Jump to content
High_Voltage

Lenovo Y410p/Y510p BIOS mod to enable Nvidia eGPU support

Recommended Posts

Posted (edited)

In case you own a Lenovo Y410p or Y510p laptop, you might be interested in upgrading its performance by installing an external graphics card. Ultrabay eGPU adapter designed by @gerald was proven to be a convenient plug-and-play option to do exactly that. However, for a long time only an AMD-branded GPUs could be used due to limitations in the Lenovo's stock BIOS. The purpose of the modified firmware presented here is to expand the range of available GPUs by enabling Nvidia support on Gerald's Ultrabay eGPU adapter.

 

Huge thanks to:

  • @MWichni - For efficiently assisting me during the development of this mod. By flashing dozens of BIOS builds over the course of several weeks and thoroughly describing the effects observed (or the lack thereof), he enabled me to fully understand necessary parts in BIOS structure and come up with a final solution.
  • @svl7 - Whose unlocked BIOS / Whitelist mod has served as a basis for this modification. His discovery of a security hole in V2.07 BIOS has provided us with a convenient BIOS flashing method that does not require a physical programmer. The Unlocked BIOS and WLAN whitelist mods originally designed by him are also implemented in this BIOS mod.
  • @gerald - For designing the aforementioned adapter. Without it, all this work would make very little sense.

 

Key features:

  • Resolves the "40-second reboot" issue normally encountered while using Nvidia graphics cards with Ultrabay eGPU adapter, thus allowing all Nvidia cards to be used.
  • Based on the latest V3.08 BIOS.
  • Includes Svl7's WLAN whitelist removal mod - for the convenience of aftermarket WLAN card users.
  • Includes Svl7's BIOS debug menu mod - for the ease of experimentation with newly available features, e.g. attempting to use Nvidia Optimus to pass eGPU video back to laptop's display.

 

NB! Svl7's Debug Menu is not a toy! It contains a lot of options that are either not supported or partially supported by the hardware platform and/or can disturb its normal operation or prevent the PC from booting up at all. Any of the entries not originally present in the stock BIOS should be modified at your own risk!

 

DISCLAIMER:
ANY MODIFICATIONS YOU ARE APPLYING TO YOUR HARDWARE ARE PERFORMED AT YOUR OWN RISK! AUTHOR OF THIS MOD DOES NOT HOLD ANY LIABILITY FOR LOSS OR DAMAGE RELATED TO USING THIS SOFTWARE.

 

Screenshots:

Spoiler

 

5aa713dff2206_workingbiosmod2.png.cacec4b56d9819d05615f58764afb6ca.png

5aa713e69ce54_E6639A6453529E031F33E62698E3985F840966CDCAD603274Cpimgpsh_fullsize_distr.thumb.png.957635edd91a756b1edd2ea22801abb5.png

Unigine.png.992006853e75c1861792b86e94b956fa.thumb.png.31d2b61697cfa00b0efe78fd99289983.png

 

 

Installation instructions:

Spoiler

 

WARNING:

BEFORE INITIATING ANY FLASHING PROCESS, MAKE SURE THAT THE AC POWER IS CONNECTED AND THE BATTERY HAS AT LEAST 20% CHARGE LEFT. AN UNPLANNED POWER-OFF DURING FLASHING PROCESS IS GUARANTEED TO RESULT IN A BRICKED MOTHERBOARD.

 

