Jump to content
Sign in to follow this  
p1npo1nt

First time upgrading mGPU

Recommended Posts

I'm going to be upgrading my Alienware M18x R1 with a GTX770m I purchased from ebay; 770m has a Dell P/N: HW6C9 for reference. I have a couple questions about performing this upgrade:

-Is the /unlocked/ version A05 bios necessary? I am receiving 8 beeps on startup with the dell factory A05 bios installed w/ the 770m
-Is a vBIOS flash required for basic functionality and driver installs? 
-If so, is there a link to a compatible vBIOS for this card, finally, a guide for installing the new vbios?

Any help is vastly appreciated, I've done some homework but I am new to upgrading MXM modules on laptops. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, unlocked bios is a must.

After flashing the bios, you will need modded drivers for the 770m, and thats it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The GPU shouldn't need a vBIOS flash to work, but doing so will allow you to tweak your settings more than without it. I recently upgraded my Alienware m15x to a 980m from Dell and it worked immediately. I could install drivers from Nvidia right away. You might find that you lack fan control, however. If that's the case, you can control the fans with a software such has Hwinfo. I use that myself.

Edited by MatsueMaiku
typo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By danger007
      Well I am back, sort of.
       
      Reminder of Stats
      *Alienware M17x R4 (bought June 2012) w/ Intel i7 3720QM@2.6ghz (Ivy Bridge) including the igpu Intel 4000 HD series
      8GB Ram, 17 Inch, SoundBlaster software only Recon 3DI, and the normal stuff that comes with it
      *Graphics Card:  Originally shipped 660m, upgraded to 7970m, 7970m died early, with community help moved to MSI 4GB 680M (flashed to Dell thanks to @svl7) and installed I think 314.xx drivers with help from many (sorry can't remember everyone but notable was @J95), was running 7970m in whatever they called their hybrid drivers, the 680m is run in Optimus)
      *OS:  Windows 7 64bit Service Pack 1
      *Storage:  Msata 1tb Samsung 850 Evo, 2 Hitachi 1TB 7200 rpm 2.5" drives (yes I used all 3 GB or will)
       
      So what will you read.  What got me started on this project and then using all the resources on the net, from @J95 and legions of others I owe all credit for the project too.  Please note I take no credit, take no rights, this is simply something to help others out based on working with what has already been laid down for us.   Installing the latest Nvidia 417.67 mobile/notebook drivers for a 680m for Windows 7 Service Pack 1 on Alienware M17x R4
       
      When I got things up and running back in 2016/2017 with the noted people above I saw a new driver and with the STO game having a driver issue I upgraded to it.  Now I didn't notice anything wrong, the game worked and so paid no attention.  When I started to get unable to eject 680m error messages I thought great who got this, ejecting a gpu, wrong.  I then tried the uninstall Intel, Nvidia, use DDU in Safe Mode, disable AV/Firewall, disable driver enforcement, etc then reinstall intel, nvidia (removing certain folders) with the modified inf but now the game said it couldn't find any feature set and wouldn't let me play.  Finally removing the Nvidia drivers allowed at least the iGPU to run the game.  Used Unigine Heaven 4.0 to encounter more errors with Nvidia.
       
      I moved back to my msata install of windows 7 that I haven't had a chance to work on since 2017 (i know pathetic) that only had system drivers, expired Norton, and not yet registered/activation.  Seems fine.  Tried to run Heaven, same error.  Well after 3 days of trying to duplicate what I had been instructed to do, I finally sat down with a nice big bottle of Fiji Water (courtesy of lovely lady at the Oscars in almost every background pic) and decided I was determined to fix things.   I downloaded the 419.67, copied the nv_dispi.inf & nvdmi.inf to get to work.  After reading the content and using comparisons once again from the noted individuals and the legions of other, I had them modified and decided to give it a try on the clean win 7 install from 2 years ago.  After the uninstall, ddu, deleting folders, copying mod. inf to their directory (also included the change to setup.cfg - credit once again goes to individuals like @J95), gyrxiur, DeathAngel , creator of Notepad++, sora and many others) I was able to launch the Heaven 4.0 Benchmark.  So I am assuming that I have the new 419.67 working on my system.  I did a benchmark of the 680m in 419.67 with unigine Heaven 4 to go with the files I am posting.  Please note the bios was provided by I believe @svl7 (sorry if I got wrong person) and no overclocking of it other than what the changed vbios did.
       
