feared at the beginning that the soundblaster is defect but I tested it with headphones and everything is fine. I already ordered a new speaker pair and will install it within the next weeks.
       
      But if you tell me that this problem is known and not resolvable I can save my effort.
    • By MessiWessi
      Hi,
       
      I read a lot of different threads about the maximum possible M17X R2 configuration. But after I was more and more irritated.
       
      What is at the end the best performant GPU solution (with unlocked bios and dirver mod) but WITHOUT manual fan control and such things. Because if I want to sell one day my M17X R2 I don't want to explain and force the buyer to control the GPU fan per hand.  
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.