Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Lazerlord

Lenovo Y500 External Microphone Static

Recommended Posts

(First thread on the forum! :)

I recently purchased the Zalman ZM MIC1 for recording videos, instead of an external condenser attachment for my ipod. I read the reviews and listened to numerous audio samples from this microphone. All of them seem pretty clear and noise-free. The only problem is that with my computer, the microphone has a HUGE background humm, along with a very large amount of static. I would like to know if this is a problem with the Y500's sound card, a problem with the microphone, or just a software setting I missed. Here are some links:

The Micriophone with a good audio test: Amazon.com:*Customer Reviews: Zalman Zm-Mic1 High Sensitivity Headphone Microphone

My test Microphone test.mp3 with the following settings in control panel: 100% volume, +20dB microphone boost, and DC offset cancellation.

My Realtek Settings and information (Note some of the missing options):

post-29177-1449499833253_thumb.jpg

EDIT: I tested this microphone on some crappy Toshiba, and there is pretty much no static. It had a 24dB gain on it, and it sounded very good. So what I'm thinking is that the soundcard in the Y500 either doesn't have good specs, or that the "noise removal" feature on the toshiba (which was enabled) is non-existent on the lenovo.

Other discovery: After installing different versions for the type of sound card I have, I still have yet to find any options for enabling a noise suppression effect. Realtek says that my card supports it, but it never appears in any option, in windows nor in Realtek. I really want to get this mic working, because I could use it for so much. I have also tested it with another microphone, and it does the exact same thing, and the static sounds identical.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(First thread on the forum! :)

I recently purchased the Zalman ZM MIC1 for recording videos, instead of an external condenser attachment for my ipod. I read the reviews and listened to numerous audio samples from this microphone. All of them seem pretty clear and noise-free. The only problem is that with my computer, the microphone has a HUGE background humm, along with a very large amount of static. I would like to know if this is a problem with the Y500's sound card, a problem with the microphone, or just a software setting I missed. Here are some links:

The Micriophone with a good audio test: Amazon.com:*Customer Reviews: Zalman Zm-Mic1 High Sensitivity Headphone Microphone

My test [ATTACH]12517[/ATTACH] with the following settings in control panel: 100% volume, +20dB microphone boost, and DC offset cancellation.

20dB is a pretty huge microphone boost, so that could be it. Also, check the bitrate of your microphone and toy with those settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yeah turn down the gain and then see what happens.

I tried turning the Gain down to 0dB, and it didn't do anything to the signal to noise ratio. The noise was less, but after I amplified my speech to a point where it was the same loudness as the test, there was no change in the noise. I'm thinking that it's either the hardware of the Y500 or the Software/drivers of the sound card, mainly because it works perfectly on my other laptop. The only difference is that the other laptop has a "noise suppression" option, and the Y500 doesn't have that setting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You sure about that? I seem to remember there's something in the Realtek HD Audio Manager. Also try turning off Dolby Home Theater.

Share this post


Link to post
Share on other sites
You sure about that? I seem to remember there's something in the Realtek HD Audio Manager. Also try turning off Dolby Home Theater.

I searched my computer for anything dolby, and came back with only some .bmp's, a DLL, and some links, all of which were contained inside the lenovo PowerDVD Software. Also, I've added a screenshot in the main post showing the settings that are there on my Realtek HD Audio Manager, as well as the information in realtek. (Audio codec, audio controller, etc.) No where in the Realtek HD audio manager is there an option for noise suppression.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Go to sound settings in Windows Control Panel, double-click on speakers, Dolby tab, click power button to turn off:

352rnna.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for telling me how to get there, but once I got there, the Home theater was already turned off. It clicked it a few times just to make sure it was actually off, and nothing else changed from before.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i had a similar problem with my audio/mic. i ended up reinstalling the drivers and it went away. use the ones the came with your y500. via lenovo support site

Share this post


Link to post
Share on other sites
i had a similar problem with my audio/mic. i ended up reinstalling the drivers and it went away. use the ones the came with your y500. via lenovo support site

I guess I can try that, although trough my many re-installations I think I re-downloaded the lenovo drivers. I'm just wondering why these options weren't there in the first place.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I guess I can try that, although trough my many re-installations I think I re-downloaded the lenovo drivers. I'm just wondering why these options weren't there in the first place.

how i went about fixing this issue was i first had the realtek audio drivers install not supplied by manufacture. after i realized it was making static noise i decided to download and install drivers from lenovo. i didn't perform a clean install of the drivers which in any case shouldn't matter for sound card. but that's what i did

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By sam@83
      Hello !
      I tried a tutorial on the forum to remove the supervisor password on a X260 thinkpad but the winbond 25Q128FVPQ chip is not recognized with the programmer CH341A and ASprogramer (does not detect automatically and not manually). Plugged into the motherboard with a soic8.

      Can you help me with detection?
      Can I find the password with the software or do I have to write it?
       
      Thank you so much !!!
    • By Cubitci
      To install the unlocked bios, I prepared and booted a freedos usb. I start the installation by typing flash.bat but every time I get the following error: Error 28: Protected Range Registers are currently set by BIOS, preventing flash Access. Please contact the target System BIOS vendor for an option to disable Protected Range Registers.
      How can i solve this problem ?
    • By arifhsn
      https://www.sendspace.com/file/0zjk9f
       
      please help i can't access my g5070's advanced menu
    • By raqall
      Hi!

      I would love to have my BIOS modded to disable the wireless whitelist.
      I tried to do it myself (dump BIOS from chip, disassemble, locate the reference to the error message "Unauthorized Wireless network card is plugged in..." memory address and modify the condition in the binary file so not to "land" in the infinite loop) but I couldn't dig to anything meaningful I could easily change.

      Laptop: Lenovo ThinkPad S440 (TYPE 20BB-S00400)
      BIOS version: 73ET71WW (1.71)
      Original WiFi/BT card: Intel Wireless-N 7260 (7260HMW BN) (vendor: 0x8086, device: 0x08B2, subdevice: 0x4262)
      Target WiFi/BT card: Broadcom BCM94352HMB (I haven't received it yet, waiting for delivery)

      Manufacturer BIOS download: bootable ISO, updater for Windows
      My BIOS dump (using CH341A SPI Programmer under Linux): http://www.mediafire.com/file/mn0gfr9ext7yqrn/S440_73ET71WW.bin/file
       
      Thanks!
    • By Klem
      In this thread you can post your requests for Lenovo Y50-70, Lenovo Y70-70, Lenovo Z50-70, Lenovo Z70-70, Lenovo G50-70, Lenovo G70-70.
      If someone want upgrade Wi-Fi card and remove whitelist, or unlock hidden additional menus and settings in bios setup menu, or unlocked vbios for overclock NVIDIA card, then you can post your request in this thread. Also, if you have a problem with fan pulsating/clicking on any modified bios then you can post your request in this thread.
       
      The flashing procedure include two steps:
      1.  Flash main system bios.
      2.  Flash EC firmware.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.