Jump to content
EwinRacing Flash Series Gaming Chairs
  • Sign in to follow this  

    Clevo P150EM - Battery Cell Upgrade Success


    Khenglish

    So back when I got my P150EM, one of the deciding factors on getting it was that due to optimus/enduro, the battery life was respectable. I wanted the top hardware while still having some mobility. Over time though, the battery became more and more worn out, to the point where I hardly got over an hour of life out of it. New batteries are stupidly expensive, and Clevo used cheap cells for it in the first place. I wasn't paying $100 for a mediocre replacement battery. I decided to pay $50 for top end cells to boost capacity by 30% and get over 6h of battery life. I figured that this could get messy, and luckily a friend let me have his nearly dead P150HM battery for me to have some spare parts.

     

    So I swapped the cells, while destroying the plastic battery shell in the process, and got a battery that worked just like it still had the old cells. Figuring I needed to reprogram the EEPROM on the battery pack, I started removing the glue all over the EEPROM chip to get it in my programmer. I stupidly forgot that I was working on a  BATTERY, which meant that it was ALWAYS ON, and poured MEK over it, blowing a fuse.

     

    After getting pissed off and giving up for a few months, today I gave it another go. I got the EEPROM chip out and started taking guesses at how to reprogram it. If I guessed wrong, good thing the fuse was blown so I don't melt anything. I figured out that battery EEPROM contains the capacity info in terms of mAh for a pair of battery cells. I searched for the default 5200 mAh (1450 in hex) and found it. I then raised this to 6800 mAh (1A90 in hex). It was a success! Nominal battery capacity was now 100640 mAh total.

     

    So now I knew I could probably program things right after enough tries. It was now time to get the battery operational again. I bridged the fuse, and the battery came back to life. Sort of. It would charge when off, but not on. It would run, but windows reported no battery drain (infinite energy!?!?!?!?). In short, the battery EEPROM was not being updated at all as the battery state changed. I was under the impression that if  Ilet it charge, it would not stop until overvoltage protection kicked in, and if I let it discharge, it would not turn off until the system BIOS detected an undervoltage scenario, which is far below the safe discharge voltage of the battery. I figured for the time I'd just let it be and try to get the EEPROM right.

     

    Next was looking for the wear capacity. This is the capacity left in the battery as it ages. Using hwinfo64, I got the wear level, converted it to hex, and found it in the EEPROM. I then changed it to only 5% wear instead of 74%. I left some wear because I did let the cells sit for a few months, and I was directly soldering to the cells, which isn't really good for them due to the heat from the iron. This was a success. Current charge % correctly dropped as well.

     

    So now I needed to get the battery charging right. My only option was to rip apart my old, but fully functional P150EM battery. I found that the fuse was actually really weird with 3 prongs, and only 2 prongs were supposed to have 0 resistance. I had soldered all 3 together on the P150HM battery. I switched the EEPROM chips and boards, then hoped it would work and not require me to run and get the fire extinguisher.

     

    It worked! The battery is now charging properly as I type this. It also discharges right too. It looks like the laptop will try to overcharge it a bit since the current charge % was a little low vs reality, but that should just give it a little extra wear, with the charge % being calibrated properly at 100%.

     

    mbgQXIR.png

     

    9OMCtUR.png

     

    rJ8Isnq.jpg?2

     

    I'm not sure how I'm going to get that back in the shell...

     

    Continue discussion in original thread here. 


    • Thumbs Up 6
      Report Article
    Sign in to follow this  


    User Feedback


    Wow that's some really nifty thing. But why go through all that if you can find a $50 battery replacement?

    Share this comment


    Link to comment
    Share on other sites

    Where do you see $50? The lowest I see is mid $80s. At the time it was difficult to find anything under $100.

    Share this comment


    Link to comment
    Share on other sites

    I have a desire to repeat this. Could you tell what EEPROM chip is used here? And which programmer did you use?
    Many laptop batteries are irreversibly blocked when the voltage is removed or if when voltage just changes fast. Has not this happened to p150em battery?

