Jump to content
Apologies for the spam Read more... ×
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
svl7

AMD 7970m - modified VBIOS

Recommended Posts

ADMIN EDIT 12/15/15: The original referenced zip pack is now restored.

 

Did some tests with the VBIOS of the AMD 7970m, here's what I've got so far:

- Overvolting: So far no success, when I increase the 3d voltage the card simply stays at the 2d profile. Fixed that 

 

Be aware that overvolting should only be done by experienced users and can seriously harm your GPU, shorten the life of its components and lead to unsuspected effects and / or system instability. I take no responsibility for any possible damages.

 

Overvolting has been tested by me and @widezu69 (thanks!). It works, but can lead to instability, you need to find your limit. The M15x doesn't handle it well. I noticed similar behaviour as with my overvolted 6970m, drops in clocks, instability etc. At 1.15V even immediate crash at GPU load.

 

The M17x R3 seems to handle it a bit better, there's probably more headroom in the voltage supply circuits which are providing the voltage for the GPU.

I was able to run some vantage tests at 1Ghz with a 0.05V overvolt, my previous core clock limit was at about 950Mhz... so it definitely works. Different systems will behave in different ways, only way to find it out is to test it. Don't do it if you lack overclock experience.

 

- Undervolting: Only did some quick tests, but it seems to work. The driver crashed all the time at clocks which normally worked fine. And at more sane clocks the card worked as expected. - Update: Yes, works very well :) 

 

- Core / memory clocks: Works fine so far, I only tested the 3d settings, but I assume it also works for the other clock profiles.

In the GPU-Z screenshot you can see the changed clocks:

post-80-14494993220183_thumb.jpg

A package with a selection of modified VBIOS files can be found here: AMD 7970M vbios pack

 

There's quite a bit of work behind this, so just in case you want to buy me a beer... :)

 

Here's a list of what the package contains. The names are pretty self-explanatory.

"uv" for undervolt, "ov" for overvolt, clocks are "core-memory"

 

Keep in mind that you need to rename the files before flashing due to the 8 character file name limit in DOS.

 
Modified clocks:
Dell7970m-900-1250.ROM
Dell7970m-925-1300.ROM
Dell7970m-940-1350.ROM
Dell7970m-940-1400.ROM
Dell7970m-950-1350.ROM
Dell7970m-950-1400.ROM


Undervolted:
Dell7970m-uv-0950v.ROM
Dell7970m-uv-0975v.ROM
Dell7970m-uv-1000v.ROM


Overvolted:
Dell7970m-ov-1125v.ROM
Dell7970m-ov-1150v.ROM


Overvolted & modified clocks:
Dell7970m-900-1300-ov1075v.ROM
Dell7970m-900-1300-ov1100v.ROM
Dell7970m-950-1400-ov1100v.ROM

 

All files are based on the OEM Dell 7970m VBIOS.

 

Instructions:

For flashing refer to this guide:

 

There's a list with the checksums of all files included in the VBIOS package, I highly recommend to check the integrity of the file before flashing it. This can easily be done with ATIflash, if you don't know how please check the guide linked above. 

 

And as always, flash on your own risk, you are responsible for your system and the changes you make on it.

Feel free to ask questions, feedback is welcome as well!

 

  • Thumbs Up 33

Share this post


Link to post
Share on other sites

awesome job SVL7 your are one awesome vbios modder!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey svl7, if you have the time, could you have a look at this vbios:

The version number is slightly different and I have found it to be more stable I dunno why.

Have you tried every entry in the voltage tables? I'm hoping that it will allow just one of them. :) I seem to recall that it goes somewhere up to 1.225v? Would be amazing to have some sort of overvolt!

7970M.zip

  • Thumbs Up 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's the same vbios as the one which was on my card, I tried overvolting with both of them. I didn't try all entries so far, but if you want to help, I can put together a package of modded vbios and you can flash one after another and see whether it works somehow... I somehow doubt it will. The 3d profile entry is slightly different than in the previous AMD cards, it might need an additional trick, I'm not sure. All the things I tried so far didn't work, and since the undervolting seemed to work I kinda think I did it correctly. The weird thing is that there are a lot of voltage entries, in the past all the higher entries have been valid, and e.g. for the 6900m series, the 3d profile was at the highest entry by default, which isn't the case here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

weird does that sound like Nvidia "boost" though you havent seen it running any of those right?

Share this post


Link to post
Share on other sites
That's the same vbios as the one which was on my card, I tried overvolting with both of them. I didn't try all entries so far, but if you want to help, I can put together a package of modded vbios and you can flash one after another and see whether it works somehow... I somehow doubt it will. The 3d profile entry is slightly different than in the previous AMD cards, it might need an additional trick, I'm not sure. All the things I tried so far didn't work, and since the undervolting seemed to work I kinda think I did it correctly. The weird thing is that there are a lot of voltage entries, in the past all the higher entries have been valid, and e.g. for the 6900m series, the 3d profile was at the highest entry by default, which isn't the case here.

