Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Sign in to follow this  
mrsmile1015

Clevo Gtx 780m Undetected on Alienware m17x r4

Recommended Posts

Just recently puchased a Clevo Gtx 780m on ebay and inserted it into my Alienware m17x r4. I'm terrible dissapointed to find the BIOS a12 unlocked and device mananger doesn't detect it at all. Are there some steps I have to undergo to make it work? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, mrsmile1015 said:

Just recently puchased a Clevo Gtx 780m on ebay and inserted it into my Alienware m17x r4. I'm terrible dissapointed to find the BIOS a12 unlocked and device mananger doesn't detect it at all. Are there some steps I have to undergo to make it work? 

did you disable INTEL GPU ? and set you PRIMARY GRAPHICS ADAPTER TO "PEG" ?  IN BIOS

Edited by ll_r1d0_ll

Share this post


Link to post
Share on other sites

The gtx 780m should be able to run in optimus mode with the intel gpu turned on. If your bios doesn't detect it, either alienware doesn't support clevo cards or the card is broke. I think it's the latter

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/27/2018 at 3:09 AM, mrsmile1015 said:

Yes I did. When that happened, my screen went black and beeped 6 Times.

try reseating the card again and check all the contacts of your 780m are neat and clean .. it should detect the gpu because im myself using a gtx780m in my m17x r4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit: I solved the issue by performing system restore in safe mode! 

 

I got a new 780m, this time made for Dell and the strangest thing happened. I was trying to get my AW to recognize it so I was looking over bios which is an a11 unlocked. My computer on bios still, I went to grab a bite and when I came back my computer screen was a blank blue. I immediately forced shut down my computer and when I rebooted, my windows login menu couldn’t display itself on my integrated gpu.

 

Then I tried to disable the integrated gpu and changed to PEG, after saving and rebooting, my computer beeps once and fails to boot. Any clue as to the problem?

 

Edited by mrsmile1015
Solved my current Issue

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/26/2018 at 7:54 AM, ll_r1d0_ll said:

did you disable INTEL GPU ? and set you PRIMARY GRAPHICS ADAPTER TO "PEG" ?  IN BIOS

I think I should mention I recently swapped by HDD for an SSD and now I'm booting in UEFI mode. Would this be compatible with a gtx 780m?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/6/2018 at 6:40 AM, mrsmile1015 said:

I think I should mention I recently swapped by HDD for an SSD and now I'm booting in UEFI mode. Would this be compatible with a gtx 780m?

that has nothing to do with not detecting your GPU...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Its my Motherboard! Found the problem but haven't solved it. My computer crashed while on youtube. When I rebooted, computer beeped once and wouldn't boot. I got it covered from here, thanks for the help ll_r1d0_ll.

  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, mrsmile1015 said:

Its my Motherboard! Found the problem but haven't solved it. My computer crashed while on youtube. When I rebooted, computer beeped once and wouldn't boot. I got it covered from here, thanks for the help ll_r1d0_ll.

You are Welcome :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By Crustieraxe
      Hello Guys this is my first post here!
       
      So my original post was this:
       
      "I don't even know if any active forum is out there on this laptop and on this issue, but after installing my new DHCG2 LTN173HT02 120hz display, I am unable to boot up on it. I do have a modded bios which the video setting is set to PEG, and just about read every forum about this but have not found a solution. I have tried resetting the bios, made sure the cable is plugged into the Edp port, and have made sure I have an UFEI Windows installation and legacy mode is turned off. I don't know what else to do and if anyone could help it would mean alot to me! "
       
      The reason it was not booting up on a pure UEFI environment is because my 660m did not have the GOP compliant driver vbios. You would need this in order to boot up in a pure UEFI environment which at the time I didn't know, and my fix was to stick to legacy. Any card before the 660m will most likely require this if you need to boot up in a pure UEFI environment. If you do not have this vbios driver while it is set to UEFI and plug in the 120hz lcd, it will beep 8 times and you will be forced to plug back in the 60hz display to change it back to legacy.
       
      This was the vbios that I can say worked for me and had the GOP compliant driver for the 660m
       
      https://www.techpowerup.com/vgabios/144032/144032
       
      ------------------------------------------------------------------
       
      These are the steps to upgrade from a normal 1600x900 60hz display to a 1920x1080 3D 120hz Display which is needed if you want to update your graphics card to a more modern one.
       
      I am making this guide because I felt frustrated that for this awesome computer, there aren't really any post in 2020 to upgrade the LCD panel to the 3D 120hz one. And The older posts I scavaged through really helped me little in doing this upgrade.
       
      Anyways lets begin
       
       
      1) If you have a stock amd graphics card, and are wanting to install the 120hz display, then your journey ends here and you will have to upgrade to an nvida graphics card to do so. If you have an Nvidia, you may continue
       
      2) On the 60hz display, I would start by making sure that you have windows 10 installed or reinstall with UEFI support as it is needed if you are installing a pascal graphics card. If you have legacy mode enabled, and are not planning to upgrade to a pascal graphics card and keeping your old Nvidia 6XXM, then disregard this and head on to step 5 (although I would recommend to read everything)
       
      3) turn the laptop off and boot into the bios. In order to boot into the bios, spam the F2 key while it is turning on.
       
