Jump to content

Recommended Posts

I've done this successfully with both my M17x R4 and M14x R2 (using respective original BIOS files of course.) The names to use on your flash drive for these laptops are M17R4.hdr and M14R2.hdr respectively. Also I've seen that you can leave the laptop's battery attached if you're feeling lazy and it still does work - just be sure to unplug the power supply cable before holding END and re-inserting cable. The part I've always wondered about is if you REALLY need to use an otherwise empty flash drive. I have three brand new Sony flash drives in use, one with just the M17R2.hdr file, a second with the M14R2.hdr file, and a 3rd with a DOS boot setup, ATIFlash, and some different BIOSes for my AMD 7970m graphics card. I'd be willing to bet I could combine all of this onto one drive, by adding the .hdr files to the ATIFlash drive, but haven't taken the risk and tried it yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi.

I'm pretty sure I know the answer but I want to be really sure of what I did since my last BIOS flashing on my old Samsung Notebook finish in a nice sort of brick ^^ without any chance of recovery. I would like to flash the new A11 unlocked BIOS to access the HPET parameter . For now, I run the official A10 BIOS from Dell. The best way to achieve this is to flash first the official A11 BIOS, then start with the DOS flash disk and flash the A11 unlocked. Because if I flash the A05 with the recovery method I only be able to flash the unlocked A10 since there is no non-FTP version of A11 unlocked BIOS available for the moment. Am I right ?

Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could anyone, please, tell me how much time the system must stay ON with the fans at total speed? How do I know when it finish?

Share this post


Link to post
Share on other sites

(Obs.: 15min with the M17xR4 ON after doing this. I turned the notebook off. My BIOS version is A09, so I think you are right and I can't downgrade to A05 for some reason O.o)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I seem to have the same problem as darkwill... I have a m17xr4 with A11 which i've been trying to hard enable the 7970m on (some work software keeps defaulting to the 4000 even when I set it up to use the 7970m on max performance) so I need to wind the bios back to this version, to install a hacked bios over the top of, to tweak.

I follow the instructions, and when I turn on whilst holding Home the PC resets once or twice and then just beeps, for ages. Then eventually I manually turn it on and it's still A11.

So I guess A11 isn't downgradeable?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I seem to have the same problem as darkwill... I have a m17xr4 with A11 which i've been trying to hard enable the 7970m on (some work software keeps defaulting to the 4000 even when I set it up to use the 7970m on max performance) so I need to wind the bios back to this version, to install a hacked bios over the top of, to tweak.

I follow the instructions, and when I turn on whilst holding Home the PC resets once or twice and then just beeps, for ages. Then eventually I manually turn it on and it's still A11.

So I guess A11 isn't downgradeable?

To switch on 7970 ONLY (without HD4000) you have to press Fn+F7, after get prompt to reboot and you can see in Device manager ATI 7970 only!Not necessary to install modified BIOS for desactivation HD 4000, this is the main difference between Alienwere and other brands based on Clevo barebone.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried to downgrade like this to do an upgrade to A11 unlocked. After beeping quite a few times, it just hung there. I made the mistake of unplugging it, and now not only do I get no response when trying to power up, when I try to repeat the process again to restore the BIOS, that won't even work. Holding power with no power cord/battery to discharge system doesn't help. Do I have any hope on this except to have Dell repair it? I got this under Dell Financial Services, and they are refusing to do the repair until the account is verified, which I've been trying to do for 2-3 months with their incompetent Indian call center. Funny how they can bill me and send the product, but still act like the account isn't open, and not only not allow me to pay online through their website, but block warranty service. :P

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whatever you do, don't assume that a quiet system means its done and try shutting it off. It takes a long time for the End button trick to work, and I learned that the hard way. Permanently bricked the motherboard and had to have it replaced, which was a headache dealing with Dell in it's own right. At least the new system is a better refurb model than the old one.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noticed as well that "disable" function from device manager does not do the same thing and enables itself after a while .

