Jump to content

Recommended Posts

I make this thread for people who have bricked their bios on their r4(not the vbios), since the release of the A05 I have seen multiple people bricking their bios. The solution to this problem is really easy.

Go to Drivers en downloads | Dell [Nederland] and download the .exe file. Use winrar to extract this file, you will have a file named like this QBR00EC.fd, rename it to M17R4.hdr.

Now format an USB stick to fat/fat 32, and ONLY put this file on it. We are almost done!!!

Unplug the battery from your laptop and be sure the power adapter is not plugged in, and put the USB in the eSate(NOT USB SLOT). Now hold the end button and plug in the adapter, your alienware should come back to live now!!!! It will beep some times and restart few times.

Note: Leave CMOS battery in, or it wont work :D

Thanks to SVL7/Brian, clearing things up for me, just go back into bios flashing :P

  • Thumbs Up 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

This fixed my former M17xR3 when something went wrong with my flash, this is a computer saver ^^

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
This fixed my former M17xR3 when something went wrong with my flash, this is a computer saver ^^

Hi,you have rename also the file fd like PAR00MEC.fd to M17R3.hdr for M17R3?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi,you have rename also the file fd like PAR00MEC.fd to M17R3.hdr for M17R3?

No, rename the "PAR00MEC.fd" to "PAR00X64.fd". Then everything else is the same.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No, rename the "PAR00MEC.fd" to "PAR00X64.fd". Then everything else is the same.

Thanks! How can you find this tips?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Let me see if I got this right... battery is out and the power cord is not plugged in... how can the system power up?

does this work with M15x too?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Read the first post again ;)

And nope, it won't work for the M15x. The M15x comes with an old-school bios, you'll need a crisis disk, and you need to create it before you start messing with a modified bios.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Read the first post again ;)

And nope, it won't work for the M15x. The M15x comes with an old-school bios, you'll need a crisis disk, and you need to create it before you start messing with a modified bios.

Hi I've tried this and nothing happens doesn't matter how long I hold end key... Please help...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi I've tried this and nothing happens doesn't matter how long I hold end key... Please help...

What exactly did you do? Brick your board with a bios update?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I followed the OP instructions and it worked successfully and am now on A05 stock. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

More details please. How did it happen exactly, what happens when you turn on the computer?

Also, is it R4 as the subject says or R2 as the body says?

If you want people to help please be more precise.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If some1 upload an R2 bios, or give me a link where to download it, I could take an look at it, but I think some1 already figured out how to fix it coz R2 has been around for a while. But as Brian says be more precize, what bios update when did it shut down, does it do anything when you power it on? Any lights, fans?

- - - Updated - - -

http://forums.extremeoverclocking.com/showthread.php?t=351421 is what I found on google you could give it a try

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi...sorry I know it says R4 but I am desperate, I was trying to update it to A10 when it locked up during the flash in Windows Environment. Now when I turn on the Laptop I dont have any display but keyboard is lit up...and yes fans and everything work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another happy R4 downgrade 8) From A09 to A05.

Now time to test mod BIOS

Edit: Alienware completely bricked due to a bad flash upgrading to A10 mod. Waiting for tech to replace motherboard :(((. I think I won't repeat the exprience ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

From A05 you can flash totally normal by using the InsydeFlash utility. I'll update this thread soon with another flashing method so that blind flash isn't necessary anymore, unless someone wants to go from A08 or newer to A05 or older.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tested to downgrade and the fans are running max speed since more then 5 mins now :( how long is it supose to take? It didn't reboot at all, i'm scared to shutdown..

Edit : Holded power button and no changes still on A10

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tested to downgrade and the fans are running max speed since more then 5 mins now :( how long is it supose to take? It didn't reboot at all, i'm scared to shutdown..

Edit : Holded power button and no changes still on A10

Any help? I would like to downgrade..

Share this post


Link to post
Share on other sites

I bought a new USB Key and still same. What am I missing? You sure it works for the Alienware M17X R4 on a A10 Bios? Is the name : 'M17R4.hdr' different?

Share this post


Link to post
Share on other sites

The recovery name is correct. Your system came with A10 already installed, right? It's possible that systems which come with A10 pre-installed won't allow to downgrade to something pre-dating A08, even though it seems a bit weird to me.

I'm gonna post the files for the other flashing method now, so you can still go to the unlocked bios. Downgrading to an older bios doesn't really make sense anyways, at least not as long as the newer one doesn't have a severe bug.

Share this post


Link to post
Share on other sites
The recovery name is correct. Your system came with A10 already installed, right? It's possible that systems which come with A10 pre-installed won't allow to downgrade to something pre-dating A08, even though it seems a bit weird to me.

I'm gonna post the files for the other flashing method now, so you can still go to the unlocked bios. Downgrading to an older bios doesn't really make sense anyways, at least not as long as the newer one doesn't have a severe bug.

That's right it came with A09 if I remember good, maybe we can't go lower then the lowest Bios version it had :P Your new method worked like a charm ! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Zer0kbps
      Hi there, 
       
      I'm planning to upgrade my gpu to the gtx 980 from my now knackered cooked 9 times hd7970, but looking at pictures and videos on the web I have a different 3 pipe heatsink to most it seems... 
       
