Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
Irons324

2014 MBP 15" Retina w/Akitio T2 (GTX 960) eGPU issue

Recommended Posts

Hey everyone. 

 

Inspired by P-Mac's eGPU build, I decided to finally go ahead and build one. It was a toss up between building a Hackintosh beast or eGPU for my MBP, and I decided the eGPU for cost. I'm avidly against Windows as an OS so I'm using Sierra.  Long story short, I knocked it all together in about an hour and a half, ran the scripts and fired it up. No issues recognising the eGPU is there, it's running my 32" 720p TV I've been using for a monitor no problems. I essentially wanted some more oomph out of my gaming experience (I'm a relatively dedicated WoW player) so I was very excited to fire up the game and max out some settings.

 

However, booting into the game I was getting less FPS than what I was getting on the GT 750m. I had the settings tweaked to allow 60fps in low load situations. Using the eGPU I was getting around 40, and my recommended settings went from 4 to 1. The GPU also got hot FAST and the fans spooled up, which I read is uncommon. The MBP also starts ventilating quickly. I've used Cinebench to benchmark the setup and got 77fps within OSX. To me this seems like I should be able to run WoW at high settings on 720p... 

 

Tips for what I've done wrong in the setup, or what I can change or implement? Do I need to use Optimus? 

 

EDIT: I just ran the CPU benchmark as well and got what seems like a low(?) score, could this be affecting my setup?

 

Thanks all. 

Screen Shot 2017-02-09 at 9.00.42 pm.png

Screen Shot 2017-02-09 at 9.05.50 pm.png

Edited by Irons324
Forgot to add content

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just an update, downloaded iStat, it says the GT 750m is active and loading FPS for system use, maybe OSx is still using the onboard GPU to try and work? The GTX 960 spins up and appears to be working when playing wow, however. 

Screen Shot 2017-02-11 at 6.49.25 am.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also, from what I've seen on others eGPU setups for this MBP, the native display runs through the Intel Iris, whilst both screens on mine seem to be running from the GTX 960. 

I seem to have made things settle a bit, getting SOLID fps in WoW, even on high settings, but not much above 36-40 fps, 60 in some scenarios. On the 750m I would get lots of spikes and as soon as the game became GPU intensive i'd drop down to around 20 or less and get obvious screen lag. I guess it's working well enough, perhaps the 960 just isn't beefy enough to handle ultra settings. It does seem as though both screen are trying to be run, even with the lid closed on the MBP, which previously shut the display off and used only the external display. On mirrored displays I can still send the mouse over to the native display with the lid closed. 

Still open to thoughts guys, any tips appreciated. 

Screen Shot 2017-02-11 at 12.03.27 pm.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By TheLoser1124
      Hello, A couple of days ago I got a new GPU but when I installed it into my computer I was unable to use it but now I know why. When checking the device manger I went into the events tab of my GPU when I went to view all events, I noticed an error it said " event 411 kernel PnP " and It also said Problem Status: 0xC01E0438. I believe this is why my GPU hasn't been working on my PC. If you know how to fix this problem or have info on how to fix this problem that would be greatly appreciated. I'm also using a EVGA NVIDIA GeForce GTX 1660.
    • By TheLoser1124
      I'm having a problem where my PC is saying my eGPU is not usable, its detected in the Device Manager and it doesn't have the yellow triangle next to it. I cant use it games and the Nvidia Control Panel doesn't recognize it either. I'm using a EVGA NVIDIA Geforce GTX 1660. I'm using windows 10 and I tried DDU and reinstalling them and now I cant access the nvidia control panel. The GPU is not recognize on any other apps and I went on *********** and was unable to find my answer, Any help on how to fix this problem would be greatly appreciated.
    • By Radstark
      Title sums it up.
       
      TL;DR: we have a Clevo that runs a desktop CPU, one with those huge 82 Wh batteries. We remove the GPU and let it use the CPU's integrated graphics. How much time for the battery to go from 100 to 0? Is it comparable to an ultrabook's?
       
      I'm theorizing a mobile set with a static eGPU and an upgradable CPU. Given a hypothetical user that needs fast processing on the go and long battery life while retaining very high degrees of mobility, but at home wants a powerful machine to run most games, I guess that would be their best bet. It would surely be more convenient to keep everything in the same disk. And even though the thing would be quite heavy to carry around, changing CPU would be more cost-efficient than changing an entire laptop. (Not sure if I'm right here, and also I'm not sure whether the motherboard in a Clevo would be replaceable when the new CPU needs a different socket, which is another reason why I'm asking here.)
       
      If my above guesses aren't correct, then an ultrabook with Thunderbolt and without a dedicated GPU would be a better choice. If they are, then we would be carrying more weight in exchange of a more cost-efficient setup, which I think would be a fair tradeoff.
       
      Also I am aware of the heating problems that these laptops suffer from, at least compared to a desktop setup. Would they be solved by moving the GPU out of the chassis, and instead plugging it with an eGPU dock via Thunderbolt port?
       
      What do you think? Is it doable? If not, why?
    • By damianalex
      Hi,
      I want to show you my new project.
      I bought my laptop about 5 years ago.  It was never speed deamon, but for every day use, it was enough to me.
       
      Its specification:
      Intel i7-4700MQ
      Nvidia GeForce GT745M
      16GB RAM
      512 SSD Adata SU800

       
      Yesterday I bought Witcher 3. Of course on 1080p it's impossible to play, because of about 10fps
       
      So I make a decision to buy external grahpic card.
      I choose GTX970 and now I am looking for occasion to buy it.
       
      I've already bought EXP GDC v8.4d mPCI-E. It is used and cost about 30$.

       
      I will use ATX PSU to supply graphic card, because I have old desktop PSU at home.
       
      My plan:
      1) unlock bios
      2) buy GTX 970
      3) enjoy Witcher 3!
       
      BTW I try to cool down my laptop, so I replaced thermal paste to Kryonout Thermal Grizzly and make some tests. Temperatures and fps are on screenshots.
       
      1) laptop on table, playing GTA V 1080p

       
      - first minute (GPU core 1045MHz)

       
      -after some time, because of high temperature and GPU throlttling (GPU core drop down even to 400MHz)

       
      2) with thermalpad Glacier NC400 SilentiumPC

      - 30 minute and longer (GPU core drop to about 900MHz)
       
      3) without down case of laptop (like on picture with thermal paste) on thermalpad.
      Here laptop never drops down MHz and max temp are about 72 Celsius degrees.

       
       
      Bacause of that I bought second down case for my laptop and I will cut there additional holes.
       
      Greetings!
       
      I will describe next step when I get all stuff I need!
       
       
    • By popozitos
      Hello everyone
      I created a case for egpu using 2.5mm acrylic sheets. The first time I created a case to support a GPU + ATX psu
      Now I created another one for the GPU with an external Xbox 360 203w psu.
      the finish was not good but for my use it is already good.
       
      *both cases album
      *Construction of the second case 
      *adapting xbox psu to 8pin power (taken from 24pin)
       
      all made by hand with the tools I had.

      from Brazil.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.