      I am attaching below the following:
      Nvidia 419.67 modified inf and config - nvdmi.inf, nv_dispi.inf, setup.cfg (no credit to me all credit belongs to others)
      The Unigine benchmark results (txt file).
       
      Now the shortened legalize warning
      Please remember you are to take all risk when using modified inf files, I take no responsibility (no virus or other dildrus included) if they don't work with your GPU.  The usual.
       
      This was tested and used on Alienware M17x R4 running the last bios they released A12 or A13 and so it the system bios is not modified at all, the card is a MSI 680m 4Gb flashed vbios to Dell 680m 4GB, and installed in Windows 7 64bit Service Pack 1.  Hopefully if you have only a different card you can make any minor adjustments you need to.  
       
      Please let me know how they work.  I will also be reporting back on the reinstall on my other laptop install I use to play Neverwinter/ Star Trek Online - was suppose to be a temp solution till new install was finished, and if they worked on it as well.
      Alienware M17x R4 680m 419.67 Mod Inf and Setup and Heaven 4 Benchmark.zip
    • By Edrc
      Hello,
       
      I am new on this forum, so I am sorry if posting at the wrong place. It's been 2 weeks that I am searching how to make my GTX 980M 8GB working Inside my Alienware 17 R1 (June 2014, i7 4710MQ, 60 Herts Display, OPTIMUS and the GTX 880M Inside died.)
      After "quickly" looking some forums, I saw that a 980M would easily fit Inside … but maybe I was wrong.
       
      Hardware wasn't a problem. I've also could install drivers by modding the nvdmi or nvcvi. inf files. The card was recognied BUT :
      the clock speed is locked a 135 or 405 Mherts and fan is not runing when booted up.
      I tried to flash vBios with nvflash and some ROM I found on vBios collection … but no way to get this working properly.
       
      So, i'm coming here. I've seen many people talking about Prema or svl7 or other big boss in the place … but ? how ? where ? when ?
       
      Inside the peripherial manager I have this in remote acces path : PCI\VEN_10DE&DEV_1617&SUBSYS_05AA1028&REV_A1\4&D590A51&0&0008
      So I assume my GTX 980M card ID is 1617 and vendor and PC Model are 05AA 1028.
      But near the "Standard Microsoft Video Card" there is a yellow exclamation point and Inside details it says "this peripherial doesn't work properly" when no Nvidia drivers installed.
      I could find some vBios with 1617 (Asus) but black screen at boot up. Since laptop model where not the same .. probably.
      And I wasn't able to find 1617 with the existing 05AA 1028 … as the GTX 980M was not an option for my model. (AW 17 R1 2014 ,60Herts)
      I tried 353.60, 382.33 and 419.35 drivers. The latest one seems easier to install but longer.
       
      BIOS is A16 from Dell. And I am using Windows 10. Got a Dell 330W brick. 
       
      I saw a guy with the exact model as me, he gets a modded vBios especially for his configuration, then everything worked easily … but can't find the topic again
       
      I guess depending on the card info and the laptop model … a dedicated vBios is required … 
       
      So, If anyone here got some informations or any kind of help for me, it would be very nice.
       
      Thanks for reading and help.  
       
      PS: there are a lot of files, pictures and links that I can't see on this forum .. even after registration …. 
       
    • By GrisGris
      For when that rubber coating on your laptop phase shifts to fly paper...
       
