Jump to content
Sign in to follow this  
rjtnag

M17xR4 upgrade 680m to 1060

Recommended Posts

M17xR4 upgrade 680m to 1060

I kindly apologise for my atrocious formatting, I have never written such a long thread before.


Hey everyone, this is my experience regarding upgrading my m17xR4(2012) with a 680m and a 3D 120hz display to a GTX 1060. Please bear with me as it will be a long story.

A little bit of background, on May 11, 2017, my laptop suddenly shut itself down when playing some Witcher 3. No response, no power, no lights, certainly dead.
http://forum.notebookreview.com/thr...t-motherboard-replaced-but-still-dead.805508/
Called Dell India, they recommended motherboard replacement (not quite as much as a recommendation but as an only option.) 15000INR for that. (~235USD)
Still not resolved, no light, no post, no power. But if I remove the 680m, the laptop boots but gives 8 beeps, indicating a GPU or LCD failure. Putting the gpu back in causes a short circuit and no power to system.
Dell technician recommended GPU and LCD replacement. Will cost about 15000INR(235USSD) for GPU and 8000INR(125USD) for the LCD.

Sure, why not.

New GPU time. And boy oh boy, I was in for a headache.
Initial plan was for GTX 980m, easy and simple upgrade, tried and tested.
I contacted @woodzstack, he suggested me the 1060, approx. 30% more performance for the same price. I went ahead with that.
He is a well-known and an excellent seller here on NBR and other forums.

So I got myself a 1060 with a heatsink. The heatsink on my 680m had worn out screws and I couldn’t remove it to reuse it (tried a Dremel to make grooves). The 1060 was available and ready to ship, the heatsink was on back order which caused some delay. Thankfully, woodzstack provided me with a free upgrade to faster shipping. Thanks!

5987.thumb.JPG.72b2ce4636582aa223e400e893020a68.JPG

 

Then came the headaches. As I didn’t have a backup or fall back gpu (680m died), I wasn’t able to change the settings in bios required for 1060 and the system won’t boot with a 1060 ass the settings were incorrect. Also, I had the motherboard replaced which had stock bios. Got 8 beeps with 1060 installed, indicating gpu or LCD failure, which it wasn’t. Also, being a 120hz 3d display, I couldn’t use the intel gpu, as it won’t be able to run the display.

Stuck in catch22 situation there. I contemplated returning the gpu as I hadn’t gotten it to work, and it had gotten quite expensive(motherboard+gpu+heatsink). I posted on various forums for 2nd hand 680Ms or even lower gpu. Woodzstack offered a 680M but shipping was quite expensive.

Then @maxslo came to my rescue, he offered a used Quadro K1000M. Just pay for shipping and its mine. Notebookcheck states that its equivalent to a GT 630M, so it was from my series of gpu. I didn’t know if it would work or not, I took a gamble, if it didn’t work I would return all the stuff and get a new laptop (or a desktop maybe?)

It took its own sweet time to come as it was via national post (can’t complain, got the card only for shipping cost)

And when it came, I installed it, hit the power. I TURNED ON. It was alive!
I quickly got into bios, changed the settings and installed the 1060.
But alas, it didn’t start. 8 beeps again. Woodzstack helped here again.

The issue was default display setting in bios and the uefi settings. Uefi needs a compatible gpu to save that setting and boot with that gpu. As k1000m wasn’t a uefi compliant gpu, I was stuck again. But changing the graphics settings to auto and then it let me disable the legacy settings.

 

6990.thumb.JPG.c96b9aa59ea9e641c32beb11d5ee3ed5.JPG

6991.thumb.JPG.05ea6f2061c75c265e1b9dbaf71f5895.JPG

6992.thumb.JPG.7b1ca6891c39058301da3f2703df24a6.JPG

 

After applying these settings and installing the 1060, it let me boot.
Somewhat.
No bootable media detected. Press any key to restart.
Turns out that the gtx 1060 is fussy even about bot drive partitions. Had to reinstall windows on a GPT partition. MBR to GPT conversion did not work. Needed a fresh install.

Finally, after 3 months of patience, I could revive my laptop.

II would like to thank these threads and their authors
https://www.techinferno.com/index.php?/forums/topic/10982-m17x-r4-gtx-1060-upgrade/
https://www.techinferno.com/index.p...x-r4-another-socket-victory-against-bga-crap/

Note: for 680m, the benchmark was done on max overclock +300 core and +500 memory. Stock score would be nearer to 3DM11 P=6300-6500, Ex=2200-2400

Unfortunately, I don’t have 3dmark scores for 680m

WINWORD_2017-08-24_17-02-00.png.e3bcfbbcad4dd0dd3f18c52e3f8c1ac5.png

 

Note: This is same as my thread on NBR. Posting here as well for people not on NBR.

http://forum.notebookreview.com/threads/m17xr4-upgrade-680m-to-1060.808327

 