  1. Install fresh, unmodified V3.08 BIOS. The installation file can be found on official Lenovo product support page for your PC.
  2. Enter the BIOS settings (by hitting F2 during boot) and enable BIOS Back Flash option.
  3. Following the instructions here, download and use Rufus utility to create a bootable USB drive running FreeDOS.
  4. Copy the CONTENTS of THIS_GOES_TO_DOS_FLASH_FIRST folder into the root of your FreeDOS flash drive.
  5. Download Universal BIOS Backup Toolkit 2.0, then by running program as Administrator, read your BIOS dump and save it as backup.bin.
  6. Place a copy of the backup.bin into PATCHERS folder.
  7. Depending on whether your system is GT750m-based or GT755m-based, run corresponding patcher.
  8. Carefully study patcher's output. If the patcher reports success, MDDED308.bin file will be created in the same folder.
  9. Once you've acquired MDDED308.bin, copy it to the root of your FreeDOS flash drive as well.
  10. Install stock V2.07 BIOS (Provided). This is a necessary step because later versions of BIOS contain additional flash-protect features.
  11. Connect your FreeDOS USB drive to the PC, reboot into BIOS. In BIOS boot settings change Boot mode from UEFI to Legacy Support, and Boot priority to Legacy first. Press F10 to save and exit.
  12. Once you have booted into DOS environment, type BIOS and press Enter to flash BIOS.
  13. Then, once finished, type EC and hit Enter in order to flash the EC.
  14. Once the EC flash is over, the system will reboot. Both BIOS and EC versions should now be V3.08. Svl7's advanced menu should be accessible at this point.
  15. Enjoy your modded BIOS!
  16. Should you ever decide to revert to Stock BIOS, simply flash the original V3.08 BIOS using the official update file provided by Lenovo.

 

 

 

If things don't go right:

Spoiler

 

In case BIOS flash process was interrupted or didn't go as planned and your computer is unable to boot anymore, don't panic! The DOS flash drive you've created is conveniently supplied with the Crisis Recovery file. Just follow the instructions below in order to perform the Crisis Recovery:

Spoiler

 

  • Disconnect both battery and the AC power from your computer.
  • Connect your flash drive to the USB3 port closest to the HDMI port.
  • Reconnect the AC power cable while holding Win+R key combination.
  • While continuing to hold the keys, turn on the PC.
  • After some time, the access indicator on your flash drive will start blinking. At this point you can release the keys.
  • Your PC will spin the fans and beep occasionally during the course of several minutes.
  • After the operation is complete, you should be able to boot again.

 

 

 

 

It has also been observed that very rarely some users experience problems while flashing the EC. The system would report "DOS  memory buffer 2 allocate failed" error. If this is your case, just reboot the system. You will stay at the EC version 2.07 which although is not recommended, doesn't seem to have any negative effect on the PC. If you still want to attempt flashing the EC to the latest version, you could try preparing Svl7's original DOS flash drive instead of Rufus FreeDOS one.

 

 

 

 

Error 43:

If you intend using the GTX10XX-series Nvidia card as the eGPU (which you probably do), you are very likely to encounter the infamous Error 43 in Windows Device Manager. This is a widely known issue in the eGPU community and is not related to this particular mod in any way. Following this guide thoroughly will in most cases resolve the Error 43 issue.

 

Download:

Get your copy here!

 

P.S.:

Version of this mod for Lenovo Y400/Y500 models is coming soon!

 

Edited by High_Voltage
  • Thumbs Up 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

In everyones name i just would like to thank you guys

  • Thumbs Up 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Thank you very much for your hard work.

 

Is there a way with this mod to use the internal display?

 

Also i have a slightly older adapter but i havent used it since amd prices were up in the sky. but i would appreciate it a lot if you can tell me if i can use a GTX 1050 Ti on my older adapter.  I own a 2nd generation adapter as far as i know

Edited by balint234
  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, balint234 said:

Thank you very much for your hard work.

 

Is there a way with this mod to use the internal display?

 

There should be. @Swung Huang has reported that his friend got it working with internal screen. It would be great if he explained us all how to do it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On my side, some netizens have tested lenovo y410p and y400 for N CARDS, without setting, which is directly in the inner screen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, FLY AWAY said:

On my side, some netizens have tested lenovo y410p and y400 for N CARDS, without setting, which is directly in the inner screen.

 

By that, do you mean it starts working with internal screen straight away, without any set-up?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, High_Voltage said:

 

那么,你的意思是它马上开始与内部屏幕一起工作,没有任何设置?

YES

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/17/2018 at 6:44 PM, balint234 said:

i would appreciate it a lot if you can tell me if i can use a GTX 1050 Ti on my older adapter.  I own a 2nd generation adapter as far as i know

 

Sorry, didn't notice your edit straight away...