      4) Once in the bios, go to the Boot menu, and make sure to Disable "Secure Boot", Make sure that importantly if you converted over to a UEFI installation of windows, UEFI mode is chosen (UEFI  Environment will be needed for a pascal graphic card and legacy will not be compatible) then again, if you are on a legacy installation of windows 10, disregard this if you don't want to upgrade to a pascal graphics card.
       
      5) we can now start looking at the 120hz display. I bought mine on ebay with this seller https://www.ebay.com/itm/New-Dell-Alienware-M17X-R4-17-3-FHD-WLED-3D-V-M-LCD-Screen-DP-N-DHCG2-GN36T/273644412867?hash=item3fb67a5fc3:g:9A0AAOSw5AhcP1pw:sc:USPSPriority!32720!US!-1 (Just in case the link goes bad, this was the listing name"Alienware M17X R4 17.3" FHD WLED 3D V M LCD Screen DP/N DHCG2 GN36T"  with the screen model being  LTN173HT02 and Dell part number GN36T )
       
      6) Since my listing came with the video cables, I did not have to go out and look for the video cable. If yours did not come with the cables, You will also NEED to get the video cable it is required. the Dell Part number is N392W. I cannot stress enough This video cable is required and the 60hz's video cable CANNOT be used with the 120hz one or else you will brick your computer from what I read.
       
      7) Once it comes In, we can start to take apart the computer to Install our new display. I watched this video to remove the old 60hz and install the 120hz panel 
       
       
       
      8) Before I would remove the whole 60hz lcd panel, I would first make sure that you can boot on the 120hz panel. Notice that there is one connecter with screws on both sides right next to where the 60hz screen connecter is. Make sure that you put the 120hz one with the connector where screws are. This is known as the Edp port and cannot be confused with the LVDS port. Again, you want to plug the new 120hz display into the EDP port and unplug the 60hz one.
       
      9) If the installation was done correctly, then you should have no problem booting with the screen. if it is giving you 8 beeps, then just plug in the 60hz display, and navigate back to the bios to make sure everything is in order and refer back to steps 2-3. If you happen to be an advanced user like me and went ahead and installed a modded bios, then on the 60hz display make sure that the video setting is set to PEG. I dont think this is necessary to have a modded bios since the bios automatically changes the video setting when the 120hz display is detected and should be a last resort option to install a modded bios. I got my modded A12 bios from a guy in this forum named klem for 10 US dollars thorough paypal. Shoot him a message in the forum below.
       
       
      10) Once the new LCD is tested and you know you can boot up with no problems, go ahead and finish removing the old 60hz LCD and proceed to finish installing the 120hz LCD. And you are done. 
       
      A couple of words from my personal experience: When I installed the 120hz display, and booted up windows on it, and turned the computer off, it refused to turn on for some weird reason. I don't know why it would turn on when the AC and battery where on. regardless of what this was, I fixed it by Reseting the CMOS. If you don't know how to do this, do a quick google search and after turning it on i got 5 beeps which i then turned the computer off, and then turned it back on which the computer just reset itself and when it turned back on I was able to boot up into windows.
       
      I also read an intresting post  where you could upgrade to the 1060 on this computer which is what I eventually want to and for whoever wants to they need to have the 120hz display. As a side note, I did this with the stock 660m that the system originally came with. What i mean with this is that I'm not sure if this procedure works with other graphic cards. Although I suspect that it has. since to upgrade your graphics card, the 120hz LCD needs to be setup
       
      This is the forum that I was able to find about upgrading the graphics card to the 1060.
       
      Anyways I hope I at least helped someone transform their computer! In 2020!
       
       
    • By mx90
      Hello, I've got a Dell Precision M4700 with a 3940xm. I've read that in this particular CPU and laptop model, the bios is locked because the stock settings are considered an overclock. As-is, the core temps on the CPU do reach up to 90-100. They seem to spike up and down a bit when benchmarked with Intel's Extreme Tuning Utility, but they certainly do reach over 90C. Is there no way to unlock this bios (version a18, though a19 is released - I haven't updated yet, should I?) and even if there were, would my only option be a heatsink mod on top of that?
       
       
      edit: I've mistakenly posted this under Desktop & General Hardware, perhaps a mod could move or delete the thread? Apologies!
    • By mx90
      Hello, I've got a Quadro M2200 (GPU: GM206GL-A Revision A1, and MxM 3.0a Maxwell card) with the following bios: 84.06.76.00.1C
       
      I've read that this card is very similar to the GTX 965m, but that it has been underclocked considerably. It seems to be a good candidate for unlocking since I hardly see the temperature exceed 70C as-is. I'm requesting help with this - I'm not sure if it's possible to simply flash the vbios from a Dell GTX 965m (MxM 3.0a) or if some type of edit of the card's current vbios would do the trick. I'm hoping someone could help me out with the specifics of doing such an edit if that's the case. 
       
      Thanks!
    • By fibul
      Hello Everyone,
      I am an owner of MSI GT70-20C and my GTX770m gpu i now dead.
      I have a question and i hope someone will help.
       
      I have ordered GTX 970m 6GB DDR5 and i cannot find the exact vBios for that graphic card.
      My current bios version is: E1763IMS.51B
       
      Thanks in advance,
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.