      Here is what I did,
       
      Disassemble M18x:
      Well documented by debaucher:
      The palm rest section was the biggest offender for me;

      >I used a plastic spoon and nail polish remover to remove the rubber coating:
      >Obviously remove as many of the various utility boards as possible.
      >I left the touch pad in place because this model used thermally fused plastic rivet like pieces to hold the light pipes in place and I found it easier to mask it off.
      >"FrogTape Delicate Surface" worked very well for masking off various surfaces

      >I used Krylon Plastic Paint as a base coat and 'Jet Black metal flake Automotive Paint;

      >With the paint still setting up I dusted various glow powders over the substrate and dusted some additional black paint to achieve some depth to the effect .
      >I after the automotive paint set up I use mate clear coat the overcoat the entire surface. I personally believe glossy clear coat would not look as good. 
      >Adjust as needed and re-assemble.

      >I Used a USB LED clamp light available ebay/amazon $10 to illuminate
       
      Hope you enjoyed the first post...
      .
    • By Sleezy
      Troubleshooting Modified driver Installation. If you are able to successfully modify the .inf to install GPU driver but games still using dedicated graphics or crashing, this is how I got it to work. Also link to the instructions I used to modify the .inf (Credit to Yuki Rea Founder and Creator of null-src.com) That tutorial can be found here https://null-src.com/posts/nvidia-notebook-driver-inf-mod/post.php
       
       

      Soapbox - Gaming Laptop GPU Upgrade
    • By handale30
      I added this post in the another forum a few months ago but felt like it could also help someone here, enjoy... So ive owned quite a few Alienware laptops but out of all of them my favorite has always been the great m17x R4. I love its aggressive looks, its lines and grills remind me of lamborgini design, the 1 glass sheet screen, the media keys looked futuristic and its laser etched name plate added a touch of personalization and attention to detail that they used to have. So considering it still has powerful specs for modern standards, i7 processors, 32gb ram, 2ssd and 1msata slots, 120hz 3D display, mxm slot, sd card reader, I couldn't help but to sell my 2 current laptops (15 R1 980m, 4k, 15 R3 1060) and purchase a pristine example of this machine with all its original packaging to upgrade it up to todays specs.   The Original Specs of this particular system were:  * Intel i7 3820qm 2.7ghz / 3.7ghz  * Nvidia GTX680m 2gb  * 8gb DDR3 RAM 1600mhz CL11  * 250gb Samsung 840pro SSD  * 1tb Seagate Momentum HDD  * 17" 1080p 120hz 3D display Desired Upgrades:  * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Nvidia GTX 1070 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1600 CL10 Corsair  * 1tb Samsung 860 EVO SSD  * Liquid Metal and better thermal pads    2019 Specs: * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Zotac GTX 1070mxm 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1866 CL9 Corsair Vengeance  * 1tb Samsung 860 Evo SSD  * 256gb Samsung 840 Pro SSD  * Liquid Metal and Fujipoly 17w/mk thermal pads  * 17.3" 1080p 120hz 3D display   I already purchased the GTX 1070 mxm, 32gb RAM and the 1tb SSD. The GTX1070 is installed and working at its full power. I applied Thermal Grizzly Conductonaut liquid metal thermal compound to both CPU and GPU and Fujipoly ultra extreme 17.0 W/mK thermal pads with my modified GPU heatsink and new X-bracket. CPU is overclocked from OEM BIOS to stage1    4.1ghz  3.9ghz 4cores. No chasis or board was cut or damaged during this process as I wanted to keep its integrity and no throttle issues what so ever. As I already had the 120hz edp screen, it was an easier job to do and thanks to @Striker123 and to @D4ddy for their threads as they made me have the guts to go through the project and to Rick for selling me this perfect example of a computer.   Alienware m17x r4 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/msi-gtx-1070-mxm-successfully-working-on-alienware-m17x-r4-another-socket-victory-against-bga-crap.803637/ Alienware m17 Ranger 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/alienware-17-r5-gtx-1070-mxm-3-1b.800137/   Here are some before and after benchmarks so you can see this baby flying let me know what you think about these numbers... I will be uploading more pictures soon as it only lets me upload 5. If you guys have any questions id be glad to help out.   current issues:    - the GPU fan does not automatically work so I have to use HWinfo to manually build the fan table but HWinfo sucks balls at this and doesn't start them automatically either, also with HWinfo I take control of both CPU and GPU fans at the same time and sometimes I just want my CPU fan to be spinning. so if someone has a fix for this man that would be great!    
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.