Jump to content
Review: E-Win Champion Series Gaming Chair Read more... ×
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
kenryk

Asus N76VB + EXP GDC v8.3E: Nvidia works, AMD does not

Recommended Posts

Hello!

 

I have an Asus N76VB (i7-3630QM, HD4000+GT740M, 16GB DDR3, Windows 10 x64) and an EXP GDC v8.3E adapter. I have recently purchased a 4GB Sapphire Nitro+ OC RX 480 and cannot get it to work properly.

 

I got the adapter about two moths ago and tested it with my friend's 2GB MSI GTX 760. Everything ran perfectly. All I had to do was plug it in, uninstall my nvidia driver and install the desktop version. I didn't test it for long, just one or two games, but it worked as expected.

I then borrowed a 4GB Palit GTX 760 and tested it for a couple of days. The setup was exactly the same, except I also disabled the Intel and Nvidia gpus from device manager. it worked flawlessly for extended periods of time (4+ hours). I tested Heaven as well with the same clocks and settings I saw in an online result and it was only ~10% slower.

The internal display worked on both cards, but the performance was much worse with it enabled, so I only used one external display.

Black Friday came, and while I had originally intended to buy a 3GB 1060, I found an RX 480 that had a very good price. I remembered seeing some videos on YT with working RX 480s via the same adapter I have, and even one comment that mentioned it works on the 15 inch version of my laptop (Asus N56), so I thought it was a no-brainer.

 

I picked it up yesterday, plugged it in, uninstalled the nvidia drivers, installed the AMD drivers and... bsod. The driver seemed to crash anywhere from 10s to 2min after logging in. The error was VIDEO_TDR_FAILURE. I looked it up online and concluded that it can mean almost anything.

I reinstalled my OS today, Windows 10 x64, same as before, and thought I'd give it another try. The same issue popped up, although I did manage to run a windowed Heaven benchmark. Launching it full screen causes an immediate freeze/crash. Artifacts appear on the screen (green squares, lines, etc.) and soon after my display loses input, so I believe the GPU stops working. Even stranger, after setting TdrDelay to 16s (found this workaround online), I don't get a bsod anymore. Whenever the crash happens, both displays remain black. This only works if I disable both the Intel and Nvidia gpus from device manager.

If the Intel gpu is enabled, almost anything will crash it, including the Windows display settings. It sometimes crashed during login (both displays stay black). I confirmed this by looking at the Event Viewer and seeing that LogonUI.exe crashed; the faulting module was atidxx64.dll.

Just to be safe, I tested the gpu and the psu in a PC and it works: I uninstalled the nvidia drivers, installed the AMD drivers and everything ran perfectly.

 

I have done everything I could think of, so any and all help is greatly appreciated. In the meantime, I will probably give it to my brother and use his 760.

 

Edit: I also gave Windows 8.1 a try since I saw some people mention that the tdr error might only occur on Windows 10. It made no difference whatsoever.

 

 

 

rx480h.jpg

Edited by kenryk
Grammar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By popozitos
      Hello everyone
      I created a case for egpu using 2.5mm acrylic sheets. The first time I created a case to support a GPU + ATX psu
      Now I created another one for the GPU with an external Xbox 360 203w psu.
      the finish was not good but for my use it is already good.
       
      *both cases album
      *Construction of the second case 
      *adapting xbox psu to 8pin power (taken from 24pin)
       
      all made by hand with the tools I had.

      from Brazil.

    • By Consumerofmulch
      Hello!
       
      I have recently acquired my Dell Inspiron 15 7000, and I am interested in building an egpu setup for it. It has a USB-C port. Any recommendations/guides out there?
       
      thanks.
    • By Sparkhunter
      Hi there guys,
       
      I've been looking into getting a new GPU for my laptop (4-lane PCI-e) and enclosure (HP Omen Enclosure) but I cannot decided between the RX 5700 XT and the RTX 2070 (non SUPER).
       
      I did some price to performance calculations (higher is better) with some of the best prices I can currently get in the UK.
       

       
      The RX 5700 XT does perform better and is cheaper than the RTX 2070 (Although the 2070 does come with 2 games) but my main concern is drivers and from what I've heard NVIDIA cards work a lot better with eGPUs than AMD.
       
      If anyone has experience using both red & green or if anyone else has any other input i'd love to hear your experiences and input.
       
      Thanks.
       
    • By Blocker35
      Hi guys, bit of a rookie to the whole EGPU scene. Currently I have:
       
      - MacBook Pro 2015 13inch (3.1GHz Core i7 16GB RAM)
      - Razer X Core 
      - Apple TB3 to TB2 Adapter
      -  TB2 Cable (Cable Matters)
      - 23inch AOC External Monitor
       
      I am wonder about what graphics card to get to run X-Plane11 with high graphic settings?
      I have purgewrangler set up and ready to use with an AMD graphics card, but am also open to the idea of an Nvidia graphics card.
      Any advice appreciated. I did not buy a Windows PC as I need a Mac for various other things and wanted an all-in-one laptop.
    • By SnipeKing17
      The GPU works, The PSU works, The system works. [individually they all do work]
       
      The system works perfectly fine without the WLAN card.
       
      When i put the system to sleep and hotswap the mPCIe riser and WLAN press something on the keyboard.. Restarts.
      Will shutdown in roughly 27 seconds for those 27 seconds it works just fine like how it normally would on external monitor.
       
      When i shut it down and plug the riser and switch it on, same story. 27 seconds.
       
      I don't even see a error. I get to login screen directly. I used DDU already.
       
      I timed it. no matter what i do if i use the eGPU, External monitor it restarts instead of pause-play. I have 27 seconds.
       
      Need help!
×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.