    Share this comment


    Link to comment
    Share on other sites


    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Add a comment...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • By ajdrenter
      Hello all! I have been researching upgrade paths for my M17x R4 and I have decided on the GTX 1060. Now, I was given this laptop with a dead GPU, and I had an M17x R3 already. So I moved the GTX 560m into the R4 which has worked fine. Now as I understand it a few things are needed for this upgrade including the 120hz panel and the ability to disable the legacy ROM for a pure UEFI boot. I have the 120hz screen, but the 560m uses the GF116 architecture which does not have a vBIOS which supports GOP. So I am thinking the only solution is to buy a cheaper "in-between" card which supports both boot modes, which will allow me to disable the legacy option in setup. Does anyone have any suggestions as to what cheap card to buy as a transitional part? I have been considering a 765m but I am also wondering if there are any other good choices.
    • By depmixels
      hello everyone, I have a MSI GT683R with a dying (pretty much dead actually) GTX560M in it.
       
      I am looking to upgrade it to a new GPU, I have found a AMD Firepro M6100. (I first wanted to upgrade to a GTX970M, but that's too expensive for now... and corona is also making things difficult) I have already ordered a second heatsink to modify because I didn't want to modify the original heatsink it came with.
       
      But, my question is. Does it even work in this system? I have heard of people getting it to work in the barebone variant of this system. But I am not sure if it would work in the 'fully loaded' variant.
       
      Also, my games are mostly RAM/CPU dependent and I am looking for a little extra power in this system. I have found a I7-2860qm and I want to upgrade to 32GB of RAM, is it possible on this system? the sticker says 'max. 16GB of RAM' But I have feeling it says that due to the limitation of the cpu that's already on this system (I7-2630QM, 16GB RAM max.)
    • By BAKED
      BAKED BIOS FOR TM, KM, DM, P6, P4 SERIES WITH MOST MENUS AND OPTIONS UNLOCKED PLUS OTHER MODIFICATIONS
       
      NEW:
      I HAVEN'T BEEN ACTIVE IN A WHILE BUT I MIGHT FIND SOME TIME SOON TO WORK ON AND RELEASE NEW MODS.
      I STARTED WORKING ON V3.0 A WHILE BACK WHICH WILL INCLUDE UPDATED UEFI DRIVERS, MICROCODE, BIOS SCREEN SHOT SUPPORT AMISCE SUPPORT(For some models) PLUS MORE. 
      ALL TM, KM AND DM SERIES ARE V2.0 AND NOW HAVE WINDOWS FLASHER INSTEAD, JUST EXTRACT AND RUN FLASH.BAT
      WARNING! BIOS FLASHING IS RISKY SO MAKE SURE YOU KNOW WHAT YOU'RE DOING BEFORE PROCEEDING. 
      FLASHING THE WRONG BIOS OR INTERRUPTING THE FLASHING PROCESS WILL BRICK YOUR SYSTEM! 
      USE AT YOUR OWN RISK!
      TM, KM AND DM SERIES
      P6 AND P4 SERIES
      INSTRUCTIONS
       
    • By qamar198
      Hello Everyone,

      I am trying my Sager NP 9377 to get to work but to no avail. NO POST, NO DISPLAY.
      in short>> powering on laptop causes fans to run at full speed after 10(cpu only) + 10 (now both cpu+gpu) with Caps Lock + Num Lock + Scroll Lock LEDs blinking, continuous 1 second beep, repeats for one minute with 1 second in between, then laptop shuts down.

      IN DETAIL
      System Specs are i7 4810mq 8gb gtx 880m SLI variant (though my laptop has other GPU Slot empty so only singular 880m running) 120 Hz display.