      Others appear to have more copper present on the memory cooler section than mine. 
       
      My question is for anyone who has the same heatsink or knows of this one, have they been able to cool another gpu successfully? 
       
       

    • By Sleezy
      Troubleshooting Modified driver Installation. If you are able to successfully modify the .inf to install GPU driver but games still using dedicated graphics or crashing, this is how I got it to work. Also link to the instructions I used to modify the .inf (Credit to Yuki Rea Founder and Creator of null-src.com) That tutorial can be found here https://null-src.com/posts/nvidia-notebook-driver-inf-mod/post.php
       
       

      Soapbox - Gaming Laptop GPU Upgrade
    • By handale30
      I added this post in the another forum a few months ago but felt like it could also help someone here, enjoy... So ive owned quite a few Alienware laptops but out of all of them my favorite has always been the great m17x R4. I love its aggressive looks, its lines and grills remind me of lamborgini design, the 1 glass sheet screen, the media keys looked futuristic and its laser etched name plate added a touch of personalization and attention to detail that they used to have. So considering it still has powerful specs for modern standards, i7 processors, 32gb ram, 2ssd and 1msata slots, 120hz 3D display, mxm slot, sd card reader, I couldn't help but to sell my 2 current laptops (15 R1 980m, 4k, 15 R3 1060) and purchase a pristine example of this machine with all its original packaging to upgrade it up to todays specs.   The Original Specs of this particular system were:  * Intel i7 3820qm 2.7ghz / 3.7ghz  * Nvidia GTX680m 2gb  * 8gb DDR3 RAM 1600mhz CL11  * 250gb Samsung 840pro SSD  * 1tb Seagate Momentum HDD  * 17" 1080p 120hz 3D display Desired Upgrades:  * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Nvidia GTX 1070 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1600 CL10 Corsair  * 1tb Samsung 860 EVO SSD  * Liquid Metal and better thermal pads    2019 Specs: * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Zotac GTX 1070mxm 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1866 CL9 Corsair Vengeance  * 1tb Samsung 860 Evo SSD  * 256gb Samsung 840 Pro SSD  * Liquid Metal and Fujipoly 17w/mk thermal pads  * 17.3" 1080p 120hz 3D display   I already purchased the GTX 1070 mxm, 32gb RAM and the 1tb SSD. The GTX1070 is installed and working at its full power. I applied Thermal Grizzly Conductonaut liquid metal thermal compound to both CPU and GPU and Fujipoly ultra extreme 17.0 W/mK thermal pads with my modified GPU heatsink and new X-bracket. CPU is overclocked from OEM BIOS to stage1    4.1ghz  3.9ghz 4cores. No chasis or board was cut or damaged during this process as I wanted to keep its integrity and no throttle issues what so ever. As I already had the 120hz edp screen, it was an easier job to do and thanks to @Striker123 and to @D4ddy for their threads as they made me have the guts to go through the project and to Rick for selling me this perfect example of a computer.   Alienware m17x r4 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/msi-gtx-1070-mxm-successfully-working-on-alienware-m17x-r4-another-socket-victory-against-bga-crap.803637/ Alienware m17 Ranger 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/alienware-17-r5-gtx-1070-mxm-3-1b.800137/   Here are some before and after benchmarks so you can see this baby flying let me know what you think about these numbers... I will be uploading more pictures soon as it only lets me upload 5. If you guys have any questions id be glad to help out.   current issues:    - the GPU fan does not automatically work so I have to use HWinfo to manually build the fan table but HWinfo sucks balls at this and doesn't start them automatically either, also with HWinfo I take control of both CPU and GPU fans at the same time and sometimes I just want my CPU fan to be spinning. so if someone has a fix for this man that would be great!    
    • By true2456
      Hey all, just got my m17xr4 and put my 980m from my m15x (old) in it. I was able to score much higher graphics score in firestrike even though it is a much older machine. I made a custom vbios for the m15x to get rid of any throttling, and am in the process of making on for the m17xr4 but I'm wondering if there is anything else I have missed to deal with the throttling. any help would be appreciated
    • By Meverone
      Hello,
       
      I have a 2nd hand M17XR4 from 2014. (I bought it 2nd hand because I wanted an alienware but had no money for brand new ones, its my first ever personal purchase after saving up when i had a job, my first and only laptop:( )
       
      The issue happened suddenly while playing League, it crashed and wouldnt boot up anymore.
       
      It gives 8 beeps when powering on.
       
      No LCD light and 8 beeps when powered on with gpu.
       
      LCD lights up when gpu is removed but still 8 beeps and stuck at black screen.
       
      I cant bring it to a service center because there is none here in Philippines.
       
      The LCD is 3d capable as I recall.
       
      Im hoping to buy an old gpu from you guys just so I can make it work again.
       
      The old gpu on it is a GTX 675M (see attached).
       
      I brought it to some guys who tried to have a look but they couldnt find any visible issue on the motherboard, lcd, and gpu. (They opened the laptop up.)
       
      They also tried to reheat the solders just in case but it did nothing.
       
      I already spent 200$ in travel and expenses going to those shops because I live far from the capital but still no luck.
       
      Can you guys help me out what should be done?

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.