Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
svl7

AMD 7970m - modified VBIOS

Recommended Posts

what is the problem with it? I also have a 7970m in a m15x

Display port not working in my case, it is original Dell but still not working. I think something is changed in 015.022 vbios.

But this is just my suggestion. What is you vbios version and is it Display Port working ?

I am just trying to figureout why mine and I think to few other people DP not work.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Display port not working in my case, it is original Dell but still not working. I think something is changed in 015.022 vbios.

But this is just my suggestion. What is you vbios version and is it Display Port working ?

I am just trying to figureout why mine and I think to few other people DP not work.

I have the 015.021 and no issues at all since I installed it. I am also using the current beta drivers. Are you sure it isnt a clevo card flashed with a dell bios? The cards are different colours as far as I can remember. Another way to check is to select custom installion when installing the drivers and hd audio for hdmi should be selected. If that option or something like that option isnt there its probably a clevo card with a dell bios.

Share this post


Link to post
Share on other sites

What voltage does monitoring software report for your card?

I flashed a clevo 7970m with the 015.017 stock vbios in svl7's vbios pack in the first post. Technically, I think it's supposed to be 0.9V idle and 1.05V 3D clocks. But every monitoring software I use says its 0.82V idle and 1.00V 3D. Is this supposed to be correct for the 015.017 stock vbios?

Share this post


Link to post
Share on other sites
hi guys;

Here is my problem with Dell 7970m...

Any ideas?

had the same.. flashed my 7970m with a new vbios under windows 8 uefi. try blindflash with a new vbios

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have the 015.021 and no issues at all since I installed it. I am also using the current beta drivers. Are you sure it isnt a clevo card flashed with a dell bios? The cards are different colours as far as I can remember. Another way to check is to select custom installion when installing the drivers and hd audio for hdmi should be selected. If that option or something like that option isnt there its probably a clevo card with a dell bios.

Hum, I think I see it installing hdmi audio driver, also what was interesting I see hdmi sound device 6 times , like hdmi audio 1, hdmi audio 2 etc to 6, but on all of them it say not pluged inn. Tomorow I can post screen shot maybe since now I am on my iPad.....

Card is supposed to be Dell, I buy from NBR market place from same person like lordvader and seller clame it is original one, will post picture of it tomorrow as well to advise me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am in office now, and can post pictures of card and some screens,

Let me know if this helps, and do u think this is Dell card.

BR,

Ivan

post-10767-14494994999776_thumb.png

post-10767-14494995000086_thumb.png

post-10767-14494995000375_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
What voltage does monitoring software report for your card?

I flashed a clevo 7970m with the 015.017 stock vbios in svl7's vbios pack in the first post. Technically, I think it's supposed to be 0.9V idle and 1.05V 3D clocks. But every monitoring software I use says its 0.82V idle and 1.00V 3D. Is this supposed to be correct for the 015.017 stock vbios?

What did you use to monitor the voltage?

I am in office now, and can post pictures of card and some screens,

Let me know if this helps, and do u think this is Dell card.

To get audio per HDMI to work you need the Dell vbios. However, I have no idea why you seem to have no picture per DP...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi svl7, many congrats for your work with vbios pack, i've flashed my dell 7970m with your default one included in it and finally i had my card working at least in 2d mode without artifacts.

Now the problem is that, no matter what catalyst version is use, the card works only at 300/150mhz@0,900v and seems not able to increase it's frequencies and voltage to 3d mode (850/1200@1,050v).

I dont understand if it's an hardware failure or something related with vbios or software.

Would be great to try a modified vbios which increases 2d voltage to 1,05v (i know it will make the card work hotter), in order to fix the voltage at that level, hoping to raise the frequencies automatically (now the card doesnt throttle, simply crash the system with bsod when attemps to raise from 2d mode).

I tried also your overvoltage vbioses but they all increase voltage only for 3d performance state (as is obvious, since the aim is to reach the highest freq!!) so the dont solve my issue.....i need something with 2d mode 300/150 @ 1,00

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think @Meaker got the 7970m to work in the GX660, maybe try asking him. I can only guess...

Share this post


Link to post
Share on other sites
I think @Meaker got the 7970m to work in the GX660, maybe try asking him. I can only guess...

thanks bro, i'm writing also in gx660 thread at NBR forums, Meaker is there but still no useful answers....

Share this post


Link to post
Share on other sites
I am in office now, and can post pictures of card and some screens,

Let me know if this helps, and do u think this is Dell card.