      The Problem
      > if i take out the battery and plug in AC only, the power light comes on ORANGE
      if both battery is connected, then i have both power and battery light ORANGE
      and if only battery is connected then of course laptop is waiting for me to press the power button
      but in all 3 cases the following happens
      > Pressing the power button brings laptop to some signs of life, power LED turns green, both the CPU and GPU fans have a very quick jerk but does not spin., keyboard lights up with Blue Backlight (dont know if this is relevant or not), HDD activity light starts to blink showing HDD access maybe (even when hdd is removed)
      > Display remains blank (i dont even sense the display backlight being on)
      > HDD activity light sometimes goes off after only 1-2 seconds, sometimes shows rapid blinking/activity for 4-5 seconds
      > both fans remain off (i removed back cover to check this)
      > after about 10 seconds or so, the CPU fan spins up (speed is normal, just like when using the laptop in IDLE)
      > after 10 more seconds have passed, the CPU fan seems to be turning off for a split second then both the CPU and GPU fan turn on full speed with a lot of noise.
      > Caps Lock, Num Lock and Scroll Lock LEDs all blink together with single beep for about 1 second, repeats beep with 1 second in between.
      > goes on for about 1 minute then laptop shuts down.
      > forcing the fans to spin down using FN+1 key makes them spin back up to full speed after a split second (dont even know why i tried this one -_-)

      What I Have Tried So Far
      > EC and Bios Reset (take out battery, disconnect AC Adapter, disconnect CMOS Battery, Press Power Button for upto 30 seconds)
      > Change Ram and check all available slots
      change/remove HDD
      > Repaste CPU/GPU and clean out fans
      > Checked GPU...... Flashed the 880m in this Sager with MSI vBios and tested it in a MSI Gt70 2PC i have, gpu ran fine, tested with FurMark, AC Odessey, Ghost Recon Wildlands for over an hour (unfortunately the cooling in my MSI is not good enough it already runs hot, and this 880m causes thermal throttling as well as power limit throttling sometimes). Reflash 880m with original Clevo vBios and put back into the Sager, still no boot, same results as before.
      > Checked the CPU..........checked the 4810mq in the MSI GT 70 which worked fine, as well as tried the 4810mq from the MSI in the Sager, still no boot.
      > Suspected bad GPU fan connection......therefore forced both fans to full speed as soon as i press power button (using FN+1 Keys) and both fans turn on full speed, same results.
      > tried charging the battery to the max before turning on on battery only, same results.

      >>------- The laptop has had some random shutdowns in the past too during gaming but would turn back on fine after waiting for 10 mins or so, then i sold it to some guy who brought it back to me the next day saying that it just turned off during gaming and wont turn back on, i returned his money, did all the troubleshooting above to no avail. then i finally put it aside to wait until i get some other system in which i can test the CPU and GPU.
      Then one day i turned it on (after leaving it untouched for a couple months), same results as above, i decided to try once without battery and it Freakin Turned ON!!!, used it for a couple days without battery, played a few games (thermal throttling was observed here and there), but then this happened again and this time it seems permanent . And now i have not only repeated all the steps above but this time also checked the CPU and GPU in the MSI GT70 too. ------------<<


      Some Observations
      > touching the CPU heat pipes feels warm, but the GPU heat pipes are colder (GPU never even booted?). dont know if this is normal or not.
      > i replaced one of the capacitors near the CPU once, but i did use the laptop for quite a while after that without any issues.
      > my Idle temps were always below 40c for both CPU and GPU, so an overheat warning as soon as laptop is powered on seems unlikely (false overheat warning?, but GPU does not even seem to be detected/ booted as heat pipes remain cold to touch), also i repasted the CPU and GPU multiple times.
      > The guy who sold me the laptop told me that the power adapter was originally a Dell, and it was modified to use with this Sager by replacing the cable with a 4-Pin one from a Toshiba (same pinout as the Sager), but then again i have used this laptop for quite a while on the same adapter.
      > From day 1 of having this laptop, some keys on the keyboard (w, s, t, c and numpad 4) did not work 99% of the time. pressing really hard on any one of them sometimes made ALL of them work for a while. any thoughts on this issue?? (even if its unrelated).

      So what seems to be the issue here?
      GPU not detected ?, False temperature alert?, Bad fan?.
      Any help towards resolving this will be greatly appreciated.
      Thanks in advance .
    • By BasedKnight
      I recently purchased a replacement 980M (Clevo model) for my P770DM-G after the original died, however, after installing the card the laptop doesn't boot. I only get a black screen, and after a couple minutes the fans spin to max before shutting down, which is the same thing that happens when I try to boot it without any gpu at all. I've tried the reset procedure, unplugging, removing battery, and removing CMOS, to no avail. It does beep before shutting down (I counted 22 times exactly). Anyone have any insight as to what the problem is?
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.