Share this post


Link to post
Share on other sites
I make this thread for people who have bricked their bios on their r4(not the vbios), since the release of the A05 I have seen multiple people bricking their bios. The solution to this problem is really easy. Go to Drivers en downloads | Dell [Nederland] and download the .exe file. Use winrar to extract this file, you will have a file named like this QBR00EC.fd, rename it to M17R4.hdr. Now format an USB stick to fat/fat 32, and ONLY put this file on it. We are almost done!!! Unplug the battery from your laptop and be sure the power adapter is not plugged in, and put the USB in the eSate(NOT USB SLOT). Now hold the end button and plug in the adapter, your alienware should come back to live now!!!! It will beep some times and restart few times. Note: Leave CMOS battery in, or it wont work :D Thanks to SVL7/Brian, clearing things up for me, just go back into bios flashing :P

I have m17 r4 I recently updated the BIOS from a05 to a12 and now the computer does not respond I have tried the above but it is still saying that its on a12 can anyone offer any help to this? one thng that is possibly wrong is that the file I tried to download for the a05 bios wasnt for the usb the one for the usb woulod not show up on the ISO to USB software?? I know I am doing something wrong just need a swift kick

Thanks

D

Share this post


Link to post
Share on other sites

after trying this to fix a problem I had I am now getting 7 beeps, wtf have I done and is it possible to fix this?

Share this post


Link to post
Share on other sites
after trying this to fix a problem I had I am now getting 7 beeps, wtf have I done and is it possible to fix this?

Try it again, and if you still have 7 beeps then I dont think this method can solve your problem.

What was the initial problem? Why did you try to do this in the first place?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had recently installed a gtx 780m with no issues until this morning, basically when i tried to turn it on, all i got was one single beep that didn't repeat.

I tried pulling out the gpu and I was able to get a post and get into windows, but it shutdown while I was looking for bios updates, I then proceed to try and flash the bios using this method http://forum.techinferno.com/alienware-m17x/1978-%5Bm17x-r4%5D-bricked-bios-fix.html

The computer just kept beeping for 5 min so I turned it off and tried again, after the second attempt the 7 beeps started to happen and now I am stuck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That sounds more like a hardware issue when you say the laptop shut down unexpectedly. Did you try to start it again after that happened? I mean before trying the blind flash. Which BIOS was installed and which one did you try to flash?

Also turning off the machine while trying a blind flash is really not a great idea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Once the computer shut down and I tried to restart it, it gave me the single beep again, I was using the A11 unlocked bios, trying to flash to the one at the beginning of this forum. (a05 I think)

This method wont even work now, when I hold the end button with the set up usb stick it doesnt even light up now, Is there a way to reset it again. (and yes in hind sight it was a very poor decision to turn it off, but I believed it to not have worked as it just kept beeping.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the method described here doesn't work anymore then that's not really good news. You could try the same method without the usb stick, that might load the defaults but for me it seem that your bios is messed up. Any warranty left?

Share this post


Link to post
Share on other sites
If the method described here doesn't work anymore then that's not really good news. You could try the same method without the usb stick, that might load the defaults but for me it seem that your bios is messed up. Any warranty left?

No Warranty left :( FML LOL

- - - Updated - - -

If the method described here doesn't work anymore then that's not really good news. You could try the same method without the usb stick, that might load the defaults but for me it seem that your bios is messed up. Any warranty left?

No Warranty left :( FML LOL

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have bios chips here if you want to go that route. Needs soldering to be replaced though.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have bios chips here if you want to go that route. Needs soldering to be replaced though.

Nice I didn't know they existed, how much, I'll just take it to an expert to solder for me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depends on where you're located, let me PM you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Lyency
      bonjour, je souhaiterai unlock mon bios A15 de mon alienware m17x r4 . pouvez vous m'aider?
      je possède l'unlock A14 est il compatible avec le bios A15?
    • By Zer0kbps
      Hi there, 
       
      I'm planning to upgrade my gpu to the gtx 980 from my now knackered cooked 9 times hd7970, but looking at pictures and videos on the web I have a different 3 pipe heatsink to most it seems... 
       