BR,

Ivan

ya looks to be a dell card to me, mine is the same colour, are the fans controlled by the system or by you? My driver install menu is the exact same and DP works no problem, what driver version are you using? I'm on beta 13.3.

Im not sure if anyone has been able to pinpoint the differences between the 015.21 and 015.22 vbios but you could try flashing a 015.21 bios and see if that helps. that is the only difference I can see so far.

Sorry I can't be of more help, if you want more information about my M15x just let me know.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I dont think they changed the hardware? If not its just the bios thats a bitc*, no?

The newer cards can change voltage via software, but starts to throttle like its not getting enough power :s

What do you mean that you can change voltage via software ??? on the 021 msi afterburner won't unlock the voltage control and performance menu does not appear in CCC for me (even with the -xcl trick) ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
ya looks to be a dell card to me, mine is the same colour, are the fans controlled by the system or by you? My driver install menu is the exact same and DP works no problem, what driver version are you using? I'm on beta 13.3.

Im not sure if anyone has been able to pinpoint the differences between the 015.21 and 015.22 vbios but you could try flashing a 015.21 bios and see if that helps. that is the only difference I can see so far.

Sorry I can't be of more help, if you want more information about my M15x just let me know.

I was thinking to downgrade vbios, but some one here say it is not possible to go down., is it really true ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Im on 015.21 and the -xcl trick unlocked the performance menu for me.

Does your card throttle at 1.075v?

Fastest way to make it throttle is running furmark.

- - - Updated - - -

And does anyone know the diff between vbios 017, 021 and 022 ???

017 uses higher stock voltage 1000v / 1050v

021/022 uses lower voltage 0.975 but when forced to 1050v via software it throttles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

guys I really do not understand how you did manage to enable that performance menu... can you tell me the procedure you followed ? I'm on Windows 8 with 13.3 drivers ! Tried everything, even getting back to 12.11 or 12.9 ...

This is getting me crazy lol would love to see if mine throttles too ><

Share this post


Link to post
Share on other sites
guys I really do not understand how you did manage to enable that performance menu... can you tell me the procedure you followed ? I'm on Windows 8 with 13.3 drivers ! Tried everything, even getting back to 12.11 or 12.9 ...

This is getting me crazy lol would love to see if mine throttles too ><

Just install the latest msi afterurner, create a shortcut on the desktop and type in: "C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\MSIAfterburner.exe" -xcl

it should work for anyone..

Share this post


Link to post
Share on other sites

i asked on NBR that if i could update my vbios so that i could boot on my gpu only and not be in switchable graphics when using uefi with windows 8 and was told to come here and this is the only 7970m vbios for i can find. So would can someone point me in the right direction so for the vbios i need so i can get the best out of my games thanks for the help to guys

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm that's interesting - the claim that vbios version 017 uses a different stock 3D voltage from 021. Is that really true?? I've run both on my Dell card and monitored with HwInfo64, and I see 1.00v for my 3D clock with both, even though the vbios patcher tool lists the 3D voltage in my 017 vbios ROM file as 1.05v. I've also run the 1.1v and 1.075v modified versions of the 017 vbios by svl7 and in those cases HwInfo64 does pick up the stated 3D voltages as they're advertised. Weird. And as for the question of whether it's possible to downgrade the vbios, I started with 021 and can downgrade to 017 and back without issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm that's interesting - the claim that vbios version 017 uses a different stock 3D voltage from 021. Is that really true?? I've run both on my Dell card and monitored with HwInfo64, and I see 1.00v for my 3D clock with both, even though the vbios patcher tool lists the 3D voltage in my 017 vbios ROM file as 1.05v. I've also run the 1.1v and 1.075v modified versions of the 017 vbios by svl7 and in those cases HwInfo64 does pick up the stated 3D voltages as they're advertised. Weird. And as for the question of whether it's possible to downgrade the vbios, I started with 021 and can downgrade to 017 and back without issue.

i'm having issues (my card works only at 300/150mhz, unable to run at 3d mode 850/1200 causing crashes and artifacts) with my dell 7970m 0.17 vbios and i'd like to try also 021 and 022 bios versions but i was afraid not to revert it to 017, so it seems possible...true?

Share this post


Link to post
Share on other sites
i'm having issues (my card works only at 300/150mhz, unable to run at 3d mode 850/1200 causing crashes and artifacts) with my dell 7970m 0.17 vbios and i'd like to try also 021 and 022 bios versions but i was afraid not to revert it to 017, so it seems possible...true?