Yeah if you could that would be awesome. I would love for you to mod that vbios I posted into:

900/1250 + stock volts (that should work like normal I assume which is what I will be using normally)

900/1250 + with all overvolts for testing.

Thanks man!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alright, I'll see what I can do, I'm gonna upload a package as soon as possible.

Here's the vbios with the requested clocks:

Dell7970mES_900_1250.zip

  • Thumbs Up 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Way to spend a Sunday... overvolting is now possible :P

More to come, need some rest. Will update the thread tomorrow.

:32_002:

  • Thumbs Up 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello every one! Im semi new here and Ive got a question if you dont mind..

Im running the mod drivers and every thing seems to crash.. I have a cf set up and well even minecraft blue screens me..yet i can run other things.. Ive searched hi and low for Drivers that are stable.. any advice would be great!

Also these vbios what system are they made for or are they universal?

thanks

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

What laptop are you using? Here's a link to the 7970m drivers of the Alienware M17x R4, but they're actually an older version than the modified leaked CCC 12.5.

The VBIOS files are based on the one of the Dell 7970m which can be found in the M17x R4. I can't guarantee that they're compatible with cards from different manufacturers like Clevo, but in the past it has been possible to flash certain cards from different manufacturers with the Dell vbios, with changing results.

If you happen to have a non-Dell 7970m please upload your VBIOS here so I can take a look at it.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
What laptop are you using? Here's a link to the 7970m drivers of the Alienware M17x R4, but they're actually an older version than the modified leaked CCC 12.5.

The VBIOS files are based on the one of the Dell 7970m which can be found in the M17x R4. I can't guarantee that they're compatible with cards from different manufacturers like Clevo, but in the past it has been possible to flash certain cards from different manufacturers with the Dell vbios, with changing results.

If you happen to have a non-Dell 7970m please upload your VBIOS here so I can take a look at it.

m18x-r1.. and those drivers do not work on my laptop at all... its like it doesn't see my cards or laptop but the mod7900 one does?

one this im seeing is that my hardware ids are not listed in these drivers..

PCI\VEN_1002&DEV_6800&SUBSYS_048F1028&REV_00

PCI\VEN_1002&DEV_6800&SUBSYS_048F1028

PCI\VEN_1002&DEV_6800&CC_030000

PCI\VEN_1002&DEV_6800&CC_0300

is there some thing wrong with my cards?

Edited by DigitalFubar

Share this post


Link to post
Share on other sites
m18x-r1.. and those drivers do not work on my laptop at all... its like it doesn't see my cards or laptop but the mod7900 one does?

one this im seeing is that my hardware ids are not listed in these drivers..

PCI\VEN_1002&DEV_6800&SUBSYS_048F1028&REV_00

PCI\VEN_1002&DEV_6800&SUBSYS_048F1028

PCI\VEN_1002&DEV_6800&CC_030000

PCI\VEN_1002&DEV_6800&CC_0300

is there some thing wrong with my cards?

I hope you get it working with maybe advice from SVL7. we all would love to hear and see how they work out... ( ;) especially us fellow M18x R1 owners)

Share this post


Link to post
Share on other sites
I hope you get it working with maybe advice from SVL7. we all would love to hear and see how they work out... ( ;) especially us fellow M18x R1 owners)

thanks for the support.. i convinced dell to swap my 6990s with the 7970s.. they will work its just a matter of time

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm thats some major info my friend good to know if we have issues theres a small tiny chance they'll swap 6990m to 7970m... and if they will do that the also nearly equivalent of the 6990m the Nvidia 580m may be also accepted as a part theyd be willing to swap to if there are issues.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmmm thats some major info my friend good to know if we have issues theres a small tiny chance they'll swap 6990m to 7970m... and if they will do that the also nearly equivalent of the 6990m the Nvidia 580m may be also accepted as a part theyd be willing to swap to if there are issues.

i can upload the packing slip as proof lol..

Share this post


Link to post
Share on other sites

VBIOS package is online, have fun overclocking, please report back! It's always good to get some feedback, and there's a lot of time behind this.

First post updated with some information and download link.

Share this post


Link to post
Share on other sites
VBIOS package is online, have fun overclocking, please report back! It's always good to get some feedback, and there's a lot of time behind this.

First post updated with some information and download link.

Had a problem flashing the 1.1v one. It seems corrupt? I got a flash error.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The files are okay. Make sure it didn't get corrupted (checksum) and also keep in mind that you need to rename the file for flashing with DOS, 8 character limit for file names.

Share this post


Link to post
Share on other sites
VBIOS package is online, have fun overclocking, please report back! It's always good to get some feedback, and there's a lot of time behind this.

First post updated with some information and download link.

Hi and thanks for all your hard work!

Can you tell me some thing.. is there an updated vbios on the first post that is stock? that might help me?

I mean I think that my card is not being found by the program do to my bios?

I might be completely off track but its just a thought..

Share this post


Link to post
Share on other sites

I really think you have the same VBIOS on your cards as the one which can be found in the R4 and which is the one used for the mods. That's the most recent vbios of this card I've seen so far.

