Jump to content
Mivas

Intel Core i7 8th gen with windows 7 (Intel UHD Graphics 620 Driver - DELL Inspiron 5770)

Recommended Posts

Hi! I registered for the specific topic. So, the big question for which I found no answer in internet.

 

Windows 7 on Intel Core 8th generation.

 

Officially, Intel supports windows 7 up to 6th generation. Unofficially, with an easy trick up to 7th generation. The question is, how can we make it work on 8th generation?

 

I installed windows 7 Ultimate 64bit on my new DELL Inspiron 5770 high end non-gaming 17 inch laptop, without any issue apart from the integrated GPU (Intel UHD Graphics 620). This also blocks the functionality of the AMD Graphics card too.

 

So, since for many reasons I want to have windows 7 instead of windows 10 or Linux, I did my best but I got stuck. I created a hybrid driver from 2 different versions of official Intel drivers, the latest, which supports this iGPU, but only on Windows 10 and the last windows 7 compatible, which does not include support for the specific 8th gen processor/graphics card, since it is newer. I mixed some files and also edited the inf file from the old driver.

 

I will share with you what I did, so that someone who has knowledge might get 100% functionality. I get only partial.

 

So, here is my guide.

 

1. Download the last Win7 compatible driver from Intel for HD Graphics. It is the version win64_15.45.19.4678
2. Download a newer version which is win10 only but contains the driver for your processor. In my case, Intel Core i7 8550U with DEV_5917. I downloaded the latest driver.
3. Make copies/backup of both folders and save elsewhere before starting editing.
4. Unzip both. From the unzipped ones, go to the new driver folder, then Graphics, then copy all components and paste in the Graphics folder of the old (15.45.19.4678) version. Note; So far in my case I didn't play a role if I replaced the same names of the old files with the new ones or skipped them to keep the old ones. Exception; do NOT replace the igdlh64.inf file and the igdumdim32.dll
5. Find the DEV number of the processor. Device Manager (from Control panel or search), right click on generic VGA Adapter, properties, details, ID.
6. Open the igdlh64 file (with a notepad) from the new version (Graphics folder) find the DEV number under windows 10 and copy the whole line.
7. Paste it under the Windows 7 section in the igdlh64 file of the old driver and correct the ikbl win10 with iskl win7 (known trick for 7th gen).
8. Copy all lines that include the 4-digit number from the igdlh64 file from the new driver and paste in the respective sections of the igdlh64 of old driver. In the end of the text, also add the name of the driver as a label, eg Intel UHD Graphics 620.
9. Install the modified old driver (win64_15.45.19.4678) and reboot.
10. After reboot. Copy the igdumdim32.dll file from the Graphics folder of the new version and paste it to the C:\Windows\SysWOW64 replace the existing files

 

This way, I get all resolutions, full brightness, colour, contrast etc control of the display, intel graphics control panel, full windows 7 effects (aero glass etc), but I dont actually get video support (apart from 3rd party software, like VLC/GOM player which even play 4K video smoothly), 3d applications are not functional, I dont get hardware acceleration etc. I concluded that the solution is to edit the igdumdim32.dll file, so that I copy elements from the new version to the old one. This way, theoretically, it should work. Anyone who has experience with driver and dll modification???

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 24/10/2018 at 8:58 PM, Mengqin said:

 

A HUGE THANK YOU!!! Great job bro!

 

I knew the issue was these two dll files,  but I didn't have the knowledge to dig inside them and find what to edit in them. I edited these two bytes as you said and everything works flawlessly with windows 7! In my case, I have an AMD Radeon graphics card which continued to work even after installation of the Intel modified driver, but a reinstallation is always the best way to go.

 

Thank you again a lot for sharing your knowledge and the final 100% working solution!!! Now I can finally use windows 7 on my new laptop just as I used to in older systems in the past. Everything works perfectly now!!!

 

To all other guys, I confirm that this solution works for other systems as well (like mine that I have different components). Thumps up!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By jasonmerc
      Hey everyone!  After lots of searching it looks like this is the go-to place for laptop mods online, so I figured this would be the best place to ask something like this.
       
      I picked up a Dell E6530 for basically scrap value, and I love the thing.  Runs Xubuntu great, battery is halfway decent, and I can play 99% of the games I own on it.  My friend on the other hand picked up an E6440 with its silver-ish finish along the back.  As much as I love my 6530 I've gotta say, that thing looks great.
       
      To get to the point now, I was wondering if it's possible for me to polish the top of the lid on my 6530 to have a more silver finish like that (or maybe even a mirror finish if I sand it down with a fine enough grit).  Really what I want to know is if the dark grey part of the lid is actually metal.  I can't seem to get a definitive answer online, and I tried the magnet test on it and it wasn't magnetic at all.  This doesn't necessarily mean it's not metal though, as aluminum isn't magnetic but is obviously a sandable/polishable metal.  One source said the laptop has anodized aluminum parts on it, but they didn't specify whether it was something internal or external.
       
      Can anyone here provide me some insight?  If the grey part is definitely a metal and not a plastic, I think I'm gonna give it a try.  As stated before I got this thing for scrap value, so if in the end it doesn't work out I'm not gonna cry over it or anything.  Still though, I'd rather not run into this blind.  If this is indeed possible though and I can accomplish what I want with a decent looking result, I'll post up some pictures with the method I used for others to do as well.
       
      Thanks in advance!
    • By Geoyoc
      Hello,
       
      I have a Dell Inspiron 5555 with BIOS A12 and I am missing some options in the advance menu. The BIOS seems to be shared between the 5455 and the 5755, if it helps. Can anyone help me figure a way to have all the options in the BIOS available?
      I have attached the results archive from the backup tool, if it helps
      https://www.sendspace.com/file/x0hfsb
      Thanks in advance!
    • By dimaginexus
      It's locked & hidden by default, but I've got an i7 8700k & I'd like to use the intel graphic on my hackintosh mojave.
      Is there any way to activate or mod this?
      Thanks!
    • By IAmSteveRogers
      I have been attempting to change my boost clocks values for the longest time, though I've been unsuccessful. I managed to flash my modded BIOS, though no changes seem to have had happened, along with no errors either. Here's all the stuff I used and was able to get. If someone is able to help me with this, it would be greatly appreciated.
    • By SnipeKing17
      The GPU works, The PSU works, The system works. [individually they all do work]
       
      The system works perfectly fine without the WLAN card.
       
      When i put the system to sleep and hotswap the mPCIe riser and WLAN press something on the keyboard.. Restarts.
      Will shutdown in roughly 27 seconds for those 27 seconds it works just fine like how it normally would on external monitor.
       
      When i shut it down and plug the riser and switch it on, same story. 27 seconds.
       
      I don't even see a error. I get to login screen directly. I used DDU already.
       
      I timed it. no matter what i do if i use the eGPU, External monitor it restarts instead of pause-play. I have 27 seconds.
       
      Need help!
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.