I have read others did that and got stuck with 0.975v like us others, we just have to wait for the mirical patcher..

I cant wait to run this puppy at 1050core/1500mem @ 1100v B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could you send me a download link to your 021 vbios? id like to try it.

Is is clevo vbios or dell? And what laptop is it running in?

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Hmm that's interesting - the claim that vbios version 017 uses a different stock 3D voltage from 021. Is that really true?? I've run both on my Dell card and monitored with HwInfo64, and I see 1.00v for my 3D clock with both, even though the vbios patcher tool lists the 3D voltage in my 017 vbios ROM file as 1.05v. I've also run the 1.1v and 1.075v modified versions of the 017 vbios by svl7 and in those cases HwInfo64 does pick up the stated 3D voltages as they're advertised. Weird. And as for the question of whether it's possible to downgrade the vbios, I started with 021 and can downgrade to 017 and back without issue.

Could you send me a download link to your 021 vbios? id like to try it.

Is is clevo vbios or dell? And what laptop is it running in?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've yet to try the 022 version of the BIOS, but I can say that I was able to go back to 017 after 021.

Edit: My orginal vbios was version 022 not 021. Sry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No sry guys I made a mistake:

just looked at my original vbios file and it's version 022 not 021 so I've gone between 022 and 017, never 021.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By mx90
      Hello, I've got a Dell Precision M4700 with a 3940xm. I've read that in this particular CPU and laptop model, the bios is locked because the stock settings are considered an overclock. As-is, the core temps on the CPU do reach up to 90-100. They seem to spike up and down a bit when benchmarked with Intel's Extreme Tuning Utility, but they certainly do reach over 90C. Is there no way to unlock this bios (version a18, though a19 is released - I haven't updated yet, should I?) and even if there were, would my only option be a heatsink mod on top of that?
       
       
      edit: I've mistakenly posted this under Desktop & General Hardware, perhaps a mod could move or delete the thread? Apologies!
    • By mx90
      Hello, I've got a Quadro M2200 (GPU: GM206GL-A Revision A1, and MxM 3.0a Maxwell card) with the following bios: 84.06.76.00.1C
       
      I've read that this card is very similar to the GTX 965m, but that it has been underclocked considerably. It seems to be a good candidate for unlocking since I hardly see the temperature exceed 70C as-is. I'm requesting help with this - I'm not sure if it's possible to simply flash the vbios from a Dell GTX 965m (MxM 3.0a) or if some type of edit of the card's current vbios would do the trick. I'm hoping someone could help me out with the specifics of doing such an edit if that's the case. 
       
      Thanks!
    • By fibul
      Hello Everyone,
      I am an owner of MSI GT70-20C and my GTX770m gpu i now dead.
      I have a question and i hope someone will help.
       
      I have ordered GTX 970m 6GB DDR5 and i cannot find the exact vBios for that graphic card.
      My current bios version is: E1763IMS.51B
       
      Thanks in advance,
    • By victordenis99
      I own an Asus Fx504-gm laptop with an 8th gen i7 and nvidia gtx 1060. I ve been having issues with random hard freezes and I later found out that absolutely anyone with this exact model has the same issue and not even Asus service can fix it as they just replace every component and the problem persists so my guess is that this is software related.
      I ve been noticing that I Always hit power limit(I monitorised it with afterburner) and so I have power limit throttling. The thing is, for this laptop the power limit is locked and I cannot modify it.
      My last resort is to try a modified bios that can unlock the power limit slider. My question is: Is this possible? Are there any modified bioses that can unlock the power limit or the only way is to unlock it via the motherboard? If so, where can I get a reliable modified bios for my laptop and how can I check compatibility? Thx.
    • By ajdrenter
      Hello all! I have been researching upgrade paths for my M17x R4 and I have decided on the GTX 1060. Now, I was given this laptop with a dead GPU, and I had an M17x R3 already. So I moved the GTX 560m into the R4 which has worked fine. Now as I understand it a few things are needed for this upgrade including the 120hz panel and the ability to disable the legacy ROM for a pure UEFI boot. I have the 120hz screen, but the 560m uses the GF116 architecture which does not have a vBIOS which supports GOP. So I am thinking the only solution is to buy a cheaper "in-between" card which supports both boot modes, which will allow me to disable the legacy option in setup. Does anyone have any suggestions as to what cheap card to buy as a transitional part? I have been considering a 765m but I am also wondering if there are any other good choices.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.