      Others appear to have more copper present on the memory cooler section than mine. 
       
      My question is for anyone who has the same heatsink or knows of this one, have they been able to cool another gpu successfully? 
       
       

    • By Sleezy
      Troubleshooting Modified driver Installation. If you are able to successfully modify the .inf to install GPU driver but games still using dedicated graphics or crashing, this is how I got it to work. Also link to the instructions I used to modify the .inf (Credit to Yuki Rea Founder and Creator of null-src.com) That tutorial can be found here https://null-src.com/posts/nvidia-notebook-driver-inf-mod/post.php
       
       

      Soapbox - Gaming Laptop GPU Upgrade
    • By handale30
      I added this post in the another forum a few months ago but felt like it could also help someone here, enjoy... So ive owned quite a few Alienware laptops but out of all of them my favorite has always been the great m17x R4. I love its aggressive looks, its lines and grills remind me of lamborgini design, the 1 glass sheet screen, the media keys looked futuristic and its laser etched name plate added a touch of personalization and attention to detail that they used to have. So considering it still has powerful specs for modern standards, i7 processors, 32gb ram, 2ssd and 1msata slots, 120hz 3D display, mxm slot, sd card reader, I couldn't help but to sell my 2 current laptops (15 R1 980m, 4k, 15 R3 1060) and purchase a pristine example of this machine with all its original packaging to upgrade it up to todays specs.   The Original Specs of this particular system were:  * Intel i7 3820qm 2.7ghz / 3.7ghz  * Nvidia GTX680m 2gb  * 8gb DDR3 RAM 1600mhz CL11  * 250gb Samsung 840pro SSD  * 1tb Seagate Momentum HDD  * 17" 1080p 120hz 3D display Desired Upgrades:  * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Nvidia GTX 1070 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1600 CL10 Corsair  * 1tb Samsung 860 EVO SSD  * Liquid Metal and better thermal pads    2019 Specs: * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Zotac GTX 1070mxm 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1866 CL9 Corsair Vengeance  * 1tb Samsung 860 Evo SSD  * 256gb Samsung 840 Pro SSD  * Liquid Metal and Fujipoly 17w/mk thermal pads  * 17.3" 1080p 120hz 3D display   I already purchased the GTX 1070 mxm, 32gb RAM and the 1tb SSD. The GTX1070 is installed and working at its full power. I applied Thermal Grizzly Conductonaut liquid metal thermal compound to both CPU and GPU and Fujipoly ultra extreme 17.0 W/mK thermal pads with my modified GPU heatsink and new X-bracket. CPU is overclocked from OEM BIOS to stage1    4.1ghz  3.9ghz 4cores. No chasis or board was cut or damaged during this process as I wanted to keep its integrity and no throttle issues what so ever. As I already had the 120hz edp screen, it was an easier job to do and thanks to @Striker123 and to @D4ddy for their threads as they made me have the guts to go through the project and to Rick for selling me this perfect example of a computer.   Alienware m17x r4 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/msi-gtx-1070-mxm-successfully-working-on-alienware-m17x-r4-another-socket-victory-against-bga-crap.803637/ Alienware m17 Ranger 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/alienware-17-r5-gtx-1070-mxm-3-1b.800137/   Here are some before and after benchmarks so you can see this baby flying let me know what you think about these numbers... I will be uploading more pictures soon as it only lets me upload 5. If you guys have any questions id be glad to help out.   current issues:    - the GPU fan does not automatically work so I have to use HWinfo to manually build the fan table but HWinfo sucks balls at this and doesn't start them automatically either, also with HWinfo I take control of both CPU and GPU fans at the same time and sometimes I just want my CPU fan to be spinning. so if someone has a fix for this man that would be great!    
    • By true2456
      Hey all, just got my m17xr4 and put my 980m from my m15x (old) in it. I was able to score much higher graphics score in firestrike even though it is a much older machine. I made a custom vbios for the m15x to get rid of any throttling, and am in the process of making on for the m17xr4 but I'm wondering if there is anything else I have missed to deal with the throttling. any help would be appreciated
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.