 

As far as I'm aware, the only difference between the two versions of the adapter is the pull-down resistor on #CLKREQ (middle one in the vertical column of three near the ultrabay connector). In the version 3 of the adapter it is changed from 1k to 10k. But let me tell you, removing it completely will have exactly the same effect. Your adapter will work with this BIOS mod afterwards.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2018. 03. 19. at 3:08 PM, High_Voltage said:

 

Sorry, didn't notice your edit straight away...

 

As far as I'm aware, the only difference between the two versions of the adapter is the pull-down resistor on #CLKREQ (middle one in the vertical column of three near the ultrabay connector). In the version 3 of the adapter it is changed from 1k to 10k. But let me tell you, removing it completely will have exactly the same effect. Your adapter will work with this BIOS mod afterwards.

Do you think i can make it to work without replacing or removing anything?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, balint234 said:

Do you think i can make it to work without replacing or removing anything?

 

There is a very very small chance it would work on modified V2.07 BIOS (which I'd have to make). However, it's so much faster to just cut the track on the pcb with something sharp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, High_Voltage said:

 

There is a very very small chance it would work on modified V2.07 BIOS (which I'd have to make). However, it's so much faster to just cut the track on the pcb with something sharp.

 

Im not very into these things but if im not mistaken the resistor we are talking about is the thing i circled with orange. But you saying if i cut the adapter where i put a red line it will work just fine?

Adapter.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

You have correctly identified the resistor, but the track you selected is not connected to the resistor and cutting it would render the adapter unusable. I've marked the correct one for you with an orange cross.

Adapter.jpg.4928f5fc77675311f2e3d66413304775.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, High_Voltage said:

You have correctly identified the resistor, but the track you selected is not connected to the resistor and cutting it would render the adapter unusable. I've marked the correct one for you with an orange cross.

Adapter.jpg.4928f5fc77675311f2e3d66413304775.jpg

Alright, thank you for your help and sorry for wasting your time. I have one last question for now: Should i cut at the cross you just showed me or should i ask my IT teacher at school to help me remove the resistor itself. Which one do you recommend?

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's something simple, you can do by yourself, unless you are insecure about it, then you can ask someone with my experience on electronics to do it for you.

 

Thank you all so much!

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, balint234 said:

lright, thank you for your help and sorry for wasting your time. I have one last question for now: Should i cut at the cross you just showed me or should i ask my IT teacher at school to help me remove the resistor itself. Which one do you recommend?

 

No problem. You haven't wasted any time of mine (yet). Regarding the modification, I'd strongly recommend you to get the resistor desoldered if your teacher has access to soldering equipment (simply because you can always solder it back later if something goes wrong).

 

Anyway, good luck with the mod and please report back whether it worked.

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minutes ago, High_Voltage said:

 

No problem. You haven't wasted any time of mine (yet). Regarding the modification, I'd strongly recommend you to get the resistor desoldered if your teacher has access to soldering equipment (simply because you can always solder it back later if something goes wrong).

 

Anyway, good luck with the mod and please report back whether it worked.

 

Thank you and sure i will report how things went. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Much thanks! Can I undervolt my CPU/GPU with this BIOS? Is this an updated version of svI7's BIOS?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't quite understand what you mean by "updated" (possibly because I didn't read the entire thread related to his mod). This mod uses the version provided by Svl7 in the head of his thread, but manually ported to V3.08 BIOS by me. The Svl7's custom GPU VBIOS is not included with this mod.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, High_Voltage said:

I don't quite understand what you mean by "updated" (possibly because I didn't read the entire thread related to his mod). This mod uses the version provided by Svl7 in the head of his thread, but manually ported to V3.08 BIOS by me. The Svl7's custom GPU VBIOS is not included with this mod.

I see. Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did someone managed to send the eGPU signal back to the laptop screen without needing a external display connected to the eGPU?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, YG-Zombies said:

Update Bios lenovo Y410p Bios 3.08   DC Detect Erro ?