Share this post


Link to post
Share on other sites
The files are okay. Make sure it didn't get corrupted (checksum) and also keep in mind that you need to rename the file for flashing with DOS, 8 character limit for file names.

Fixed it, it was a bad extraction from the archive so it wasn't complete. Working fine now. All OV vbios work. For me 1.1v is the sweet spot. Gonna see if I can hit 1.1Ghz :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, cool. That's why I added the checksum, I'll include this somewhere in the first post, so people make sure the files aren't corrupted.

Share this post


Link to post
Share on other sites
What laptop are you using? Here's a link to the 7970m drivers of the Alienware M17x R4, but they're actually an older version than the modified leaked CCC 12.5.

The VBIOS files are based on the one of the Dell 7970m which can be found in the M17x R4. I can't guarantee that they're compatible with cards from different manufacturers like Clevo, but in the past it has been possible to flash certain cards from different manufacturers with the Dell vbios, with changing results.

If you happen to have a non-Dell 7970m please upload your VBIOS here so I can take a look at it.

ok hello again.. ive been playing with the mod 7900 drivers and the stock dell drivers.. from what i can see and maybe im wrong is that the M18x-r1 vs the m14x-r4 have different VBIOS?

ive moved files and folders and infi files around and got the stock dell drivers to install but i bluescreen on every thing.. and it shows up as the mod7900 drivers..

so i ask this if i flash to one of your vbios is there a chance my system wont recognize my cards any more? and since im running a Cross fire set up.. do i flash both cards with the same bios?

thanks a ton for all your help..

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's very unlikely that the VBIOS is different, but if you want me to check I need a copy of your VBIOS. And it has been ages since I've last seen a slave / master vbios setup, so yes, both cards the same vbios.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By Brian
      Following the release of NVIDIAs new 436.02 driver which I mentioned in an earlier article here, I've decided to make a quick and dirty video showing off NVIDIAs new Sharpen filter which is part of their Game Filter feature. It works with the most popular APIs including DX 9, 11, 12 and Vulkan and can be set on a per-game basis with granular settings of 0-100 unlike AMDs RIS which is limited to Navi and lacks DX 11 support.
       
       

      View full article
    • By Brian
      Following the release of NVIDIAs new 436.02 driver which I mentioned in an earlier article here, I've decided to make a quick and dirty video showing off NVIDIAs new Sharpen filter which is part of their Game Filter feature. It works with the most popular APIs including DX 9, 11, 12 and Vulkan and can be set on a per-game basis with granular settings of 0-100 unlike AMDs RIS which is limited to Navi and lacks DX 11 support.
       
       
    • By GrayCryptoSpordium
      Well everyone...I have a confession to make-I flashed svl7 modified 970m vbios before I wiped my drivers! Everything seemed to run fine, I could game but noticed my clocks fluctuating a bit crazy. Figured I'd try a OC profile in afterburner while running a 27 27 26 26 clock in TS a bit stupid I know. Well 3d mark froze so I did a reboot...Black Screen on startup I heard windows boot so I feared I bricked my card. Tried external monitor..works fine. This is where my stupidity really hit the cosmos. I had another m15x 900p LCD laying around plugged that in. Worked fine back too overclocking bro! Well same thing happened. My profile was not overly crazy as I can remember. But I bricked another screen. Plugged in external monitor everything fine. I was using latest nvidia drivers 436.48 I believe. So I wiped drivers using DDU. Reflashed to stock clevo bios. Tried both LCD again still nothing. Installed old 7970m still nothing. Cleared CMos again nope. Reinstalled 970m with svl7 vbios with newest driver and been gaming on my external monitor. Have done some OC with inspector. Everything seems to work as it should. Temps and performance are great. Did I brick my monitors??? Never heard of this problem. 
    • By Axel de S
      Hello guys,
      I have a GT72VR 6RE with G-sync MSI Laptop. Sadly the GPU is partially dead (artefacts all over the screen, crashes, windows detecting a damaged hardware etc...).

      So I bought an other GTX1070 MXM on ebay, which was used in a Vortex G65 6RE before.
      Sadly, when I plug the new GPU in the laptop, the laptop screen stays completly off, but i can use the HDMI port. So i though that I would just have to flash the vbios to the one I was using on the GPU that died, but I couldn't because of a mismatch betwen the PCI Device ID.
      The new GPU ID is : 10DE 1BA1 - 1462 11AF and the previous GPU ID was :10DE 1BE1 - 1462 11AF
      Pretty close right? but the A1 and E1 variation are fcking everything up. I've read that 1BA1 is for non G-sync and 1BE1 is for G-sync. I've also read that the G-sync variation is not part of the card but is an external part no on the GPU board.

      So now I'm wondering what can I do : is there a way to force the vbios flash or to change the PCI ID ? I really need some help here. I'm no expert and I've try as much as I could. Maybe I need to do some vbios editing but I don't really know how to do it and what to do exactly to make this work.

      Thank you very much for your help guys
    • By Brian
      With AMD's long awaited Navi release, do you plan to purchase the 5700/XT?
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.