 

Some benchmarks

59aae54653ae3_680m3dm11perf.thumb.png.65d093d715a465f009a23f13e2ba441f.png

59aae54b6622e_10603dm11perf.thumb.png.3ce16b4417682580fa85bb5f53a633a4.png

59aae5485a9c1_680m3dm11x.thumb.png.bac15673c616508076fc888c4df9ed77.png

59aae54e826bc_10603dm11X.thumb.png.cc91e939e8246bea211af3d58e8c6913.png

 

Edited by rjtnag
  • Thumbs Up 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

nice one, congratz and looking forward to do exact same mod myself

Edited by marcelus25

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

 

Hi, Could you tell me if the installation of the 1060 incapacitated the integrated intel graphic? or on the contrary it continues working in exchange of graphics by means of f7 ?. Greetings and thank you

Edited by Powy96

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By Zer0kbps
      Hi there, 
       
      I'm planning to upgrade my gpu to the gtx 980 from my now knackered cooked 9 times hd7970, but looking at pictures and videos on the web I have a different 3 pipe heatsink to most it seems... 
       
      Others appear to have more copper present on the memory cooler section than mine. 
       
      My question is for anyone who has the same heatsink or knows of this one, have they been able to cool another gpu successfully? 
       
       

    • By danger007
      Well I am back, sort of.
       
      Reminder of Stats
      *Alienware M17x R4 (bought June 2012) w/ Intel i7 3720QM@2.6ghz (Ivy Bridge) including the igpu Intel 4000 HD series
      8GB Ram, 17 Inch, SoundBlaster software only Recon 3DI, and the normal stuff that comes with it
      *Graphics Card:  Originally shipped 660m, upgraded to 7970m, 7970m died early, with community help moved to MSI 4GB 680M (flashed to Dell thanks to @svl7) and installed I think 314.xx drivers with help from many (sorry can't remember everyone but notable was @J95), was running 7970m in whatever they called their hybrid drivers, the 680m is run in Optimus)
      *OS:  Windows 7 64bit Service Pack 1
      *Storage:  Msata 1tb Samsung 850 Evo, 2 Hitachi 1TB 7200 rpm 2.5" drives (yes I used all 3 GB or will)
       
      So what will you read.  What got me started on this project and then using all the resources on the net, from @J95 and legions of others I owe all credit for the project too.  Please note I take no credit, take no rights, this is simply something to help others out based on working with what has already been laid down for us.   Installing the latest Nvidia 417.67 mobile/notebook drivers for a 680m for Windows 7 Service Pack 1 on Alienware M17x R4
       
      When I got things up and running back in 2016/2017 with the noted people above I saw a new driver and with the STO game having a driver issue I upgraded to it.  Now I didn't notice anything wrong, the game worked and so paid no attention.  When I started to get unable to eject 680m error messages I thought great who got this, ejecting a gpu, wrong.  I then tried the uninstall Intel, Nvidia, use DDU in Safe Mode, disable AV/Firewall, disable driver enforcement, etc then reinstall intel, nvidia (removing certain folders) with the modified inf but now the game said it couldn't find any feature set and wouldn't let me play.  Finally removing the Nvidia drivers allowed at least the iGPU to run the game.  Used Unigine Heaven 4.0 to encounter more errors with Nvidia.
       
      I moved back to my msata install of windows 7 that I haven't had a chance to work on since 2017 (i know pathetic) that only had system drivers, expired Norton, and not yet registered/activation.  Seems fine.  Tried to run Heaven, same error.  Well after 3 days of trying to duplicate what I had been instructed to do, I finally sat down with a nice big bottle of Fiji Water (courtesy of lovely lady at the Oscars in almost every background pic) and decided I was determined to fix things.   I downloaded the 419.67, copied the nv_dispi.inf & nvdmi.inf to get to work.  After reading the content and using comparisons once again from the noted individuals and the legions of other, I had them modified and decided to give it a try on the clean win 7 install from 2 years ago.  After the uninstall, ddu, deleting folders, copying mod. inf to their directory (also included the change to setup.cfg - credit once again goes to individuals like @J95), gyrxiur, DeathAngel , creator of Notepad++, sora and many others) I was able to launch the Heaven 4.0 Benchmark.  So I am assuming that I have the new 419.67 working on my system.  I did a benchmark of the 680m in 419.67 with unigine Heaven 4 to go with the files I am posting.  Please note the bios was provided by I believe @svl7 (sorry if I got wrong person) and no overclocking of it other than what the changed vbios did.
       
      I am attaching below the following:
      Nvidia 419.67 modified inf and config - nvdmi.inf, nv_dispi.inf, setup.cfg (no credit to me all credit belongs to others)
      The Unigine benchmark results (txt file).
       
      Now the shortened legalize warning
      Please remember you are to take all risk when using modified inf files, I take no responsibility (no virus or other dildrus included) if they don't work with your GPU.  The usual.
       