 

Make sure your battery is connected and fully charged.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good evening, 

 

I'm unable to achieve step 1. When I install stock 3.08, my pc attempts to restart, turns off, boots again, and returns 

 

'INSYDEH20 - Secure Flash

 

Error : Invalid firmware image!!! 

 

Please press any key to reset system.....' 

 

At which point it reboots just fine with the slv7 modded 2.07

 

I'm not sure what the cause is. Possibly the fact that I have a aftermarket wifi card installed? Any help appreciated. 

 

For reference, I am using a 2nd generation adapter, trying to achieve modded 3.08 with the resistor fix in this topic. 

 

Thanks. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By thechillhacker
      Hello all
       
      I have a Clevo P370EM3 laptop with a pair of GTX 680Ms in SLI mode and have never been able to get Linux to work properly with full acceleration and without tearing. I have tried every xorg config I can find, and even all the modifications from the nvidia configurator to no avail. Has anyone been able to get these things to work 100% in Linux? I have typically used ubuntu based distros, including Mint, and every available driver version from the repositories, but can never get it to work quite right.
       
      Thanks for any help anyone can provide. It is killing me to run Windows on this machine because of these issues, and I am almost to the point of installing the inferior 7970 cards.
       
      Have a great day
      -TCH
    • By jhsd1124013561
      Help! I created a BOS BOOT DISK and use legacy to boot in DOS.   But it is saying that "An operating system wasn't found".   I have extracted all the files (the alienware m18x r2 a11 unlocked bios) into my external hard drive (format: NTFS)
    • By rusTORK
      When my first CPU fan on Y500 is broke i replaced it on something compatible (non-original) and planned to replace it later on original. Since that time happened a lot things, but i still using that non-original fan. But i did some research and here is what i founded:
       
      I. ORIGINALS
       
      1. Forcecon (marked as FCN on fan)
      DFS5413005MH0T-FC1C (5V - 0.5A)
      Spotted in: Y400, Y500.

       
      2. Asia Vital Components (marked as AVC on fan)
      BNTA0612R5H-P007 (5V - 0.5A)
      Spotted in: Y410p, Y500, Y510p.

       
      3. Sunon (marked as SUNON MagLev on fan)
      MG60120V1-C230-S99 (5V - 2.25W (0.45A))
      Spotted in: Y410p, Y500.

      So, which to choose? Any recomendation? Maybe there also unexpected way (completely diffirent fan from another company for another laptop)?
       
       
    • By Drozof
      Has any company out there launched a laptop with an external MXM port? 
       
      Just curious since with the boom in the gaming laptop market and some companies launching eGPU thunderbolt enclosures, isnt the MXM faster?
       
      Is it because of licensing issues? or hardware problems?
       
    • By Iwillsolo
      Hello guys ...

      i wanna make sure that everything is going to work fine with my laptop so i got some questions

      First of all my laptop is Lenovo Z51-70
      CPU: I5-5200U 2.2ghz
      iGPU Intel HD 5500
      dGPU:AMD R9 M375
      Ram: 8GB (will raise it to 16GB)
      HDD: 1TB stock one
      SSD: 120GB (for my games and windows only)

      now i investigated  a little about eGPUs and found that i need a M.2 or thunderbolt, i've found that my wifi card use a M.2 a/e key aka ngff, so i will be using the GDC Beast NGFF version

      to the bad part / question part

      What do i need to know other than the stuff above?
      what is the white-listing thing? i found on support forums that my laptop support some wifi cards only and it's bios cann't be modified according to bios modifying forums (not here)
      in same time saw some posts on reddit that says if ur bios have UMA graphic option then you will need to disable PAX / WIRELESS and enable UMA and it will work fine, the question is that true?

      i wasn't able to find anyone who did it on Z51-70 i found only 1 post on reddit for Z41-70 (which after research found that both are using same M.2 a/e key slot and also same bios... but the one who posted only replied that it's recognized with some errors and never replied back with any updates so still not sure about it.....

       
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.