      This was tested and used on Alienware M17x R4 running the last bios they released A12 or A13 and so it the system bios is not modified at all, the card is a MSI 680m 4Gb flashed vbios to Dell 680m 4GB, and installed in Windows 7 64bit Service Pack 1.  Hopefully if you have only a different card you can make any minor adjustments you need to.  
       
      Please let me know how they work.  I will also be reporting back on the reinstall on my other laptop install I use to play Neverwinter/ Star Trek Online - was suppose to be a temp solution till new install was finished, and if they worked on it as well.
      Alienware M17x R4 680m 419.67 Mod Inf and Setup and Heaven 4 Benchmark.zip
    • By Sleezy
      Troubleshooting Modified driver Installation. If you are able to successfully modify the .inf to install GPU driver but games still using dedicated graphics or crashing, this is how I got it to work. Also link to the instructions I used to modify the .inf (Credit to Yuki Rea Founder and Creator of null-src.com) That tutorial can be found here https://null-src.com/posts/nvidia-notebook-driver-inf-mod/post.php
       
       

      Soapbox - Gaming Laptop GPU Upgrade
    • By handale30
      I added this post in the another forum a few months ago but felt like it could also help someone here, enjoy... So ive owned quite a few Alienware laptops but out of all of them my favorite has always been the great m17x R4. I love its aggressive looks, its lines and grills remind me of lamborgini design, the 1 glass sheet screen, the media keys looked futuristic and its laser etched name plate added a touch of personalization and attention to detail that they used to have. So considering it still has powerful specs for modern standards, i7 processors, 32gb ram, 2ssd and 1msata slots, 120hz 3D display, mxm slot, sd card reader, I couldn't help but to sell my 2 current laptops (15 R1 980m, 4k, 15 R3 1060) and purchase a pristine example of this machine with all its original packaging to upgrade it up to todays specs.   The Original Specs of this particular system were:  * Intel i7 3820qm 2.7ghz / 3.7ghz  * Nvidia GTX680m 2gb  * 8gb DDR3 RAM 1600mhz CL11  * 250gb Samsung 840pro SSD  * 1tb Seagate Momentum HDD  * 17" 1080p 120hz 3D display Desired Upgrades:  * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Nvidia GTX 1070 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1600 CL10 Corsair  * 1tb Samsung 860 EVO SSD  * Liquid Metal and better thermal pads    2019 Specs: * Intel i7 3940mx 3.0ghz / 3.9ghz  * Zotac GTX 1070mxm 8gb  * 32gb DDR3 Ram 1866 CL9 Corsair Vengeance  * 1tb Samsung 860 Evo SSD  * 256gb Samsung 840 Pro SSD  * Liquid Metal and Fujipoly 17w/mk thermal pads  * 17.3" 1080p 120hz 3D display   I already purchased the GTX 1070 mxm, 32gb RAM and the 1tb SSD. The GTX1070 is installed and working at its full power. I applied Thermal Grizzly Conductonaut liquid metal thermal compound to both CPU and GPU and Fujipoly ultra extreme 17.0 W/mK thermal pads with my modified GPU heatsink and new X-bracket. CPU is overclocked from OEM BIOS to stage1    4.1ghz  3.9ghz 4cores. No chasis or board was cut or damaged during this process as I wanted to keep its integrity and no throttle issues what so ever. As I already had the 120hz edp screen, it was an easier job to do and thanks to @Striker123 and to @D4ddy for their threads as they made me have the guts to go through the project and to Rick for selling me this perfect example of a computer.   Alienware m17x r4 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/msi-gtx-1070-mxm-successfully-working-on-alienware-m17x-r4-another-socket-victory-against-bga-crap.803637/ Alienware m17 Ranger 1070 mxm http://forum.notebookreview.com/threads/alienware-17-r5-gtx-1070-mxm-3-1b.800137/   Here are some before and after benchmarks so you can see this baby flying let me know what you think about these numbers... I will be uploading more pictures soon as it only lets me upload 5. If you guys have any questions id be glad to help out.   current issues:    - the GPU fan does not automatically work so I have to use HWinfo to manually build the fan table but HWinfo sucks balls at this and doesn't start them automatically either, also with HWinfo I take control of both CPU and GPU fans at the same time and sometimes I just want my CPU fan to be spinning. so if someone has a fix for this man that would be great!    
    • By Kel
      I got the exp gdc beast 8.5 got all the connections right... laptop boots up... fans turn on the gpu.... device manager detects gtx 1060 with a “ ! “ in a yellow triangle. Now what to do.... i tried to do the bios mod.... but realised that i have 3.07 version. 
      Questions-
      1 is there any way to get this done without the mod?? 
      2 if mod is the only way... kindly help me with step by step instruction in laymans terms... i m not a techy... so i might not understand technical terms.... altho i am interested... but learning yet. Please help. 
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.